Wat kun je met soda schoonmaken?

Soda is een wondermiddel en wordt al decennialang in het huishouden gebruikt. Hierbij is er wel een verschil tussen baking soda en kristalsoda (sodakristallen). Wanneer je het voor het huishouden inzet kun je beter schoonmaaksoda gebruiken, dat zijn dus die kristallen. Deze soda is niet bedoeld voor consumptie.

Wat kun je met soda schoonmaken? Best veel, van je woonkamer tot je slaapkamer en van je badkamer tot het terras. Ontdek de 10 beste huishoudelijke toepassingen van soda.

1. Een verstopte afvoer

Is de afvoer van de gootsteen, de douche of het bad verstopt? Geen probleem, met soda verhelp je dit snel. Giet een flinke hoeveelheid baking soda in de gootsteen of de afvoer. Giet hier vervolgens kokend water overheen. Even in laten trekken en kijken of de verstopping weg is.

2. De toiletpot schoonmaken

Zowel met bakingsoda als de schoonmaakkristallen kun je heel goed het toilet schoonmaken. Wanneer je van het poeder (baking soda) een papje maakt dan werkt dit prima als schuurmiddel. Ideaal om hardnekkige aanslag te verwijderen, maar ook om de tegeltjes in het toilet of de badkamer schoon te maken. De schoonmaaksoda is ideaal om een milieuvriendelijk sopje van te maken.

Bekijk baking soda

Maak altijd eerst de tegeltjes schoon, vervolgens de buitenkant van de toiletpot en dan de wc-bril. Als laatste de binnenkant van het toilet. Eventueel de vloer dweilen.

3. Groene tegels op je terras of in de tuin weer fris krijgen

Vooral in de herfst en de winter kan er een groene aanslag op de terrastegels of tuintegels ontstaan. Meng wat soda met warm water, gooi het over de tegels en wrijft dit met een borstel in. Soms moet je wat harder schrobben, maar uiteindelijk verdwijnt de aanslag.

Wanneer je de groene aanslag niet direct weg krijgt, laat  je het mengsel even intrekken. Na een half uurtje met de borstel nawrijven en wegspoelen.

4. Aangekoekte pannen schoonmaken

Soda is ook een perfect middel om aangekoekte pannen schoon te krijgen. Zet de pan in heet water en doe er wat soda bij. Laat het vuil losweken, dit duurt tussen de 15 en 60 minuten. Hierna merk je dat het aangekoekte vuil er heel makkelijk vanaf gaat.

5. Laat zilver weer blinken

Heb je zilveren bestek, bekers of zilveren voorwerpen? Ze gaan weer blinken wanneer je dit met soda en wat warm water schoonmaakt. Vul een bak met warm water en voeg hier baking soda of kristalsoda aan toe. Leg het zilveren voorwerp of het bestek erin. Voeg hier wat aluminiumfolie aan toe. Door deze combinatie wordt het zilver weer blinkend schoon.

Naar soda kristallen

6. Schitterende schuimkraag op het bier

Wanneer je geen bierglazen in huis hebt, moet je het bier voor je gasten in frisdrankglazen serveren. Het probleem met dit soort glazen is dat je er geen mooie schuimkraag opkrijgt. Wel wanneer je de glazen even in warm sodawater afwast. Hierna goed met koud water naspoelen.

Dit trucje werkt ook prima voor wat vettige bierglazen, waardoor het bier kapotgaat. En je kunt er ook wijnglazen mooi mee schoon krijgen.

7. Voeg wat soda aan verse bloemen toe

Wanneer je verse bloemen in het water zet is altijd aan te raden om wat kristalsoda toe te voegen. Hierdoor gaan de bloemen langer mee. Dit komt omdat je het groeiproces wat vertraagt, waardoor je veel langer van de bloemen geniet. Zo verleng je de levensduur met wel drie dagen.

8. Zweetlucht in kleding en schoenen

Vooral in de zomermaanden kun je aardig wat zweten. Krijg je de zweetlucht niet meer uit kleding of schoenen? Los wat soda in warm water op. Dit mag kristalsoda of baking soda zijn, want beide varianten werken prima tegen zweetlucht. Stop het kledingstuk of de schoenen in het sopje en laat dit enkele uren intrekken.

Hierna goed spoelen en het kledingstuk of de schoenen laten drogen. Eventueel nawassen in de wasmachine.

9. De wasmachine ontsmetten

Nu we toch over de wasmachine hebben: deze kan soms erg stinken. Dit wordt veroorzaakt door wasluis, een vettig laagje dat uit een mengsel van zeepresten en bacteriën bestaat. Meestal kom je wasluis als grijze vettige smurrie in het rubber van de wastrommel tegen.

Door de wasmachine op 90 °C te laten draaien verwijder je wasluis, maar dit is niet de meest milieuvriendelijke oplossing. Daarom kun je de wasmachine ook heel goed met soda schoonmaken. Je hoeft alleen maar wat soda in de trommel te doen en vervolgens de machine op 60 °C te laten draaien. Merk je dat de geur nog steeds niet verdwijnt, dan zul je het toch op 90 °C moeten proberen. Ook weer met soda uiteraard.

10. Handen en voeten mee schoonmaken

De laatste tip wat je met soda schoon kunt maken: je handen en voeten. Zijn ze erg vies en werkt gewone zeep niet? Neem wat (baking) soda in je handen en wrijf hier je vieze handen of voeten mee in. Goed naspoelen met water en je zal zien dat je huid weer schoon en fris is.

Ook dit werkt met zowel baking soda als kristalsoda. Het verschil tussen deze twee is dat kristalsoda oftewel schoonmaaksoda een stuk agressiever is. Hierdoor werkt het veel intensiever, maar je mag het nooit aan voedsel of gerechten toevoegen. Kristalsoda is niet geschikt voor consumptie, baking soda is dat wel.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com