Beste zonnebril voor in de auto

Bijgewerkt: 26 februari 2022

Tijdens het autorijden is het belangrijk dat je goed zicht op de weg hebt. Draag geen normale zonnebril, je kan dan nog steeds last hebben van lichtschitteringen. De beste zonnebril voor in de auto zorgt ervoor dat je meer contrast ziet. Je hebt hiermee beter zicht op de weg, en dat is natuurlijk een stuk veiliger.

Gepolariseerde zonnebril

De beste zonnebril voor autorijden is gepolariseerd. Een mooi woord maar wat betekent dat eigenlijk?

Gepolariseerde glazen zijn zeer geschikt voor rijden wanneer de zon schijnt. Deze glazen gaan hinderlijke schitteringen door zonlicht tegenaan. Denk hierbij aan zonlicht dat wordt weerkaatst op het wegdek, het water, asfalt maar ook op de autoruit.

Feitelijk halen polariserende glazen alle horizontale lichtinval weg. Het gevolg: geen hinderlijke schitteringen en betere contrasten en kleuren. Hierdoor raken je ogen ook minder vermoeid.

Beste zonnebril voor auto: het overzicht

Naast polariserende glazen moet een zonnebril ook comfortabel zitten. Bij voorkeur beschikt deze over een UV-filter. Hiermee voorkom je schade aan de ogen. Hieronder vind je de beste zonnebril voor in de auto.

Gepolariseerde zonnebrillen

Welke kleur glazen zonnebril – autorijden

Let op want een zonnebril met gepolariseerde glazen is niet het enige waar je op moet letten. Je kijkt namelijk ook naar de kleur van de glazen. Voor autorijden kies je een zonnebril met een van de volgende glazen:

  • Grijs
  • Bruin
  • Groen

Grijze glazen vervormen de kleuren niet en blijven een goed contrast behouden. Wel zorgen ze ervoor dat de lichtintensiteit minder wordt, waardoor zonlicht er niet zo fel uitziet. Ideaal voor autorijden maar ook tijdens het sporten.

Naar zonnebrillen met grijze glazen

Bruine glazen verbeteren het zicht wanneer je last hebt van bijziendheid. Deze glazen blokkeren het blauwe licht gedeeltelijk. Hierdoor komen de ogen weer tot rust. Dit soort zonnebrillen zijn geschikt voor in de auto maar ook voor op wintersport.

Groene glazen hebben eenzelfde effect als grijze glazen. De lichtintensiteit wordt minder maar contrast en kleuren blijven behouden. Een zonnebril met groene glazen is ook geschikt wanneer je last hebt van verziendheid.

Bekijk groene glazen (zonnebril)

Deze kleur glazen neem je juist niet

Let op want je moet nooit een zonnebril met gele glazen in de auto dragen. Dit is niet alleen gevaarlijk maar ook verboden, hoewel velen hier niet van op de hoogte zijn. Gele glazen filteren blauw licht waardoor je minder goed kleuren herkent. Door de gele glazen zie je bijvoorbeeld niet het rode of groene stoplicht.

Ook paarse glazen zijn en minder goed idee tijdens autorijden. Maar wel weer geschikt wanneer je buiten sport of op een buitenlocatie werkt.

Zonnebrillen met rode of oranje glazen zijn zeer geschikt tijdens de wintersport. Het blauwe licht wordt gefilterd, en dat is prettig voor de ogen. Maar tijdens het autorijden zie je met deze glazen niet alles perfect.

Welke bril voor autorijden (slechter zicht)

Met het ouder worden gaat de kwaliteit van de ogen achteruit. Hier kun je vrij weinig tegen doen. De meeste mensen merken dat ze vroeg of laat toch een leesbril nodig hebben. Ook het autorijden kan wat lastiger gaan. Je ziet bijvoorbeeld de verkeersborden te laat en kunt de kentekenplaat van de auto voor je moeilijker lezen. Dan is het echt tijd om een bril voor autorijden aan te schaffen.

Kies hierbij voor een speciale autobril. Deze bril is voorzien van zogenaamde Roadview-glazen. Deze glazen hebben een bruinachtige kleur waardoor je niet zoveel last hebt van lichtschitteringen. Ook zie je veel meer contrast.

Of deze bril geschikt is voor jou hangt ook een beetje van de afwijking van de ogen af. En wat je zelf het prettigst vindt zitten.

De categorie 3 zonnebril

Zonnebrillen worden ingedeeld in verschillende categorieën. Vaak hoor je over de categorie 3 zonnebril. Deze brillen laten maximaal 18% Uv-straling door. Hierdoor zijn je ogen optimaal beschermd tegen de schadelijke Uv-straling. Bovenstaande zonnebrillen vallen nagenoeg allemaal in categorie 3 of hoger.

Een UV400 zonnebril beschermt voor 100% de ogen. Je zal zien dat veel van bovenstaande modellen voorzien zijn van UV400 bescherming, en dat is dus een goede keuze.

Dit doet UV-straling met de ogen

Je mag nooit rechtstreeks in het zonlicht kijken. Uv-straling bereikt de ogen en richt hier schade aan. Het netvlies van het oog wordt aangetast en dit kan leiden tot ontstekingen. Op de lange termijn wordt de lens troebel, je spreekt dan van staar.

Beste zonnebril voor in de auto: niet te donker

Het lijkt heel goed om voor de meest donkere zonnebril te gaan. Maar de kleur van de brillenglazen zegt niks over de bescherming. Bovendien is een hele donkere zonnebril niet zo goed. De pupillen worden door de donkere glazen verwijdt, waardoor er meer zonlicht in de ogen komt. Denk hierover na wanneer je op zoek bent naar de beste zonnebril voor autorijden.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste zonnebril voor in de auto
Schuiven naar boven