Waarmee kan je zilver poetsen?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Echt zilver kan af en toe een poetsbeurt gebruiken. Doe je dit niet dan gaat het materiaal er dof uitzien. Waarmee kan je zilver poetsen? Dit kan natuurlijk met zilverpoets, maar er zijn nog veel meer middelen. Bijvoorbeeld aluminiumfolie en soda, cola of een van de andere producten. Ontdek al die praktische tips.

Verschil tussen zilver en verzilverd

Let op want niet alles is van puur zilver. Er is namelijk een groot verschil tussen zilver en verzilverd. Een zilveren voorwerp bestaat voor 100% uit zilver. Wanneer iets verzilverd is dan bestaat de basis uit een onedel metaal. Hieromheen is een dun laagje zilver aangebracht. Een verzilverd voorwerp is minder kostbaar.

Of het nu van echt zilver of verzilverd is, bestek, beeldjes en andere voorwerpen hebben regelmatig onderhoud nodig. Dit is al helemaal het geval wanneer je het weinig gebruikt.

Waarmee kan je zilver poetsen?

Poets zilver wanneer het een zwarte of doffe aanblik krijgt. Door echt zilver in een donkere en zuurstofvrije bak te bewaren zal het minder snel zwart worden. Toch zul je het regelmatig moeten onderhouden. Waarmee kan je zilver poetsen? Hieronder de beste methoden.

Met zilverpoets

Maak het jezelf niet te moeilijk en gebruik zilverpoets. Hiermee breng je de natuurlijke glans van het materiaal eenvoudig terug. Bovendien blijft het resultaat lang aanhouden. Zilverpoets is ideaal voor sieraden, bestek, servies en gebruiksvoorwerpen. Maar ook voor zilveren beeldjes of decoratie.

De best verkochte merken zilverpoets zijn HG en Silvo. Deze merken doen wat ze beloven. Voor een flesje zilverpoets betaal je rond de € 10.

Daarnaast heb je de zilverpoets doek. Dit is een flanellen doek die voorzien is van een poetsmiddel. Zo kun je zonder aanschaf van zilverpoets toch het zilver glanzend schoon krijgen. Hierbij is het belangrijk dat je de doek nooit wast of nat maakt. Een zilverpoets doek kost tussen de € 6 en € 11.

Bekijk zilverpoets en doeken

Een bakje met cola

Iedereen heeft wel een fles of blikjes cola in huis. Leg het zilverwerk gedurende enkele uren in een bakje of schaaltje met cola. Het bruisend effect van de cola zorgt ervoor dat doffe en zwarte plekken verdwijnen.

Keukenzout en aluminiumfolie

Je kunt ook zilver poetsen met hulp van keukenzout en aluminiumfolie. Leg een stukje gevouwen aluminiumfolie in een bakje. Strooi hier wat keukenzout overheen. Leg nu het zilver op het folie. Neem wat heet water en giet dit in het bakje. Het zilver moet geheel onder water staan. Na een halve minuut draai je de voorwerpen om. Vervolgens haal je alles uit het water en spoelt het met koud water af.

Soda en aluminiumfolie

Waarmee kan je zilver poetsen wanneer je geen zilverpoets in huis hebt? De methode soda en aluminiumfolie werkt hetzelfde als de keukenzout methode. Zie hierboven de werkwijze.

As en keukenrol

Gooi je asbak niet leeg maar gebruik de as om zilver schoon te maken. Neem een stukje keukenrol en doe hier wat as op. Wrijf hier het zilver mee in. Dit werkt goed als zilverpoets. Houd er wel rekening mee dat het zilver kan beschadigen, vooral wanneer het om verzilverde voorwerpen gaat.

Zilver poetsen met afwasmiddel

Een andere eenvoudige methode is het zilver schoonmaken met afwasmiddel. Vaak wordt hiervoor het merk Dreft genomen, maar een ander merk is ook goed. Deze methode is vooral geschikt wanneer het zilver groene vlekken vertoont.

Tandenborstel en tandpasta

Neem een oude tandenborstel en doe hier wat (gewone) tandpasta op. Poets hier het zilver mee. Deze methode werkt niet altijd, dit is namelijk afhankelijk van de vervuiling of verkleuring. Het is wel het proberen waard. Altijd naspoelen en met een droge doek nawrijven.

Schoonmaakazijn of gewone azijn

De volgende methode om zilver te poetsen: leg het in een bakje met warm water en een scheutje schoonmaakazijn of gewone azijn.

Zilver schoonmaken met citroen

Ook citroen is een snelle en eenvoudige oplossing. Neem een citroen en half uur bezig. Knijp de citroen over een oude tandenborstel uit. Boen hiermee het zilver totdat het glanst. In plaats van een tandenborstel kun je ook gebruik maken van een zachte niet pluizende doek.

Waarom geeft zilver af?

Bij het dragen van zilveren sieraden kan dit afgeven. Vaak gaat het om een zwarte en soms om een groene kleur. Waarom geeft zilver af? Dit komt door waterstofsulfide oftewel zwavel, dit bevindt zich in de lucht. Wanneer zilver met zwavel in aanraking komt dan ontstaat er een chemische reactie. Er wordt een zwart laagje op het zilver gevormd, dit kan afgeven.

Je voorkomt dit door zilver zuurstof vrij te bewaren. Gewoon in een bakje met goed afsluitbaar deksel. Of neem een sieradendoos, hierin berg je zilveren sieraden donker en zuurstofarm af.

Naar sieradendozen

Een sieradendoos bestaat uit verschillende vakjes. Zo raken je sieraden niet kwijt en kunnen ze ook niet beschadigen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Waarmee kan je zilver poetsen?
Schuiven naar boven