Welke webcam kopen? De beste modellen

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

De beste webcam is van een uitstekende kwaliteit waarbij de prijs niet te hoog ligt. Bekende merken als Logitech, Microsoft en Razer zijn goede keuzes. Toch wil dit niet zeggen dat andere modellen minder kwalitatief zijn. Welke webcam kopen? Hieronder enkele tips en ideeën.

Het gebruik van een webcam

Waar is een webcam voor en moet je deze hebben? Het gaat hier om een kleine videocamera die je op de pc of laptop aansluit. De videocamera legt zowel beeld als geluid vast. Overigens kun je het geluid ook uitschakelen. In webcam is vooral praktisch wanneer je gebruik maakt van een chatprogramma zoals Skype, Zoom, Teams of Google Talk.

De meeste laptops zijn voorzien van ingebouwde webcam. Toch is een losse webcam beter. Deze beschikt namelijk over verschillende lenselementen en heeft hierdoor een grotere beeldhoek.

Welke webcam kopen?

Vraag is wat een goede webcam kost en welk model je moet hebben. Bekijk welk model zeker bij jou past.

Logitech webcam

Nagenoeg alle webcams van het merk Logitech zijn van een uitstekende kwaliteit. De Logitech HD Pro webcam is een toppertje. Deze beschikt namelijk over full HD beeldkwaliteit en maar liefst twee microfoons. Dit model kost rond de € 80. De 720p HD webcam is ook erg populair. Deze heeft een ingebouwde microfoon en indicatie led. Voor dit model betaal je ongeveer € 36.

Wil je de beste beeldkwaliteit, dan kun je beter voor een van de duurdere modellen. Met een groot budget zou je ook voor de Logitech BRIO kunnen gaan. Die kost meer dan € 120 maar is wel voorzien van 4K beeldkwaliteit. Dit model wordt voornamelijk zakelijk ingezet.

Bekijk Logitech webcams

Trust webcamera’s

Een ander goed merk is Trust, hoewel deze een wat lagere kwaliteit heeft. Daar is de prijs ook naar want voor een Trust webcam betaal je een stuk minder. Bijvoorbeeld het populaire Vero model, geschikt voor streaming en met full HD en 8mp beeld. Deze is voorzien van ingebouwde microfoon en kost rond de € 40. Het model Trino is met zijn prijs vanaf € 22 een stuk voordeliger.

Zoek je de beste kwaliteit van dit merk, kijk dan eens bij de QHD modellen (vanaf ongeveer € 50). Hiermee voer je videogesprekken in hoge kwaliteit.

Naar Trust webcamera’s

Razer modellen

Welke webcam kopen? Kijk eens bij het merk Razer, dit is altijd van een goede kwaliteit. De full HD streaming camera met ringlamp wordt veel verkocht. Voordeel van een ringlamp is dat je scherpe en vloeiende beelden krijgt. Ideaal in situaties met weinig licht. Deze Razer webcam wordt dan ook veel door gamers gekocht. De prijs ligt rond de € 87. Voor de Pro-versie betaal je meer dan € 120, deze is er een met adaptieve lichtsensor.

Van hetzelfde merk zijn de gaming laptops ook razend populair. Dit soort laptops is prijzig, vanaf € 2200. Maar je hebt er dan wel een met veel grafische kracht en rekenvermogen.

Bekijk Razer webcams

Andere merken en modellen

Welke webcam kopen wanneer je een beperkt budget hebt? Je zou dan voor de 4mp Maccy kunnen gaan, deze kost rond de € 35. Of het eenvoudige model van Logitech, je zit dan rond dezelfde prijs. De goedkoopste webcamera’s zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer € 11. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit echt heel erg laag is. Zo bedraagt de resolutie van de lens 1,3 tot 2,1 megapixels en dit is ontzettend weinig. Bij slecht licht zie je nauwelijks iets.

De geluidskwaliteit is van goedkope webcams erg laag. Beter kunnen je een paar euro bijleggen en voor een beter model gaan.

Welke webcam voor Teams?

Teams is een videochat, ontwikkeld door Microsoft. Het bevat chatmogelijkheden, het delen van bestanden maar ook het opzetten van een videoconferentie. Teams is vooral binnen het bedrijfsleven erg populair.

Welke webcam voor Teams gebruiken? Het beste kun je een webcam van het merk Logitech of Razer aanschaffen. De beeldhoek is groter waardoor er meer binnen het beeld past. Bovendien is de geluidskwaliteit uitstekend. Met een kleiner budget zou je ook voor de Trust webcamera kunnen gaan, kies dan wel de betere modellen.

Hier moet een webcam aan voldoen

Het is belangrijk dat je een goede aankoop doet. Let bij aanschaf van een webcam vooral aan de volgende vereisten:

  • Resolutie van 5mp of hoger
  • Bij voorkeur autofocus
  • Ingebouwde microfoon
  • Goede connectiviteit
  • Mooi ontwerp
  • Degelijk materiaal

Wat kost een goede webcam?

Webcams zijn verkrijgbaar vanaf € 11, maar dit is van lage kwaliteit. Een goede webcam kost € 40 of meer. Wanneer je in de prijsklasse € 100 of meer zit dan heb je echt een topmodel te pakken.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Welke webcam kopen? De beste modellen
Schuiven naar boven