Vorstbestendige koelkast: de beste modellen op een rij

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Een vorstbestendige koelkast kan in de garage, schuur of kelder staan. Het probleem is dat veel koelkasten niet goed werken wanneer de omgevingstemperatuur onder de 10 °C komt. De gemiddelde koelkast moet dus altijd in een verwarmde ruimte staan. Gelukkig zijn er ook een aantal vorstbestendige koelkasten. Welke dat zijn, dat zie je hieronder.

Buitenkoelkast of vorstbestendige koelkast

Sommige koelkasten worden verkocht als zijnde een buitenkoelkast. Laat je niet misleiden want geen enkele koelkast kan volledig buiten staan. Vocht of condens is slecht voor de elektrische onderdelen. Een overkapping is het minst dat nodig is.

Een vorstbestendige koelkast is min of meer hetzelfde als een buitenkoelkast, alleen het design kan wat anders zijn. Hoe dan ook, alle koelkasten zijn ingedeeld in een klimaatklasse. De beste vorstbestendige koelkast heeft een laag temperatuurbereik.

Overzicht klimaatklassen

Voordat je een vorstbestendige koelkast koopt moet je goed kijken naar de klimaatklasse. Het kan namelijk dat jou een vorstbestendige koelkast wordt verkocht terwijl deze helemaal niet geschikt is voor koude ruimtes. Dit zijn de verschillende klassen:

  • SN: werkt bij omgevingstemperatuur een van 10 °C tot 32 °C
  • N: werkzaam bij een temperatuur van 16 °C tot 32 °C
  • ST: geschikt voor omgevingstemperatuur een van 16 °C tot 38 °C
  • T: bedoeld voor een omgevingstemperatuur van 16 °C tot 43 °C

Je ziet dat alleen koelkasten met klimaatklasse SN enigszins in aanmerking komen voor plaatsing in de garage, schuur of kelder. Toch zijn er een aantal koelkasten en koel/vries combinaties die speciaal ontworpen zijn voor temperaturen onder de 10 °C.

Beste vorstbestendige koelkast

Wat is nu de beste vorstbestendige koelkast? In ieder geval een model met klimaatklasse SN, deze kan zeker in de garage of de schuur. Let erop dat er geen vocht bij de koeling kan komen. Verder is het belangrijk om de koelkast niet op de tocht te zetten en bij voorkeur op een houten plateau zodat hij los van de koude vloer staat.

Hieronder een aantal vorstbestendige koelkasten. Hierbij is ook gekeken naar energieklasse want koelkasten in een koude omgeving verbruiken meer stroom.

Zanussi ZEAN11FW0 – Tafelmodel koelkast

Dit is een tafelmodel vorstbestendige koelkast, vooral praktisch wanneer je geen joekel van een koeling in je garage of schuur wilt hebben staan. Dit model heeft energielabel A+ en is met een geluidsniveau van 38 dB zeer stil. Het heeft verschillende legplateaus van veiligheidsglas.

De minimale omgevingstemperatuur bedraagt 10 °C maar uit de praktijk blijkt dat dit soort koelkasten het ook bij lagere temperaturen goed doet.

Bekijk Zanussi ZEAN11FW0

Liebherr CU 2831 koel-vriescombinatie

Het merk Liebherr vermeldt op de eigen website het volgende: “Alle Liebherr koel/vriescombinaties (met DuoCooling) en alle vrijstaande Liebherr diepvriezers zijn ontworpen om ook bij temperaturen onder +10°C goed te blijven werken.”

Het model CU 2831 heeft een hoogte van 161 cm en is voorzien van energieklasse A++ (nieuw energielabel = F). Hiermee is deze koeling dus lekker zuinig. Voorzien van Smartfrost waardoor ontdooien amper meer hoeft. Deze vorstbestendige koelkast heeft een flexibele indeling en verwisselbare deurscharniering. Met een totale inhoud van 265 liter heb je hier veel plezier aan.

Naar Liebherr CU 2831

Andere vorstbestendige koelkasten van Liebherr

Omdat Liebherr vooralsnog het enige merk is dat aangeeft dat het vorstbestendige koelkasten heeft, is het praktisch om eens goed naar dit merk te kijken. Het aanbod is niet zo heel groot maar er is in geval wel wat verkrijgbaar, van tafelmodel koelkast tot een groot model of een koel- vriescombinatie. Uiteindelijk is er altijd wat voorradig wat perfect bij je wensen aansluit.

Bekijk de vorstbestendige koelkasten van Liebherr

Een mini koelkast verbruikt meer energie

Ga je op zoek naar een vorstbestendige koelkast? Let er dan op dat je geen mini koelkast koopt. Deze koelkasten zijn leuk voor op de camping of in het vakantiehuisje maar niet als vorstbestendige koelkast. Hoe kleiner de koelkast, hoe meer energie deze verbruikt. Een mini koelkast is dan ook helemaal niet geschikt voor lage omgevingstemperaturen.

Om energie te besparen kun je de koelkast bij lage of hoge omgevingstemperaturen uitschakelen. In Nederland worden veel koelkasten met klimaatklasse SN verkocht. Wanneer je deze koelkast uitschakelt bij een omgevingstemperatuur lager dan 10 °C of hoger dan 32 °C dan bespaar je zeker energie. Maar uitschakelen is niet altijd een optie.

Kan een koelkast buiten staan als het vriest?

Even voor de duidelijkheid: een koelkast kan nooit buiten in de open lucht staan. Wanneer het regent dan is de koelkast binnen no-time defect. Een afdak is dus het minste wat je nodig hebt, dit is prima voor de zomermaanden. In de winter plaats je de koelkast in een garage of schuur.

Moet ik garage of schuur isoleren?

Wanneer de koelkast in de winterperiode goed blijft werken dan is er niet veel aan de hand. Je hoeft de garage of schuur dan niet te isoleren, maar isolatie is wel altijd beter. Hiermee voorkom je niet alleen dat de koelkast het vroeg of laat begeeft, ook blijven andere spullen zoals (elektrisch) gereedschap langer mooi en werkend.

Een vorstvrije garage of schuur is altijd prettig, maar hoe isoleer je deze? Het isoleren gebeurt aan de wanden, vloeren en/of het dak of plafond. Wanneer je dit allemaal isoleert dan heb je hier het grootste profijt van. Houd ook rekening met het isoleren van de garagedeur.

Voor het laten isoleren van de garage moet je rekenen met de volgende kosten:

  • Vloer: € 20-€ 40 per vierkante meter
  • Binnenmuren: € 50-€ 60 per vierkante meter
  • Buitenmuren: € 100-€ 170 per vierkante meter
  • Dak: € 40-€ 120 per vierkante meter
  • Plafond: € 20-€ 40 per vierkante meter

Je ziet, isoleren kan prijzig zijn. Een vorstbestendige koelkast zoeken is misschien wel het minste werk.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Vorstbestendige koelkast: de beste modellen op een rij
Schuiven naar boven