Wanneer belastinggeld terug? De belastingteruggave

Je hebt aangifte gedaan, wanneer krijg je belastinggeld terug? Dat hangt van het moment van aangifte af. Nadat aangifte verstuurd is ontvang je altijd een datum. Onder normale omstandigheden ontvang je het belastinggeld binnen een week na de datum die op de aanslagbrief staat. Soms duurt het langer, en dit heeft met verschillende zaken te maken.

Te laat aangifte doen

Vroeger moest je voor 1 april aangifte doen, tegenwoordig is dit verlengd tot 1 mei. Doe je in 2022 over het jaar 2021 aangifte, dan moet dit uiterlijk 1 mei bij de fiscus binnen zijn. Te laat aangifte doen kan soms tot een boete leiden, dit geldt zeker voor ondernemers.

Gelukkig kun je uitstel aanvragen. Wanneer je uitstel aanvraagt krijg je in veel gevallen een jaar extra de tijd om de aangifte te doen. Ook dit is weer afhankelijk van verschillende factoren.

Te laat of uitgesteld aangifte doen betekent ook dat het belastinggeld later op de rekening staat. Bekijk hieronder wanneer je uiterlijk het geld kunt verwachten.

Belastinggeld terug gekregen? Koop eindelijk wat je écht nodig hebt of wil hebben. Vergelijk de laagste prijzen met elkaar.

Bezoek bol.com

Wanneer belastinggeld terug? Het overzicht

Doe je voor 1 mei aangifte, dan ontvang je meestal voor 1 juni (digitaal) bericht van de belastingdienst. Wanneer je recht hebt op een teruggave dan wordt deze binnen 5-14 dagen na ontvangst van de brief uitbetaald. In de praktijk komt het erop neer dat je binnen zes weken na de aangifte het belastinggeld op je rekening hebt staan.

Moet je nog belasting betalen, dan staat in de belastingbrief binnen welke termijn je het geld over moet maken. Doe dit op tijd, want te laat betalen levert je een boete op.

Het komt soms voor dat je de belastingaangifte op of na 1 mei indient. Feitelijk ben je dan te laat, tenzij je uitstel hebt aangevraagd. Wanneer je te laat bent, dan heeft de belastingdienst meer tijd om het belastinggeld over te maken. Dit duurt tussen de 11 en 14 weken, met een gemiddelde van 13 weken. Het gaat dan om de periode tussen indienen en uitbetaling.

Belastinggeld niet ontvangen

In uitzonderlijke gevallen duurt het vrij lang voordat het belastinggeld op je rekening staat. Allereerst is het belangrijk om te kijken of je wel recht heb op een teruggave. Dit staat altijd in de belastingbrief. Kun je die niet vinden, log dan bij de Belastingdienst in met je DigiD.

Het kan dat de belastingdienst geen rekeningnummer van je heeft. Controleer dit en geef het  juiste rekeningnummer eventueel nog door. Heb je onlangs een nieuw bankrekeningnummer gekregen en dit niet gewijzigd? Mogelijk is het geld dan naar het oude rekeningnummer gestort. Omdat een verlopen rekeningnummer de eerste tijd niet aan een ander wordt toegewezen, zal de bank de storting retour sturen.

Te weinig belastinggeld terug gekregen

Stel dat er in de belastingbrief staat dat je € 2000 aan belastinggeld terugkrijgt. Op je rekening krijg je echter maar € 1000 gestort. Wacht nog even met een klacht indienen, want mogelijk is er sprake van een verrekening. Moet je nog geld betalen dan wordt dit namelijk afgetrokken van het belastinggeld dat je terugkrijgt. De belastingdienst laat dit altijd middels een brief weten.

De verrekening ontvang je binnen zes weken na de datum die op de aanslagbrief staat. Mocht dit langer duren, neem dan contact op met de belastingdienst.

Nu populair: Google Chromecast 3 Smart (check de prijs)

Geen aangiftebrief ontvangen

Let op want soms ben je te laat met de aangifte, maar is dit niet erg. Wanneer je geen aangiftebrief ontvangt ben je vaak niet verplicht om aangifte te doen. Heb je die verplichting niet, dan kun je ook geen boete ontvangen voor het te laat indienen.

Soms ontvang je geen aangiftebrief maar ben je toch verplicht om aangifte te doen. Bijvoorbeeld wanneer je weet dat je belasting moet betalen. Denk hierbij aan het ontvangen van een erfenis of schenking. Maar ook bij een groot vermogen (spaargeld, beleggingen, crypto). Of wanneer je een eigen woning hebt. Ondernemers zijn ook verplicht om aangifte te doen.

Per ongeluk of opzettelijk geen aangifte doen

Wanneer je per ongeluk geen aangifte doet, bijvoorbeeld omdat je het vergeten bent of niet wist dat dit moest, dan ligt de boete op maximaal € 5278. Dat is veel geld dat je liever niet betaalt. Daarom is het verstandig om te kijken of je aangifte moet doen en dit zeker op tijd te regelen.

Doe je opzettelijk geen aangifte, dan ligt de boete vaak boven de € 5278. Meestal bedraagt de boete 25% tot 100% van de belasting die je nog moet betalen. Is je belastingschuld bijvoorbeeld € 8000, dan bedraagt de boete € 2000 tot maximaal € 8000.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.