Wat is bear market en hoe ga je hiermee om

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Bear market is een term die je in de beleggingswereld en op de cryptomarkt tegenkomt. Het is het tegenovergestelde van een bullit market. Wat is een bear market, hoe ontstaat het en hoe lang duurt dit? Maar nog belangrijker: wat moet je doen wanneer de markt zich hierin bevindt? Houd het hoofd koel, een bear market komt altijd weer goed.

Bonus: € 1000 handelstegoed gratis bij Bitvavo, alleen via onderstaande link verkrijgbaar.

Meld je aan bij Bitvavo

Hard dalen van de prijzen

Een bear market betekent dat de prijzen van producten hard dalen. Deze term komt eigenlijk uit de aandelenmarkt. Tegenwoordig zie je hem ook binnen de wereld van de cryptocurrency. Bij een daling van 20% of meer (vanaf het laatste hoogste punt) spreek je soms van een bear market.

Zo herken je een bear market

Op zich is een daling van 20% van een cryptocurrency niet zo vreemd. Prijzen kunnen dagelijks meer dan 50% stijgen of dalen. Pas wanneer de prijs van een product hard en langdurig daalt, dan spreek je van een bear market.

Hoe herken je een bear market? Dat herken je aan de volgende twee zaken:

  • De prijs daalt 20% of meer
  • De daling zet gedurende 7 dagen of langer door

Een bear markt kenmerkt zich ook door veel negatief nieuws. Beleggers worden hier nerveus van en verkopen hun crypto of aandelen. Bij dalende koersen gaan er ook veel stop loss orders af. Hierdoor wordt bitcoin of een andere cryptomunt soms te laag verkocht.

Dan heb je ook nog de bitcoin liquidaties. Het gaat hier om hefboomproducten die bij een negatieve prijsbeweging automatisch worden geliquideerd. Dit zorgt ervoor dat een verlies op een beheersbaar niveau blijft. Aan de andere kant zorgt dit voor nog meer dalende koersen.

Het ontstaan van deze markt

Natuurlijk ontstaat een bear market niet zomaar. Vaak gaat er eerst wat slecht nieuws aan vooraf. Meestal is dit nieuws afkomstig uit een bepaald land of werelddeel. Zo zijn er al meer dan voldoende Aziatische landen die cryptocurrency proberen tegen te houden, soms zelfs met een hard verbod.

Ook onrust over de economie speelt een grote rol. Daarnaast kan een bear market ontstaan wanneer de rente stijgt, dit zie je vooral bij obligaties.

Als laatste ontstaat een bear market door een natuurlijke correctie. Dit is vaak het geval wanneer koersen enorm hard zijn gestegen.

Hoe lang duurt een bear market?

Een bear market kan vrij lang duren. Gemiddeld duurt een bear market tussen de 50 dagen en 120 dagen. De kortste bear market (cryptocurrency) duurde 18 dagen en de langste 378 dagen. Dit is dus heel wisselend. De bodem wordt bereikt wanneer de koers zich zijwaarts beweegt. Na een periode van een zijwaartse beweging kan de koers weer omhoog.

Wat doen in bear market?

Veel investeerders verkopen tijdens een bear market in paniek hun cryptocurrency of aandelen. Op zich wel logisch want niemand wil op verlies staan. Het verleden heeft uitgewezen dat je, wanneer je in aandelen zit, het beste kunt afwachten. De markt herstelt vaak vanzelf.

Dit is ook bij cryptocurrency het geval, hoewel het herstel langer kan duren. Aan de andere kant kan dit herstel voor afzonderlijke cryptomunten ook heel snel gaan. Tijdens een bear market kun je drie dingen doen:

  • Afwachten en helemaal niets doen
  • Je cryptocurrency met verlies verkopen
  • Bijkopen

Methode één (afwachten) is geen slechte keuze. Toch kan niemand garanderen dat de koers weer op het oude niveau komt. Je cryptocurrency met verlies verkopen hoeft niet slecht te zijn. Op een lagere koers weer terugkopen zorgt ervoor dat je later weer op winst staat. De derde methode is bijkopen. Hieronder zie je hoe dit in de praktijk uitpakt.

Koop met iDEAL cryptocurrency bij Litebit

Zo werkt bijkopen in een dalende markt

Jan koopt voor € 100 cryptocurrency tegen een koers van € 2. Hij heeft dus 50 munten in bezit. Hij wil graag tegen 10% winst verkopen, hij moet dus wachten totdat de koers op € 2,20 staat. Plots zit hij middenin een bear market. De koersen dalen hard maar Jan koopt nog een keer voor € 100 tegen een koers van € 1,50 bij. Hij heeft nu in totaal 116 munten (50 + 66) in zijn bezit waar hij € 200 aan heeft uitgegeven.

De koers daalt door tot € 1,30 maar begint zich daarna te herstellen. Al snel staat de koers op € 1,72 maar niet die € 2,20 die Jan eerder nodig had om op 10% winst uit te komen. Door zijn latere bijkopen kan Jan nu niet op € 2,20 maar tegen een koers van € 1,72 verkopen. Hij heeft dan toch 10% winst op zijn totale investering.

Door bij te kopen hoef je niet zo lang te wachten totdat alles is hersteld. Bijkopen verkleint de kans op verlies. Aan de andere kant kan de koers nog verder doorzakken. Je moet dan het budget en de lef ervoor hebben om opnieuw bij te kopen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat is bear market en hoe ga je hiermee om
Schuiven naar boven