Welke smartphones hebben een NFC chip

Bijgewerkt: 15 maart 2023

NFC staat voor Near Field Communication. Deze techniek maakt draadloos betalen met smartphone mogelijk. Ook kun je eenvoudig foto’s en video’s delen. Hierbij hoef je geen wachtwoord in te voeren of een QR code te scannen. Niet alle mobiele telefoons zijn voorzien van deze technologie. Welke smartphones hebben een NFC chip? Bekijk alle modellen waarmee dit mogelijk is.

Toepassing van NFC

NFC is veilig, omdat het in een straal van 10 cm werkt. Hierdoor is data moeilijker te onderscheppen. Near Field Communication is dan ook zeer geschikt voor het uitvoeren van betalingen. Denk maar eens aan de ov-chipkaart, waar een NFC chip inzit. Ook contactloos betalen met de pinpas loopt via Near Field Communication.

Contactloos betalen met smartphone kan overal waar je ook met de pinpas contactloos kunt betalen. Dit moet de smartphone echter wel ondersteunen.

Smartphone met NFC chip

Welke smartphones hebben een NFC chip? Dit geldt voor bijna alle modellen vanaf 2017. Voor het jaar 2017 was het vaak nog niet mogelijk om een smartphone met NFC chip te kopen, hoewel dit ook weer per merk verschilt. Hieronder een overzicht van de meest bekende smartphone merken, voorzien van NFC-chip:

Apple: vanaf iPhone 6. Bij de iPhone 6- modellen is alleen Apple Pay mogelijk. Vanaf iPhone 7 en hoger standaard in NFC chip.

Bekijk de beste iPhone’s

Samsung: alle modellen vanaf 2016 (Samsung Galaxy A3, Core 2 J5, J7 en veel andere modellen).

Naar de Samsung smartphones

Huawei: NFC is aanwezig bij verschillende modellen die in 2014 of later zijn uitgebracht. Dit geldt in ieder geval voor de Honor 6 (2014), Huawei Mate 8 en 9, vanaf de P10 en hoger etc. Let op: bepaalde series (Y) zijn niet uitgerust met een NFC chip. Dit geldt ook voor een aantal andere goedkopere modellen.

Bekijk de Huawei smartphones

Nokia: vanaf Nokia 3 is een NFC chip aanwezig. Dit zijn alle modellen die in 2017 of later zijn uitgebracht.

Sony: veel Sony- smartphones zijn uitgerust met Near Field Communication. Dit geldt in ieder geval voor de modellen uit 2015 en hoger.

Er zijn nog veel meer smartphonemerken op de markt. Welke smartphones hebben een NFC chip? Ben je er niet zeker van of het model van jouw keuze beschikt over NFC? Kijk goed naar de specificaties. Dit staat altijd in de omschrijving. Anders kun je ook contact opnemen met de verkoper. Deze kan je meer vertellen over de aanwezigheid van deze chip.

Problemen met Near Field Communication

Ervaar je problemen met betalen met smartphone? Het is belangrijk dat de smartphone is voorzien van NFC. Daarnaast moet het bedrijf/ winkel contactloos betalen ondersteunen.

Soms ontstaan er problemen met het contactloos betalen. Problemen zijn vaak te herleiden naar het besturingssysteem (Android of IOS). Bij een beveiligingsupdate kan ook het protocol achter de NFC chip worden aangepast. Hierdoor kan de betalingsapp achterlopen, waardoor contactloos betalen mislukt. De oplossing: zorg voor een update van de betalingsapp. Is dit niet beschikbaar, wacht dan enkele dagen af of neem contact op met de app ontwikkelaar.

Is betalen met smartphone veilig?

Betalen met smartphone (NFC) is net zo veilig als online bankieren. Betalingsapps zijn vaak beter beveiligd en moeilijker te hacken. Het is wel belangrijk om gegevens veilig te houden. Kies een moeilijk te raden pincode en download altijd de officiële en nieuwste versie van de betalingsapp. Daarnaast is het belangrijk om geen gebruik te maken van een openbaar wifi-netwerk. Wees ook voorzichtig met phishing mails: deze vragen om op een link te klikken en stelen beveiligingscodes of privacygevoelige gegevens.

Wie bovenstaande richtlijnen volgt, kan veilig betalen met zijn smartphone.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Welke smartphones hebben een NFC chip
Schuiven naar boven