De waarde van oude boeken bepalen

Oude boeken zijn soms veel geld waard, maar kunnen ook waardeloos zijn. Bij verkoop is de waarde van oude boeken bepalen zeer belangrijk. Er zijn een aantal richtlijnen om zelf mee aan de slag te gaan. Bij twijfel is het mogelijk om een oud boek te laten taxeren.

Qlima petroleumkachel

Een van de laatste petroleumkachels. Op = op.

+2800 keer bekeken vandaag

De factoren die de waarde bepalen

Feitelijk zijn er 8 factoren die van invloed zijn op de waarde van oude boeken. Hieronder staan alle factoren uitvoerig beschreven.

Voor jou: de boeken webshop

De primeur (eerste uitgave of druk)

Het allereerste boek van een beroemde schrijver is waardevoller dan zijn laatste exemplaar. Ook de allereerste druk is meer waard dan wanneer het om de zoveelste herdruk gaat. Verzamelaars zijn voornamelijk op zoek naar de eerste uitgave of druk, of het allereerste boek van bepaalde schrijvers.

Vooral beroemde of reeds overleden schrijvers zijn erg gewild onder verzamelaars. Het eerste boek van een nieuwe of onbekende schrijver heeft een veel lagere waarde.

De conditie van het boek

Als tweede speelt de conditie een grote rol. Is het boek nog in nieuwstaat of veel gelezen, iets dat duidelijk zichtbaar is? De waarde stijgt wanneer de conditie zeer goed is. Wanneer de omslag of pagina’s beschadigd zijn, kan dit de waarde fors omlaag brengen.

Boeken die tot de categorie ex-bibliotheek behoren, zijn het minst waard. Dit zijn boeken die veelvuldig zijn gelezen en ook zichtbare beschadigingen hebben. Vaak zijn deze boeken via bibliotheken te koop oftewel: ze zijn afgeschreven.

De zeldzaamheid

Natuurlijk speelt zeldzaamheid mee bij het bepalen van de waarde van oude boeken. Sommige boeken zijn in beperkte oplage uitgebracht. Vooral antieke boeken (meer dan 100 jaar oud) zijn soms zeer zeldzaam. Maar let op want in de 19e eeuw zijn er veel boeken gedrukt, waardoor een oud exemplaar misschien niet zo zeldzaam is als je denkt.

Handtekening of inscriptie in het boek

Sommige auteurs bieden lezers de mogelijkheid om een handtekening of boodschap in het boek te laten plaatsen. Gaat het om een beroemde auteur, dan heeft een handtekening, illustratie of inscriptie (boodschap) zeker meerwaarde. Hierbij is het wel belangrijk dat het om de originele handtekening/het echte handschrift van de oorspronkelijke auteur gaat.

Het ontwerp van het boek

Sommige boeken hebben een bijzonder of zelfs historisch ontwerp. Dit geldt niet alleen voor antieke boeken maar ook voor nieuwere exemplaren. Een bijzonder ontwerp verhoogt de waarde. Hierbij gaat het er wel om wie de illustratie of het ontwerp heeft gemaakt.

Bekijk stripboeken en novels die later veel waard kunnen zijn

Let goed op het historisch belang

Sommige boeken zijn van historisch belang. Ze hebben grote invloed op (de beschrijving van) de geschiedenis. Bijvoorbeeld wanneer het om wetenschappelijke boeken of bijzondere verhalen gaat. Een bekend boek van historisch belang is de Codex Hammer van Leonardo Da Vinci. Deze auteur maakte tussen de jaren 1506 en 1510 aantekeningen over het ontstaan van de wereld. Dit boek werd ooit voor $ 30,8 miljoen verkocht. Het behoort hiermee tot het duurste boek ooit.

Een ander historisch boek is de Magna Carta. Dit is een document dat als de grondbeginselen van de Britse grondwet wordt gezien. Niet direct een boek maar wel zeer kostbaar. Het is ooit verkocht voor $ 21,3 miljoen.

De gewildheid

Een oud boek kan nog zo zeldzaam zijn, wanneer niemand het wil hebben dan heeft het geen waarde. De hoogte van de waarde hangt dus af van hoe graag anderen het willen kopen. Wil je een oud boek verkopen, kijk dan eerst of er wel vraag naar is. Sta je aan de koopkant dan is het verstandig om te checken hoeveel verkopers er zijn. Hoe vaker het boek wordt aangeboden, hoe minder zeldzaam en geliefd het is.

Staat een zeldzaam boek al enkele weken te koop? Dit geeft aan dat er geen kopers voor zijn. Als potentiële koper kun je in deze situatie goed over de prijs onderhandelen.

Eigenaar van het boek

Misschien is het boek ooit in bezit geweest van Bill Gates, Napoleon Bonaparte, van de schrijver zelf of diens familieleden. Wanneer het boek in bijzondere handen is geweest dan stijgt de waarde. Dat hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn, soms dalen prijzen juist, iets dat weer afhankelijk is van andere factoren.

Dat Bill Gates 3 miljoen voor een boek heeft betaald, wil dus niet zeggen dat hij datzelfde bedrag of meer terug gaat krijgen. In het slechtste geval krijgt Bill Gates misschien nog maar € 30 ervoor terug. Maar het kan ook dat hij het dubbele eruit haalt. Het is wel een feit dat een boek dat van een beroemd iemand is geweest, toch wel waardevoller is.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial