Zo winstgevend is daytraden

Bijgewerkt: 26 februari 2022

Feit: ruim 90% van de daytraders maakt regelmatig verlies. Maar die overige 10% kan hier flink rijk mee worden. Hoe winstgevend is daytraden? Een beetje lastig te zeggen want dit hangt van verschillende factoren af. Je kunt je kans op verlies verkleinen en zelfs je winst vergroten.

Iedereen kan het

Soms wordt gedacht dat daytraden alleen iets voor ervaren beleggers is. Maar in de basis kan iedereen hiermee starten. Nu moet wel gezegd worden dat daytraden met crypto makkelijker is dan wanneer je dit met aandelen doet. Ook is crypto daytraden wat effectiever. Je kan sneller hoge winst halen, maar de kans op verlies is ook groter.

Starten met daytraden? Dit doe je tegen lage kosten op het Nederlandse platform Bitvavo. Tijdelijk betaal je over de eerste € 1000 helemaal geen handelskosten. Geldig via onderstaande aanmeldlink.

Meld je aan bij Bitvavo

Cijfers met betrekking tot daytraden

Het is onduidelijk hoeveel beleggers zich op daytraden richten. Geschat wordt dat met betrekking tot crypto ongeveer 20% van de beleggers aan daytraden doet. De overige 80% koopt crypto en houdt dit voor de lange termijn aan.

In Nederland investeren ruim anderhalf miljoen mensen in cryptocurrency. Dit zou betekenen dat toch zeker 300.000 beleggers actief zijn met daytraden.

Hoe winstgevend is daytraden?

Hier komen cijfers die niemand je vertelt. Ongeveer 90% van de daytraders verliest een gedeelte van het geld of misschien wel alles. Dit heeft met verkeerde keuzes of een onjuiste strategie te maken. Maar ook met het totaal ontbreken van een strategie. Je kunt namelijk niet in het wilde weg aankopen en verkopen.

10% van de daytraders weet regelmatig winst te boeken. De ene dag bedraagt die winst 20% en de andere dag wat verlies. Het gemiddeld rendement van succesvolle daytraders ligt op 1% tot 2% per dag. Dit lijkt misschien wat weinig maar in een maand tijd spreek je over tientallen procenten winst.

Of je er rijk mee kan worden? Ja en nee

Er zijn mensen die dankzij crypto daytraden ontzettend rijk zijn geworden. Maar er zijn nog veel meer mensen die op verlies staan. Dus ja, je kan rijk worden met daytrading. Maar daar moet je in eerste instantie niet van uitgaan.

De juiste strategie volgen

Het probleem met deze methode van beleggen is dat veel mensen in het wilde weg schieten. Soms wordt gezegd dat cryptocurrency vergelijkbaar is met een casino. Van de ene kant klopt dit wel want of je winst of verlies maakt is vaak een kwestie van geluk hebben. Maar wanneer je goed naar alles eromheen kijkt dan kun je de koers af en toe best goed voorspellen.

Economische onrust of politieke kwesties zorgt vaak voor dalende koersen. Net als landen die in verbod op bitcoin leggen. Maar wanneer bedrijven bitcoin of crypto valuta omarmen dan stijgt de koers. Ook nieuwe ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency zorgt voor enthousiasme.

Daarnaast is het ook opletten hoe vaak mensen over crypto praten. Hoe populairder het onderwerp, hoe groter de kans dat prijzen door het dak gaan.

Wil je met daytraden winstgevend zijn, dan moet je vooraf een strategie bedenken en dit ook volgen.

Tip: bewaar ook eens wat munten voor de lange termijn. Sla die veilig op middels een hardware wallet. Niemand die jou iets kan maken.

Bekijk hardware wallets

Je koers vooraf bepalen

Welke strategie is nu de juiste? Dat kan niemand je vertellen, want dat is heel persoonlijk. Maar er zijn wel een aantal veelgebruikte strategieën.

Scalping is een populaire strategie waarbij je posities voor een hele korte termijn inneemt. Je koopt crypto en binnen enkele minuten probeer je er vanaf te komen. Hierbij ga je voor kleine winsten. Meestal ligt de nettowinst tussen de 0,25% en 1%.

Misschien lijkt je dit te weinig maar met een mooi startkapitaal kan dit voor aardig wat winst zorgen. Kijk maar eens wat er gebeurt wanneer je 10 keer per dag aan scalping doet, waarbij je de dag met € 5000 begint.

  • Inleg 1: € 5000. Winst: 0,25% – € 5012,50
  • Inleg 2: € 5012,50. Winst: 0,25% – € 5025,03
  • Inleg 3: € 5025,03. Winst: 0,25% – € 5037,59

Na de 10e keer scalping heb je in totaal € 5126,41. Oftewel € 126,41 winst, wat overeenkomt met 2,5% winst. En dat op een enkele dag. Wanneer je dit 30 dagen lang op hetzelfde niveau weet vast te houden dan sta je na 30 dagen op 109% winst. Dat dit in de praktijk niet altijd lukt, dat zal wel duidelijk zijn.

Arbitrage is op de ene beurs aankopen en op de andere beurs verkopen. Hierbij profiteer je van onderlinge koersverschillen. Dit lukt alleen wanneer je crypto snel over kan maken en niet al te veel kosten betaalt.

Golden Cross houdt in dat je naar de gemiddelde koers van de afgelopen periode kijkt. Wanneer het korte termijn gemiddelde het lange termijn gemiddelde overstijgt, dan is dit een koopsignaal.

Death Cross is juist het omgekeerde waarbij het korte termijngemiddelde onder het lange termijn gemiddelde duikt. Dit is een verkoopsignaal. Golden Cross en Death Cross zijn niet echt geschikt voor daytraden maar het worden wel eens toegepast.

Zoveel geld heb je nodig

Je kunt natuurlijk met € 100 starten en dagelijks een winst van 1% proberen te halen. Maar die garantie heb je niet. Want zoals je eerder hebt kunnen lezen is slechts 10% van de daytraders ook echt succesvol. Mocht je tot 10% behoren en je weet 30 dagen lang op rij 1% winst te behalen, dan maak je van die € 100 uiteindelijk € 134.

Theoretisch dan want je zal daarentegen komen waarbij je geen winst maakt of zelfs verliest haalt. Maar goed, zelfs in het beste geval is van € 100 naar € 134 niet echt een vetpot.

Hoeveel geld heb je nodig voor daytraden? Het beste kun je starten met € 5000, omdat dit sneller opschiet. Je zou dit theoretisch gezien na 1-3 maanden al verdubbeld kunnen hebben.

Crypto met een hoog handelsvolume

Let op want daytraden kan alleen winstgevend zijn wanneer je voor crypto met een hoog handelsvolume gaat. Het heeft geen zin om dagen te moeten wachten voordat je munten verkocht zijn. Bitcoin, ethereum, cardano of shiba inu coin zijn enkele voorbeelden van munten met een hoog handelsvolume.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Zo winstgevend is daytraden
Schuiven naar boven