Een wit bleek gezicht – oorzaken en wat je kunt doen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Sommige mensen hebben van zichzelf een zeer lichte huidtint. Maar wanneer je een wit bleek gezicht opgemerkt, dan is er vaak meer aan de hand. Soms ontstaat dit bij griep, maar het kan ook ernstiger zijn. Bijvoorbeeld bloedarmoede of een shock. Het is belangrijk om het verschil tussen een normaal en witbleek gezicht te herkennen.

Een bleek of wit gezicht

Een wit bleek gezicht wordt ook wel een bleek of een wit gezicht genoemd. Het ontstaan hiervan heeft verschillende oorzaken. Toch is het belangrijk om te weten dat sommige mensen een hele lichte huidtint hebben. Iemand met een bleek gezicht hoeft dus niet direct ziek te zijn.

In een koude omgeving verblijven

Een bleek gezicht kan zomaar het gevolg van een koude omgeving zijn. Bij kou wil het lichaam de belangrijkste organen warm houden. Dit betekent dat de bloedtoevoer naar het gezicht maar ook naar de handen en voeten vertraagd wordt. De bloedcirculatie komt weer op gang wanneer de omgeving wat warmer is.

Lage bloeddruk

Als gevolg van een te lage bloeddruk kan er ook een wit bleek gezicht ontstaan. Andere symptomen van een lage bloeddruk zijn duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid en een licht gevoel in het hoofd. Ook kunnen er zwarte vlekken voor de ogen worden gezien. Bij een ernstig lage bloeddruk ontstaat er flauwvallen.

Vaak ontstaat een lage bloeddruk door veel vochtverlies of bloedverlies. Maar het kan ook als gevolg van medicijngebruik ontstaan. Ouderen kunnen na de maaltijd ook last krijgen van een lagere bloeddruk. Heb je hier vaak last van, dan is het belangrijk om zelf te bloeddruk in de gaten te houden.

Bekijk bloeddrukmeters

Bleek gezicht door bloedarmoede

Soms is er een bleek gezicht aanwezig door bloedarmoede. Er zit dan te weinig hemoglobine (de rode kleurstof) in het bloed. Dit ontstaat door heftige menstruaties of te weinig ijzer in de voeding. Bij mensen boven de 50 jaar ontstaat dit door een maag- of darmziekte.

Algemene symptomen van bloedarmoede zijn duizeligheid, vermoeidheid en snel kortademig. Verder een wit of bleek gezicht en het gevoel om flauw te vallen. Behandeling bestaat uit inname van ijzerpillen maar soms ook een hormoonspiraal of de hormoonpil (vrouwen).

IJzertekort

Soms is er sprake van een ijzertekort zonder dat je direct bloedarmoede hebt. Ook dan ziet de huid er bleker uit dan normaal. IJzer zit veel in rundvlees en lamsvlees en veel minder in kip of varkensvlees. Verder bevatten spinazie, gekookte eieren, cashewnoten, tahoe en zoute haring ook relatief veel ijzer.

Bij een ijzertekort kun je dit ook aanvullen middels ijzertabletten. Let op want dit is weer iets anders dan staaltabletten, die laatste krijg je alleen bij bloedarmoede voorgeschreven.

Naar ijzertabletten

Stress en angst

Bij stress of grote angst zie je wel eens dat iemand helemaal wit wegtrekt. Het lichaam maakt zich bij stress of angst namelijk klaar om te vechten of te vluchten. Hiervoor hebben de belangrijkste organen veel bloed nodig. Oftewel: het bloed in het gezicht wordt weggetrokken, waardoor de huid er wit of bleek uitziet.

Te weinig zonlicht

Onder invloed van zonlicht krijg je een gezonde blos op de wangen. Wanneer je te weinig zonlicht vangt dan maakt je huid ook veel te weinig vitamine D aan. Algemene symptomen van een vitamine-D-tekort zijn vermoeidheid, bloedend tandvlees en trillende spieren. Ook is er vaak sprake van lusteloosheid en pijn of kramp in de spieren of gewrichten. Verder een bleek gezicht, hoewel dat niet bij iedereen voorkomt.

Voldoende zonlicht is belangrijk, maar niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer iemand continu binnen werkt. In dit geval is het goed om vitamine D uit de voeding te nemen, of aan te vullen middels vitamine-D-tabletten.

Bekijk vitamine D supplementen

Griep of verkoudheid

Door griep of verkoudheid kun je ook last krijgen van een wit gezicht of bleekheid. Andere klachten zijn een loopneus of hoesten, keelpijn, hoofdpijn, koude rillingen en soms ook koorts. Griep en verkoudheid genezen vanzelf.

Levercirrose

Soms is een bleek gezicht het gevolg van levercirrose. Vaak komt dit bij mensen met overmatig alcoholgebruik voor. Maar het kan ook door een chronische infectie of een vergiftiging ontstaan, of misschien wel door een onderliggende chronische ziekte.

Levercirrose is ernstig en kan uiteindelijk tot leverfalen leiden (dodelijk). Een nieuwe lever is dan de enige optie. Levercirrose kenmerkt zich door vermoeidheid, misselijkheid, jeuk en pijn in de buik (rechtsboven). Vaak ontstaat er geelzucht, waarbij de huid en het oogwit er geel uitzien. Voorafgaande hieraan kan de huid eerst wit of bleek kleuren.

Diabetes (suikerziekte)

Best veel mensen hebben last van diabetes type 2. Een belangrijke oorzaak hiervan is overgewicht in combinatie met veel buikvet. Maar ook roken of te weinig lichaamsbeweging zijn risicofactoren. Diabetes type 1 komt minder vaak voor en is soms erfelijk. Bepaalde voeding of een virusinfectie kan dit ook veroorzaken.

De kenmerken van diabetes zijn veel dorst hebben en ook veel moeten plassen. Verder vermoeidheid, dubbelzien of wazig zien, wondjes die slecht genezen en kortademigheid. Ook pijn in de benen tijdens het lopen komt regelmatig voor. Door diabetes kunnen de nieren slechter gaan werken. Er ontstaat dan een bleek gezicht. Let ook op infecties die regelmatig terugkeren, bijvoorbeeld blaasontstekingen.

Behandeling van diabetes bestaat uit aanpassing van de voeding. Wanneer dit niet helpt dan wordt medicatie voorgeschreven. Soms is het nodig om dagelijks insuline te spuiten.

Shock

Als laatste komt een bleek gezicht voor wanneer iemand in shock raakt. Meestal het gevolg van ernstig bloedverlies of grote brandwonden (vochtverlies). Iemand die in shock verkeert heeft direct medische hulp nodig.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Een wit bleek gezicht – oorzaken en wat je kunt doen
Schuiven naar boven