Wat is een verassing, wat betekent dat?

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Op het internet kom je regelmatig het woord ‘verassing’ tegen. Goed opletten, want er staat geen verrassing maar VERASSING, één R minder. Er is een groot verschil tussen verassing en verrassing. De eerste is een treurige gebeurtenis terwijl je van de tweede heel blij wordt.

Wat is een verassing precies en wanneer mag je dit woord correct gebruiken? In deze blog lees je er alles over.

De meest gemaakte taalfout

Wist je dat verassing of verassen de meest gemaakte taalfout is? Vaak is het niet eens een bewuste taalfout. Je mist één R op je toetsenbord en voordat je het weet staat er verassing, in plaats van verrassing. Want dat is wat de meesten hier wel mee bedoelen: een verrassing oftewel surprise, een aangenaam iets.

Toch kom je het woord ‘verassing’ steeds vaker in de Nederlandse taal tegen. Het heeft dus wel degelijk een betekenis en het staat zelfs in het woordenboek Van Dale.

Beter leren schrijven? Volg de praktische cursus zinsontleding. Krijg inzicht in de Nederlandse grammatica, voor ongeveer € 46.

Bekijk de cursus

Betekenis van verassing

Kijk je naar de Van Dale, dan komt hier alleen het woord ‘verassen’ in voor. Volgens het woordenboek is de betekenis van verassen:

  • Cremeren

Cremeren is het verbranden van een lijkkist inclusief de overledene. Hierbij wordt de kist in een crematieoven geplaatst. Verassen staat gelijk aan cremeren oftewel tot as overgaan.

Verassen wordt ook gebruikt bij de verbranding van materialen zoals hout, papier en andere stoffen, die in as overgaan. Toch is het gebruikelijker om dan over verbranding te spreken, en niet over verassing.

Om terug te komen op het woord ‘verassing’, dit staat niet in de Van Dale. Maar het wordt wel in de spreektaal gebruikt om aan te duiden dat het om een crematie gaat.

Hoe het in de taal gebruikt wordt

Vooral op sociale media kom je vaak het woord verassing tegen. In vrijwel alle gevallen gaat het om een taalfout of typefout. De schrijver bedoelt verrassing, maar gaat tijdens het typen de mist in. Ook kom je vaker advertenties met dit verkeerd gespelde woord tegen. Hieronder vind je enkele voorbeelden uit de praktijk.

Texaco maakte in 2018 een blunder door in een advertentietekst te plaatsen “Mogen we je verassen op je verjaardag?”. Niet zo leuk, om op je verjaardag gecremeerd te worden.

In 2016 plaatste politie Basisteam Kaag en Braasem een leuke foto van een politieagent met jonge wijkbewoners. Ze werden getrakteerd op een ijsje, en een ‘verassing’. Arme kids.

Ready2Bot toonde op de Nederlandse zender een tv-commercial met een grove typefout: ‘verassing’. De reclame was gericht op kinderen, zouden die de taalfout wel hebben opgemerkt?

@jesjuh1977 deelde op Twitter dat ze oma werd, dat vond ze een hele ‘verassing’. Hopelijk is het kind nog springlevend.

Je ziet dat niet alleen consumenten maar ook bedrijven deze fout maken. Is dit erg? Vaak ziet het juist grappig uit, al helemaal omdat anderen hierop in kunnen springen. Maar wanneer een tekst een gevoelige lading heeft, dan is het niet zo handig om het woord verassen te gebruiken.

Twijfel je vaker over de schrijfwijze van een woord? Neem de Van Dale erbij, het meest populaire woordenboek van Nederland. Erg praktisch tijdens je studie of werk, op school maar ook voor privé.

Naar Van Dale woordenboeken

Verschil tussen verassing en verrassing

Ken het verschil tussen verassing en verrassing. Hieronder zie je die verschillen duidelijk staan.

  • Verassing = crematie of verbranding, tot as overgaan
  • Verrassing = iets aangenaams, iemand ergens mee verblijden, surprise

Zorg dus niet dat je het verkeerde woord gebruikt, of per ongeluk een taalfout of typefout maakt.

Laten we nog even teruggaan naar die verassing oftewel crematie of verbranding. Cremeren is net zo oud als dat er mensen bestaan. Al in de bronstijd werden mensen verast (gecremeerd). De bronstijd liep van 3000 tot 800 jaar voor Christus. In de Romeinse tijd was cremeren de meest gebruikte manier van lijkbezorging.

In Nederland zijn er diverse brandkuilen uit de Romeinse tijd gevonden, hierin werden overledenen verast. Lange tijd was cremeren in Nederland verboden. In het jaar 1914 vond de eerste Nederlandse ‘verassing’ in een crematorium plaats. Cremeren had in die periode de voorkeur, met name door de onhygiëne op kerkhoven.

Pas in het jaar 1955 werd cremeren volledig legaal. Dit mocht echter alleen gebeuren met een speciaal codicil. Inmiddels is crematie gelijkgesteld aan begraven.

Je kent nu het verschil tussen verassing en verrassing, en waarom je deze taalfout nooit moet maken.

Wanneer je toch deze fout maakt

Het kan natuurlijk gebeuren dat je per ongeluk wel een taalfout maakt en er verassen staat, terwijl je eigenlijk je schoonmoeder wil verrassen (of misschien toch stiekem verassen?). Staat deze taalfout op je (zakelijke) websites? Snel weghalen! Bedenk dat deze taalfout ook door zoekmachines geïndexeerd wordt.

Gaat het om een fout op social media, dan ziet een ander deze fout vaak eerder dan jijzelf. Met een beetje geluk word je subtiel op deze fout gewezen en kun je hem nog aanpassen. Maar het kan ook dat anderen er de draak mee steken. Gewoon lekker meedoen. Laat je niet kennen en lach om je eigen fout. En bedenk: fouten maken is menselijk dus je toont hiermee gelijk aan dat je geen machine bent.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat is een verassing, wat betekent dat?
Schuiven naar boven