WhatsApp op laptop: zo doe je dat

Bijgewerkt: 15 maart 2023

De berichtendienst WhatsApp is erg populair onder smartphonegebruikers. Liever WhatsApp op je laptop gebruiken? Dit kan via WhatsApp Web. Je downloadt de software, maar je kunt ook rechtstreeks via de browser appen. Het is zelfs mogelijk om zonder smartphone WhatsApp op de laptop in gebruik te nemen.

WhatsApp op de laptop zetten

Het grootste voordeel van WhatsApp op laptop is dat je niet continu op de smartphone hoeft te kijken. Terwijl je aan het werk bent (of studeert) zie je belangrijke berichten binnenkomen. Je reageert direct vanaf het laptopscherm, dus niet via de smartphone.

WhatsApp op de laptop zetten is betrekkelijk eenvoudig:

Voor Windows laptops

 • Ga naar de Microsoft Store
 • Zoek naar WhatsApp Desktop
 • Installeer de software op de laptop
 • Open het programma
 • Synchroniseer met je smartphone

Direct de software downloaden? Dat kan via deze link.

Voor Apple laptops (MacBook)

 • Bezoek de Aple Store
 • Zoek in de store naar WhatsApp Desktop
 • Installeer dit programma op MacBook
 • Open de software
 • Synchroniseer met iPhone of smartphone

Bekijk de nieuwste MacBook’s

Via WhatsApp Web

Het is ook mogelijk om WhatsApp op de laptop via de browser toe te passen. Dit heeft als voordeel dat je geen software installeert. Bovendien maak je vanaf elk apparaat, dus ook een andere laptop of computer, gebruik van WhatsApp. Zo werkt dat:

 • Bezoek de website https://web.whatsapp.com/
 • Open WhatsApp op je smartphone
 • Scan met de smartphone de QR-code die op het scherm van de laptop staat

Is het gelukt, dan zie je WhatsApp op de laptop verschijnen. Je kunt nu op berichten reageren of nieuwe appjes sturen. De meeste functies zijn via de desktopversie gewoon aanwezig, maar het kan dat sommige functies ontbreken.

WhatsApp op laptop werkt niet

Helaas kan het voorkomen dat WhatsApp op de laptop niet goed werkt. Allereerst is het belangrijk dat je over een werkend WhatsApp account beschikt. Heb je deze dienst nog niet op je smartphone staan? Installeer hem en maak een account aan. Hiervoor heb je een werkend telefoonnummer nodig. Pas met een geldig account kun je ook synchroniseren met WhatsApp Web.

Voor de synchronisatie heb je internet nodig. Het is dus belangrijk dat zowel de smartphone als de laptop met het internet verbonden zijn.

Synchroniseren zonder telefoon

Kun je WhatsApp op de laptop zonder telefoon gebruiken? Dat kan, maar in beperkte mate. De allereerste keer moet je altijd synchroniseren via de smartphone. Hierna kan de smartphone aan de kant, deze hoeft dus niet direct in de buurt van de laptop te liggen.

Let op want WhatsApp Web vraagt regelmatig om opnieuw te synchroniseren. In dit geval moet je de telefoon er wel weer bijnemen. Het is dus niet mogelijk om de telefoon definitief aan de kant te doen.

Nieuwe smartphone nodig? Er zijn weer een hoop nieuwe modellen uitgekomen. Bekijk de lijst met nieuwste smartphones inclusief prijs.

Naar smartphones

WhatsApp op Chromebook

Met een Chromebook is het niet mogelijk om allerlei software te installeren. Toch kun je WhatsApp op een Chromebook gebruiken. Google (ontwikkelaar van Chromebook) biedt namelijk de mogelijkheid om de WhatsApp software op het apparaat te installeren.

Dit kan op twee verschillende manieren. Rechtstreeks, via de link hierboven (onder ‘WhatsApp op de laptop zetten’). Daarnaast heb je de mogelijkheid om WhatsApp via de Play Store te installeren. Zoek altijd naar de juiste versie. Deze herken je niet alleen aan het WhatsApp logo, maar ook aan het aantal actieve downloads. Zie je een applicatie met zeer weinig downloads, dan gaat het waarschijnlijk om een namaak versie.

Het installeren en gebruik van WhatsApp op een Chromebook werkt op exact dezelfde wijze als op een laptop. Zie de beschrijving hierboven.

WhatsApp videobellen laptop (beeldbellen)

Heb je WhatsApp op de laptop staan, dan heb je de volgende mogelijkheden:

 • Berichten versturen en ontvangen
 • Media versturen en ontvangen
 • Audio versturen en ontvangen

Daarnaast kun je een nieuwe groep starten, de status aanpassen en chats verwijderen. Maar kun je ook WhatsApp videobellen op de laptop? Nee, het is helaas niet mogelijk om via je laptop gebruik te maken van WhatsApp videobellen oftewel beeldbellen.

Bellen naar contactpersonen

Wanneer je WhatsApp via je smartphone gebruikt, kun je de contactpersonen zowel videobellen als ‘normaal’ bellen. Hierbij maak je gebruik van de internetverbinding (wifi of mobiele data). Dit wordt steeds meer toegepast, want het bespaart een hoop op de belkosten. Bellen via WhatsApp op de laptop is net als videobellen niet mogelijk. Deze functie is niet ingebouwd en het ziet er ook niet naar uit dat dit er binnenkort gaat komen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

WhatsApp op laptop: zo doe je dat
Schuiven naar boven