Wanneer is een contract rechtsgeldig (overeenkomst)

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Je sluit een contract of overeenkomst af. Vaak gebeurt dit schriftelijk maar soms mondeling. Wanneer is een contract rechtsgeldig? Ten eerste moet er sprake zijn van aanvaarding, maar ook van de wil om een onderlinge overeenkomst aan te gaan. Wanneer je niet aan bepaalde voorwaarden voldoet dan kan een overeenkomst nietig worden verklaard.

Zo komt een overeenkomst rechtsgeldig tot stand

Vaak wordt gedacht dat een mondelinge overeenkomst niet geldig is. Toch is dit wel het geval, maar kun je afspraken in de praktijk moeilijker bewijzen. Daarom is het altijd aan te raden om een contract of overeenkomst op papier te zetten. Doe dit tweevoudig waarbij elke partij een ondertekend exemplaar krijgt.

Een overeenkomst is in ieder geval rechtsgeldig wanneer beide partijen hier hun handtekening onder zetten. Maar er zijn situaties waarbij het achteraf toch niet zo geldig is als gedacht.

Tot 60% korting op alles: bezoek Bol.com

Het aanbod moet te bepalen zijn

Een contract is pas rechtsgeldig wanneer het aanbod ook te bepalen is. Dit klinkt een beetje ingewikkeld maar feitelijk komt dit op het volgende neer.

In een arbeidsovereenkomst staat dat de werknemer voor 38 uur per week in dienst treedt en dat hier een vergoeding van € 20 bruto per uur tegenover staat. Het gaat hier om een aanbod dat bepaalbaar is. Maar wanneer het aantal werkuren en het uurloon ontbreekt, dan is dit niet bepaalbaar. Deze arbeidsovereenkomst is niet geldig.

Aanvaarding (je gaat akkoord)

Wanneer is een overeenkomst rechtsgeldig? Dit is het geval wanneer er sprake is van aanvaarding. Bijvoorbeeld een bedrijf dat een offerte uitbrengt. Wanneer je met deze offerte akkoord gaat dan spreek je van aanvaarding. Het aanvaarden kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld via de e-mail, mondeling of telefonisch.

Bij het ondertekenen van een contract wordt ook gesproken van aanvaarding. Je zet je handtekening tenslotte niet zomaar.

Gerechtvaardig vertrouwen

Een contract is alleen rechtsgeldig wanneer je ook van een gerechtvaardigd vertrouwen spreekt. Stel dat je een winkel binnenloopt en je ziet een televisie voor € 800. Je vraagt het nog even na bij de verkoper maar hij kost toch echt € 800. Eenmaal bij de kassa blijkt dat je € 1000 moet betalen. In principe mag je de televisie voor € 800 kopen. Je ging er namelijk van uit dat de prijs bij het artikel klopte, en dat de verkoper dit ook wel zou weten. De koopovereenkomst is dus rechtsgeldig.

Maar wat wanneer er bij de televisie een prijskaartje van € 25 staat en de verkoper let niet goed op? Je zou denken dat je de televisie voor € 25 mag kopen maar dat is dus niet zo. Je had namelijk zelf ook wel kunnen bedenken dat een televisie geen € 25 kost. De prijs is niet realistisch en de koopovereenkomst is niet geldig.

Wilsbeschikking

Daarnaast is het belangrijk dat je de wil hebt om een overeenkomst aan te gaan. Wanneer iemand je chanteert en dwingt om een contract te ondertekenen, dan had je niet de wil om dit te doen. Dit is ook het geval wanneer mensen je op een andere manier dwingen, bedriegen of oplichten. Of wanneer iemand misbruik van omstandigheden maakt.

Daarnaast moet iedereen die een overeenkomst aangaat minimaal 18 jaar oud zijn. Er zijn uitzonderingsgevallen maar dan moet de ouder of voogd meebeslissen.

Geen getuigen nodig

Voor het afsluiten van een contract of overeenkomst heb je geen getuigen nodig. Tenminste, wanneer alles schriftelijk wordt vastgelegd. Beide partijen hebben dan namelijk voldoende tijd om alles door te lezen. Je kunt de overeenkomst eventueel door een jurist na laten kijken.

Mondelinge overeenkomst is ook rechtsgeldig

In veel gevallen is een mondelinge overeenkomst net zo rechtsgeldig. Wanneer het misgaat zit je wel met een probleem: de bewijslast. Daarom wordt bij een mondelinge overeenkomst vaak een getuige meegenomen. Het is dan handig wanneer er twee onpartijdige getuigen aanwezig zijn.

Een andere methode is een mondelinge overeenkomst vastleggen via een geluidsopname. Zorg ervoor dat beide partijen de geluidsopname krijgt, dit dient dan als bewijs.

Het uitvoeren van de overeenkomst

Een overeenkomst wordt rechtsgeldig zodra deze wordt uitgevoerd. Zelfs wanneer er geen handtekening is gezet, want het uitvoeren van de afspraken betekent dat je samen een overeenkomst bent aangegaan. Bijvoorbeeld bij het in dienst treden van de werknemer (arbeidscontract) of het uitvoeren van werkzaamheden (zakelijke overeenkomst). Maar ook door een product in de winkel of webshop te betalen (koopovereenkomst).

Wat gebeurt er wanneer de overeenkomst niet wordt uitgevoerd? Dan kan deze nietig worden verklaard. Dit is het geval wanneer de werknemer nooit komt opdagen of wanneer je het product niet betaalt.

Vaak zit er aan een overeenkomst ook een bedenktijd vast. Bij een arbeidsovereenkomst heb je meestal een maand proeftijd en wanneer je online iets koopt heb je 14-30 dagen bedenktijd. Binnen de bedenktijd mag je de overeenkomst nietig verklaren. Soms kan dit door beide partijen, maar soms ook alleen door één partij. Dat hangt weer van de overeenkomst af.

Bekijk boeken over Bijzondere Overeenkomsten (burgerlijk recht)

De overeenkomst vernietigen

Bij het niet aanvaarden, het ontbreken van wilsbeschikking, geen gerechtvaardigd vertrouwen of bij dingen die in strijd zijn met de wet is de overeenkomst automatisch ongeldig. Heb je een overeenkomst getekend en wil je hier vanaf? Kijk dan eerst of deze wel rechtsgeldig is.

Vaak zit je aan een contract vast, maar je kunt hem soms laten vernietigen. Dat doe je eerst door de wederpartij hier schriftelijk van op de hoogte te stellen. Wanneer deze niet meewerkt dan kun je een rechter verzoeken om het contract nietig te verklaren.

In dit laatste geval heb je een goede advocaat nodig. Let op want er is een verschil tussen een jurist en een advocaat. In deze zaak kun je beter een advocaat inschakelen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wanneer is een contract rechtsgeldig (overeenkomst)
Schuiven naar boven