Wat is een etmaal – de uitleg

Bijgewerkt: 2 april 2022

Een etmaal is een periode van 24 uur. Dus er zitten 7 etmalen oftewel 7 dagen in een week. Soms wordt gedacht dat een etmaal 12 uur duurt, dit heeft echter een andere benaming. Overigens is een etmaal niet gelijk aan een sterrendag, die ruim 3 minuten korter duurt.  Volg je het nog? Hieronder meer uitleg.

Ontstaan van een etmaal

Om te achterhalen hoe een etmaal is ontstaan kijk je naar de geschiedenis van tijdmeting. Ruim 3500 jaar voor Christus gebruikten de oude Egyptenaren de zonnewijzer als tijdsaanduiding. Er werd een stok in de grond geplaatst met hieromheen een cirkel. De zon wierp via de stok een schaduw in de cirkel.

Al snel ontdekten ze dat de schaduw ronddraaide en altijd weer op hetzelfde punt uit kwam. Dit werd een dag genoemd. In het begin bestond een dag uit 12 delen, later uit 24 delen. Zo ontstond de latere klok met 24-uurs tijdsaanduiding.

In het begin waren deze klokken nog niet zo nauwkeurig, omdat seizoenen van invloed waren. Pas in 1371 werd de tijd nauwkeuriger ingeschat. De oudste klok dateert uit 1386, later werden mechanische klokken vervangen door digitale tijd meters.

Bekijk de leukste wandklokken

De zonnedag en de sterrendag

Een zonnedag duurt 24 uur, een sterrendag duurt 23 uur, 56 minuten en 4,09 seconden. Het verschil tussen zonnedag en sterrendag bedraagt bijna 4 minuten. Wanneer je die 4 minuten vermenigvuldigt met het aantal dagen in een jaar, dan is er een verschil van één dag.

De aarde maakt in 365 dagen en 6 uur een baan rond de zon. Er is daarom een schrikkeljaar ingevoerd. Dit is om het verschil tussen kalenderjaar en tropisch jaar recht te trekken. Een schrikkeljaar vindt eens in de vier jaar plaats, een jaar heeft dan geen 365 maar 366 dagen.

Een etmaal is hoeveel minuten?

Een etmaal bestaat uit 24 uur. Eén uur bestaat uit 60 minuten. Een etmaal bevat dus 24 x 60 minuten is 1440 minuten. Van hieruit kun je ook berekenen hoeveel seconden er in een etmaal zit.

Een minuut bestaat uit 60 seconden Hoeveel seconden zitten er in een etmaal? Dit is 1440 minuten x 60 seconden is 86400 seconden. Tip: dagelijks 6 tot 7 seconden met je partner zoenen verstevigt de relatie.

Half etmaal

Een half etmaal is een periode van 12 uur. Dit is vergelijkbaar met twee dagdelen, omdat een heel etmaal bestaat uit vier dagdelen. 1 etmaal duurt van 0:00 uur tot en met 23.59 uur. Wordt er over een half etmaal gesproken, dan bedoelt men hier een periode van 12 uur mee binnen één en dezelfde dag.

Hoe noem je 12 uur?

Een periode van 12 uur noem je een half etmaal, oftewel twee dagdelen. Met 12 uur wordt soms ook klokslag middernacht of het precieze middaguur bedoeld.

Een etmaal bestaat uit vier dagdelen van elk 6 uur. Dit zijn de nacht, ochtend, middag en avond. Officieel loopt de nacht van 00:00 tot 06:00. De ochtend duurt van 06:00 uur tot 12:00. Hierop volgt de middag, die van 12 tot 18 uur duurt. Als laatste komt de avond, die van 18 uur tot 00:00 uur duurt.

Etmaal in de lente

Een etmaal in de lente duurt net zo lang als een etmaal in een ander seizoen. Wel is er een verschil met de tijd dat de zon aan de hemel staat. Een daglengte is de tijd in een etmaal tussen zonsopgang en zonsondergang. Vanaf de lente verschijnt de zon langer aan de horizon.

Etmaal waarop het vriest

Een etmaal waarop de temperatuur de hele dag onder 0 graden Celsius blijft, heet een ijsdag. Een vorstdag is iets anders: dit is een dag waarbij de temperatuur onder de 0 graden komt, maar niet een heel etmaal lang. 

De best verkochte tafelkokken

Etmaalwaarde

De etmaalwaarde heeft niets met een etmaal te maken. Bij de etmaalwaarde gaat het om een getal dat de geluidsbelasting uitreikt. Sinds halverwege de jaren ‘80 werd de etmaalwaarde gebruikt om omgevingslawaai aan te duiden. Sinds 2004 is de etmaalwaarde vervangen voor de LDen. Dit is in alle Europese landen van toepassing.

Etmaal van de communicatiewetenschap

Jaarlijks vindt het etmaal van de communicatiewetenschap plaats, ook wel de 24 Hours of Communication Science genoemd. Hierbij komen onderzoekers in de communicatiewetenschappen uit Nederland en Vlaanderen samen. Ze presenteren hun recente onderzoeken en houden elkaar op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Andere benaming van etmaal

Het woord etmaal wordt betrekkelijk weinig gebruikt, vaker wordt gesproken van 24 uur. Zo is er de 24-uurs zorg, 24-uurs tankstation en de 24-uurs Buienradar. Er is geen enkel bedrijf of instantie dat spreekt over etmaal-zorg of etmaal-tankstation, terwijl dit wel op hetzelfde neer komt. Dit geeft aan dat het woord 24-uur meer geaccepteerd wordt.

Daarnaast zijn getallen op schrift sneller herkenbaar dan een woord. Wie een tankstation voorbij rijdt en het woord etmaal ziet staan, zal niet direct nadenken dat dit tankstation ook ’s nachts geopend is. Bij het getal 24 is direct duidelijk dat het tankstation altijd open is.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat is een etmaal – de uitleg
Schuiven naar boven