Welke smartphone kan onder water – waterdichte modellen

Bijgewerkt: 25 februari 2022

Het is niet de bedoeling dat je met je telefoon in het chloorwater duikt. Maar het kan altijd gebeuren dat hij toch per ongeluk in het water valt. Welke smartphone kan onder water? In dit artikel vind je drie waterproof smartphones. Ideaal om mee te nemen naar het zwembad of het strand. Maar ook geen probleem wanneer je ermee in de regen loopt of het ding valt per ongeluk in een vijver.

Waterbestendige smartphones

Niet elke smartphone is waterbestendig. Vooral de goedkopere modellen kunnen slecht tegen water of stof. Zelfs wat regendruppels kunnen binnendringen en zo het systeem beïnvloeden. Met een beetje pech reageert het toestel niet meer goed of gaat zelfs helemaal niet meer aan.

De betere merken verkopen waterbestendige smartphones. Dit zijn modellen die onder water kunnen. Niet om met opzet te doen, maar een val in het water vormt geen probleem. Er zijn ook smartphones waar je mee kan zwemmen, zolang dit maar niet in chloorwater is.

Welke smartphone kan onder water?

Simpelweg kun je stellen dat een smartphone van € 150 niet onder water kan. Dit komt omdat het maken van een waterdichte behuizing geld kost. Hierdoor zijn modellen die probleemloos onder water kunnen vaak toch wel duurder.

Benieuwd welke smartphone onder water kan? Dit kan zeker met onderstaande modellen.

Apple iPhone (vanaf 2016)

Alle iPhones die voor 2016 zijn uitgebracht kunnen niet onder water. De iPhone 7 is het eerste waterdichte toestel van Apple. Deze is IP67 gecertificeerd en kan gedurende 30 minuten onder water, tot een maximale diepte van 1 meter.

De iPhones vanaf 2018 zijn IP68 gecertificeerd. Dit betekent 30 minuten onder water op een diepte van 2 meter (maximaal). Maar nieuwere toestellen met een zelfde certificering kunnen nog dieper onder water. Zo kan de iPhone tot 6 meter diepte (voor 30 minuten).

Ontdek de nieuwste iPhones

Samsung S-serie

Alle nieuwe Samsung smartphones uit de S serie zijn volledig stof- en waterdicht. Samsung is veel actiever op het gebied van smartphoneproductie. Maar dit komt ook omdat het merk voor verschillende series gaat. De S-serie betreft de vlaggenschepen van Samsung. Je kunt dus ook zeker verwachten dat ze onder water kunnen.

Dit is natuurlijk niet altijd zo geweest. De S2 (II) uit 2013 was echt niet waterdicht. En de S3 uit 2014 was dat ook niet. Maar vanaf de Galaxy S5 zijn de toestellen wel waterdicht. In het begin konden ze maximaal een meter onder water, maar de nieuwste modellen kunnen veel dieper.

Zo kan de Galaxy S22 makkelijk tot 3 meter onder water. De fabrikant bouwt wel zekerheid in en zegt dat het toestel maximaal 1,5 m onder water kan. Maar de praktijk wijst anders uit.

Bekijk Samsung S serie

Samsung A-serie (niet alle modellen)

Let op want toestellen uit de Samsung A-serie behoren tot de middenklassen maar soms ook tot de budget toestellen. Niet alle modellen uit deze serie kunnen onder water. Dit geldt in ieder geval wel voor de A52, A53 en nieuwer. Maar niet voor de A51 en ouder.

Het is soms lastig om te ontdekken welke van deze smartphones onder water kan. Zo is de Galaxy A41 waterdicht maar de A13 juist weer niet. Let daarom bij aankoop altijd goed op de specificaties.

Huawei smartphones

Wereldwijd gezien is Huawei het op derde populairste merk. Maar het ondervindt steeds meer concurrentie van Xiaomi, Oppo en vivo. Dit komt omdat Huawei niet meer met het Android besturingssysteem werkt (dat mag niet van Amerika).

Toch wordt Huawei nog steeds in Europa verkocht. Het merk heeft namelijk een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Welke Huawei smartphone kan onder water? Modellen uit de P-serie zijn spatwaterdicht. Opspattend water of regen is dus geen probleem, maar wanneer het toestel in het water valt kan het kapot gaan.

Let op met de Nova serie want die kan slecht tegen water of regen. Terwijl de Mate serie wel volledig waterdicht is. Deze serie is zelfs voorzien van IP68 certificering. Uiteraard geldt dit alleen voor modellen die na 2018 zijn gemaakt.

Bekijk Huawei Mate modellen

Sony Xperia

Sony is een minder populair merk maar kwalitatief goed. En ook nog eens betaalbaar. Sommige modellen uit de Sony Xperia serie zijn waterdicht. Bijvoorbeeld de Sony Xperia 1 II. Dit geldt ook voor de Xperia 5 III. Maar andere modellen zijn weer niet waterbestendig. Hierdoor heerst er veel onduidelijkheid over de waterdichtheid van deze modellen.

Sommige goedkope merken

Het is even zoeken maar sommige goedkope merken bieden ook waterdichte smartphones. Bijvoorbeeld Oppo of Xiaomi. Houd er wel rekening mee dat de waterdichte modellen van deze goedkope merken weer duurder zijn.

Zwemmen met je smartphone

Geen enkele fabrikant biedt garantie wanneer je gaat zwemmen met je smartphone. Chloorwater is namelijk ontzettend slecht voor het toestel. Maar ook kan de waterdichtheid niet gegarandeerd worden wanneer je diep duikt of wanneer de telefoon lang onder water blijft.

Wil je duiken met je smartphone? Kies dan voor een onderwaterhuis. Dit is een kunststof behuizing dat geschikt is voor duiken tot 60 m diepte. Vrijwel alle smartphones passen in het speciale onderwaterhuis.           

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Welke smartphone kan onder water – waterdichte modellen
Schuiven naar boven