Wat is beter, de katoen of polyester tent (kampeertent)

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Op het gebied van kampeertenten heb je keuze uit verschillende tentdoeken. Dit zijn katoen, polyester, nylon en polyesterkatoen. De eerste twee oorden had vaakst verkocht. Wat is beter, een katoen of polyester tent? Beide materialen hebben hun voor- en nadelen. Bekijk deze en kom er zelf achter wat de beste keuze is.

Coleman Darwin 3 Plus Koepeltent
Bekijk details en prijs

De duurzaamheid van het doek

Het grootste verschil tussen katoen of polyester is het materiaal en dus ook de duurzaamheid. Katoen is zeer duurzaam, het is namelijk een natuurlijk materiaal. Het is sterk en heeft een lange levensduur.

Polyester is een synthetische stof, het wordt gemaakt uit aardolie en aardgas. Het is dus niet natuurlijk, maar heeft wel een redelijk lange levensduur. Bij goed onderhoud vergelijkbaar met katoen.

Wat is beter, katoen of polyester tent?

Kijk je naar de sterkte dan is katoen een betere keuze. Niet dat polyester slecht is, maar het scheurt sneller. Je moet dus nooit met scherpe voorwerpen langs een polyester tentdoek schuren. Wanneer het eenmaal gescheurd is, dan laat polyester zich wat moeilijker repareren.

Aan de andere kant is polyester licht van gewicht. Heb je dus een tent nodig die je makkelijk mee kunt dragen, dan moet je zeker voor de polyester kampeertent gaan. Al helemaal wanneer het om een klein tentje gaat, want als polyestermodel weegt hij nauwelijks iets. Ideaal voor op trektocht, festivals of wanneer je veel onderweg bent.

Bekijk kleine polyester tenten

De voordelen van katoen

Over het algemeen is katoen een betere keuze, maar waarom is dit eigenlijk? Hieronder vind je alle voordelen van de katoenen tent op een rij. Een hoofdstuk verder vind je de nadelen van het katoenen doek, want dat is net zo belangrijk.

Ademend en isolerend

Katoen is een natuurlijk materiaal en dat merk je aan het binnenklimaat. In de warme zomermaanden blijft zonlicht goed buiten en het reguleert de condens uitstekend. Hierdoor voelt het nooit klam aan. In de koudere nachten of maanden kun je gerust een kachel in de tent gebruiken. Het katoen isoleert redelijk goed.

Waterafstotend

De eerste keer dat je een katoenen tent opzet kan deze nog wat nevel doorlaten. Dat is slechts eenmalig, hierna trekken de vezels dicht en is het katoen waterafstotend. Na verloop van tijd kun je het tentdoek opnieuw impregneren. Hierdoor blijft het jarenlang dienstdoen.

Naar kampeertenten katoen

De nadelen op een rij

Het grootste nadeel van een katoenen tent is dat het zwaar aanvoelt. Ook heeft het een lange droogtijd. Mocht je de tent nat inpakken, dan moet je hem bij thuiskomst goed te drogen leggen. Doe je dit niet dan ontstaat er schimmelvorming en is de tent onbruikbaar.

Ook moet je dit materiaal om de x-aantal jaar impregneren, zodat hij waterdicht blijft. Bij een erg grote tent kan dit ook een flinke klus zijn. Het laatste nadeel is dat katoen duurder is dan polyester.

De voordelen van de polyester tent

Wat is beter, katoen of polyester tent wanneer je regelmatig kampeert? Polyester is sterk en gaat aardig lang mee. Het heeft minder onderhoud nodig dan het katoenen tentdoek. Zo hoef je polyester niet opnieuw te impregneren, want het is van zichzelf waterafstotend. Ook is dit materiaal erg licht en neem je het veel makkelijker mee.

Is de tent nat en wil je gaan afbreken? Polyester kun je best vochtig opvouwen. Bij thuiskomst nog even laten drogen, maar de droogtijd is zeer kort.

Een groot voordeel van polyester tenten is dat ze vrij goedkoop zijn. Je koopt al een familietent voor 4-6 personen vanaf € 230. Het festivaltentje kost nog geen € 35.

Bekijk polyester tenten

Nog even over de nadelen van polyester

Polyester is niet geschikt voor kamperen in warme streken. Het voelt al snel broeierig en klam in de tent aan, dit is zeker geen pretje. Heb je toch een polyester tent en reis je naar een warm gebied, probeer dan een schaduwplek te zoeken.

Houd er rekening mee dat polyester niet zo prettig is in de koudere maanden. Het isoleert niet zo goed dus je zult betere kachels moeten gebruiken. Verder voelt polyester bij koud weer vrij stug aan en is hierdoor niet zo makkelijk op te vouwen.

Conclusie katoen of polyester: maak de beste keuze

Wanneer je alles bij elkaar neemt dan is een katoenen tent zeker de beste keuze. Hij is wel duurder in aanschaf en vraagt wat meer onderhoud. Zit er bijvoorbeeld vogelpoep op het doek, dan is dit lastiger te verwijderen. En je moet hem regelmatig impregneren. Maar je hebt er veel meer plezier van, dat is een feit.

Kampeer je in Noord- of West-Europa, dan voldoet een polyestertent goed. Al helemaal omdat hij licht van gewicht is en goedkoper in aanschaf. Het hangt dus van de situatie en het budget af of je voor katoen of polyester gaat.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat is beter, de katoen of polyester tent (kampeertent)
Schuiven naar boven