Wat verdient een minister? Salarissen en vermogen

Of je nu een politieke functie overweegt of je bent er nieuwsgierig naar: wat verdient een minister? Vaak wordt gedacht dat ministers ontzettend rijk zijn, maar dit valt echt wel mee. Het bruto maandsalaris is lager dan bij bekende sporters of influencers. Het is dus geen baan om stinkend rijk mee te worden, maar het verdient beter dan de kapper of de winkelier.

Wat een minister voor zijn geld moet doen

Slapend rijk worden, dat lukt goed met affiliate marketing, influencen of vloggen. Waarbij sommigen ook nog eens meer verdienen dan de bekende ministers. Wat doet een minister precies? Elke minister is politiek verantwoordelijk voor een beleidsterrein, waarbij meerdere ministers samenwerken zodat alle beleidsterreinen uiteindelijk samenvallen.

De werkzaamheden zijn heel divers, van het rapporteren tot het lezen van verslagen en van het opzetten van een onderzoek tot het volgen van nieuwe ontwikkelingen. Vaak worden ambtenaren aangestuurd, maar dan gaat het wel altijd over het eigen beleidsterrein.

Wat verdient een minister?

In 2022 verdient een minister ongeveer € 175.000 per jaar. Een staatssecretaris heeft een jaarsalaris van ongeveer € 163.000. Deze salarissen zijn inclusief vakantiegeld waarbij ook rekening is gehouden met de eindejaarsuitkering.

Het salaris van de minister is belangrijk omdat functionarissen in de publieke sector niet meer mogen verdienen dan ministers. Daarom wordt altijd goed naar de verdiensten van ministers gekeken.

De jaarlijkse onkostenvergoeding

Een minister ontvangt ook een vaste jaarlijkse onkostenvergoeding. In 2022 bedraagt dit iets meer dan € 9000. Dit betekent dat een minister jaarlijks € 9000 aan onkosten vergoed krijgt. Onder onkostenvergoeding vallen ziektekosten, kosten met betrekking tot beveiliging, vervoer en verblijf maar ook verhuizing, woonruimte of communicatie.

Wat verdient Rutte per jaar?

Mark Rutte is een belangrijke Nederlandse politicus. Sinds 2010 is hij minister-president van Nederland. Hij is inmiddels de langstzittende minister-president in onze geschiedenis.

Je zou denken dat Rutte meer verdient dan andere ministers, maar dat is niet waar. Mark Rutte mag namelijk niet meer verdienen dan het maximaal vastgestelde salaris. In 2020 bedroeg het salaris € 170.910, inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. In 2022 ligt dit op ongeveer € 172.000. Een minister-president verdient net zoveel als een minister.

Interessant: bekijk het boek over Mark Rutte

Dit verdient hij netto per maand

Het jaarsalaris is bruto, dit betekent dat hier nog inkomstenbelasting vanaf gaat. Hoeveel verdient Mark Rutte netto per maand? Dit komt op ongeveer € 7400 netto per maand uit. Bedenk wel dat dit inclusief onkostenvergoedingen is. Hierdoor houdt hij toch wat minder over, maar je kunt dan nog steeds over een mooi salaris spreken.

Wat verdient een minister gemiddeld?

Je hebt hierboven al kunnen zien dat een minister-president hetzelfde verdient als een minister. Het gemiddelde salaris komt uit op ongeveer € 14.333 bruto per maand. Netto blijft hier € 7400 van over. Gemiddeld dan, want dit kan wat afwijken. Het maandsalaris is inclusief vakantietoeslag en onkostenvergoedingen. Het is dus niet zo dat dit er nog eens bovenop komt.

Het vermogen van Mark Rutte

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar het vermogen van Mark Rutte. Heeft een functie als minister-president hem ook wat opgeleverd? Het is niet goed bekend wat het vermogen van hem is, maar dit wordt geschat op ruim twee miljoen euro. De woning van Mark Rutte heeft een waarde van meer dan € 750.000. Deze woning staat in Den Haag, het betreft een rijksmonument waar vroeger de octrooiraad gevestigd was.

Met zijn harde werken is hem dit ook gegund. Bedenk dat Rutte geen 9-tot-5 baantje heeft, hij is continu bezig. Dit betekent dat zijn werkweken vaak langer dan 40 uur zijn. Daar mag best een mooi salaris tegenover staan, al helemaal wanneer je zoveel verantwoordelijkheid met je meedraagt.

Salaris Geert Wilders

Er wordt ook veel gezocht naar het salaris van Geert Wilders. Dit is een Nederlandse politicus en partijleider van de PVV (Partij voor de Vrijheid). Geert Wilders ontvangt een ander salaris dan een minister. Volgens loonwijzer.nl verdient Geert Wilders jaarlijks ongeveer € 127.000. Dit komt uit op een dikke € 10.580 per maand. Dit is bruto, netto blijft hier ongeveer € 6000 van over.

Hoe word je minister?

Misschien denk je erover om zelf minister te worden. Hier is geen speciale opleiding voor, iedereen kan zover komen. Voordat je tot minister benoemd wordt doorloop je een lange procedure. De meesten zijn al zeer lang politiek actief, maar houden er ook een zakelijk leven op na. Meestal begin je in het klein bij een politieke partij, langzaam groeit dit steeds verder door.

Overigens duurt het jaren voordat je uiteindelijk minister wordt, en het is niet een functie waar je even naar solliciteert. De kans dat iemand minister wordt is niet zo heel groot. Bedenk dat er jaarlijks maar enkele functies als minister beschikbaar zijn.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Wat verdient een minister? Salarissen en vermogen
Schuiven naar boven