Beste standaard leesbril

Bijgewerkt: 26 februari 2022

Bijna iedereen heeft ooit een leesbril nodig. De een wat vroeger dan de ander, maar het is wel een handig hulpmiddel. De beste standaard leesbril is vrij verkrijgbaar. Je hoeft dus geen dure bril bij de opticien te kopen. Het mooie aan standaard leesbrillen is dat ze niet alleen goedkoop zijn maar ook nog eens perfect werken.

Wanneer een leesbril nodig is

Niet altijd is duidelijk dat je een leesbril nodig hebt. Maar onderstaande signalen duiden hier wel op:

  • Letters lijken kleiner te worden
  • Je hebt meer omgevingslicht nodig
  • Knijpen met de ogen zorgt voor verbetering

Een leesbril helpt met het lezen, het kijken naar computerscherm of smartphone maar ook om objecten van dichtbij te zien. Over het algemeen werkt leesbril perfect op een afstand van maximaal 1 meter.

Leesbril en de leeftijd

Naarmate je ouder wordt neemt ook de kans op behoefte aan een leesbril toe. Je ziet dat met het ouder worden de leesbrilsterkte groter wordt:

  • Leeftijd 40-43 jaar: leesbril +1
  • Leeftijd 44-47 jaar: leesbril +1,25 tot +1,50
  • Leeftijd 48-51 jaar: leesbril +1,50 tot +1,75
  • Leeftijd 52-55 jaar: leesbril +1,75 tot +2
  • Leeftijd samen 50-59 jaar: leesbril +2 tot +2,25
  • Leeftijd 60-64 jaar: leesbril +2 25 tot +2,50
  • Leeftijd 65 jaar en ouder: leesbril +2,5 tot +3,0

Gebruik bovenstaande tabel ook als richtlijn voor aanschaf van de beste standaard leesbril. Welke bril van goede kwaliteit is, dat lees je hieronder.

Beste standaard leesbril

Met een standaard leesbril wordt een model bedoeld dat je niet bij de opticien koopt. Je laat geen oogmeting doen dus je koopt op eigen initiatief een leesbril. Overigens is een oogmeting bij de opticien altijd gratis en verplicht je niet om hier een dure bril aan te schaffen. Na de oogmeting ben je er dus vrij in om elders een leesbril aan te schaffen.

Leesbril +1 t/m +1,75

Heb je een leesbril met een sterkte van +1 t/m +1.75 nodig? Hierin zijn veel leuke brillen verkrijgbaar. Bijvoorbeeld met dun gouden monteur, een dik zwart of gekleurd monteur of een ander model. Goede merken zijn Frank and lucie, Icon Eyewear en Cosy @ Home. Die laatste kost ongeveer € 5 terwijl je voor de eerste gemiddeld € 49 betaalt.

Waar zit hem dit prijsverschil in? Dit heeft voornamelijk met het design en natuurlijk de kwaliteit te maken. Het is aan te raden om een leesbril te kopen die tussen de € 10 en € 30 kost. Hiermee ga je voor een goede kwaliteit en ervaren je ogen voldoende ondersteuning van de bril. Je mag natuurlijk ook wat meer uitgeven, maar dat hangt van je budget af.

Bekijk leesbrillen +1 t/m +1,75

Leesbrillen +2 t/m +2,75

Ligt je leeftijd boven de 55 jaar? Grote kans dat je leesbrilsterkte 2+ of meer hebt. Maar dit hoeft niet bij iedereen zo te zijn. Sommige mensen hebben nooit een bril nodig, anderen hebben op deze leeftijd slechtere ogen. De beste standaard leesbril is niet duur in aanschaf. Hierdoor is het makkelijker om jezelf één of twee te permiteren.

Ook in deze categorie heb je keuze uit verschillende modellen. Omdat je ogen wat meer ondersteuning nodig hebben is het aan te raden om voor een goed merk te gaan. Je komt dan uit in een prijsklasse van € 15 tot € 45. Iets duurder mag maar is niet noodzakelijk.

Natuurlijk zijn de goedkopere leesbrillen ook goed, maar omdat je hem zo veel gebruikt gaat hij minder lang mee. Bovendien kan het dat een heel goedkoop leesbrilletje niet lekker zit.

Naar leesbrillen +2 t/m +2,75

Leesbril online test

Twijfel je over de juiste leesbril? Via de website van Eyepower voer je de leesbril online test uit. Ga op 35 cm afstand van het scherm zitten en bekijk welke regel je nog goed kunt lezen.

Leesbrilsterkte +3 of +3,50

Vanaf de leeftijd van 65 jaar gaan de ogen steeds meer achteruit. Je hebt nu een leesbril sterkte van +3 of meer nodig. Meestal gaan mensen voor +3 of +3,50. Maar hier zitten ook nog wat sterktes boven en onder.

Let bij een leesbril met een sterkte vanaf +3 goed op de kwaliteit. Mogelijk draag je deze bril meerdere keren per dag. Hij moet comfortabel zitten, niet afzakken en vooral een lange levensduur hebben. Daarom kun je beter voor de leesbrillen vanaf € 20 gaan. De goedkopere modellen zijn ook goed, maar houd dan rekening met een minder lange levensduur.

Bekijk leesbrillen met sterkte vanaf +3

Sterkte +4

Mensen boven de 70 jaar hebben vaak behoefte aan een standaard leesbril met sterkte +4. Maar het kan ook dat je op jongere leeftijd al een slechter zicht hebt. Leesbrillen met sterkte +4 beginnen vanaf € 6,50. Gebruik je hem niet vaak dan is dit een prima prijs. Maar ben je de hele dag afhankelijk van de leesbril, ga dan voor een kwalitatieve oftewel de beste standaard leesbril (vanaf € 20).

Naar leesbril +4

Kun je met een leesbril tv kijken?

Een leesbril werkt het best op een afstand van 30-50 cm. Dit betekent dat hij ook goed werkt wanneer je achter het beeldscherm van de computer, laptop of smartphone zit. Maar met een leesbril tv kijken is in veel gevallen niet zo prettig. Heb je moeite met tv-kijken, ga dan eens langs de opticien. Deze zal een andere bril aanmeten.

Elk jaar een nieuwe leesbril kopen

Gemiddeld gaat een leesbril een jaar mee. Vaak is hij dan van mindere kwaliteit geworden maar het kan ook dat de ogen achteruit zijn gegaan. Daarom is het advies om jaarlijks voor een nieuwe leesbril te gaan.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste standaard leesbril
Schuiven naar boven