Woning drogen na waterschade

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Door hevige regenval maar ook als gevolg van een lekkage kan er waterschade ontstaan. Het gevolg is vochtige muren en vloeren, een muffe lucht en mogelijk stilstaand water. De woning drogen na waterschade is ontzettend belangrijk. Hierna begint het grote herstel, want je zal zeker dingen moeten vervangen of herstellen.

GARDENA dompelpomp
Bekijk prijs

Het ontstaan van waterschade

Waterschade heeft verschillende oorzaken. De laatste jaren krijgen we steeds vaker met flinke regenbuien en stormen te maken. In juni 2021 liep een gedeelte van Zuid-Limburg tijdens een fikse regenbui onder water. Hele straten stonden blank en ook woningen liepen onder.

Andere oorzaken zijn een lekkage in de badkamer of de keuken, een lekkend dak of een lekkage bij de (boven)buren.

Woning drogen na waterschade: zo snel mogelijk doen

Los het probleem zo snel mogelijk op. Gaat het om een lekkage dan schakel je direct hulp in (of je doet het zelf). Helaas kun je niet veel aan de weersomstandigheden doen. Loopt je woning vaker onder water als gevolg van heftige regenbuien, dan kun je dit in de toekomst mogelijk voorkomen.

Na waterschade moet je de woning zo snel mogelijk drogen. Hiermee voorkom je nog meer schade en het ontstaan van schimmels. Dit laatste is namelijk ontzettend slecht voor je gezondheid. Hoe je de woning moet drogen hangt van de ernst van de schade maar ook van het materiaal af.

Het drogen van wanden

Het grootste probleem zijn vochtige wanden. De wanden kunnen namelijk het vocht lange tijd vasthouden waardoor er veel schimmels ontstaan. Daarnaast kunnen wanden heel poreus worden waardoor ze niet meer veilig zijn.

Kijk eerst naar het type muur. De meeste muren zijn massief gemetseld. Dan heb je nog de spouw en/of de schacht, deze is aan de voorkant voorzien van gipsplaten. De muren droog krijgen na waterschade is een intensief proces.

Verwijder allereerst de plinten, gietvormen en andere materialen die tegen de muur bevestigd zijn. Omdat deze materialen ook vochtig zijn leg je ze op een aparte plek te drogen. Bij voorkeur buiten, maar dan moet het hier wel droog zijn.

Zit er behang of iets van schrootjes tegen de muur dan moet je deze er vanaf halen. Helaas, ze zijn vaak onbruikbaar geworden. Nu begint het proces van de muren drogen. Zet ramen en deuren zoveel mogelijk tegen elkaar open. Laat ventilatoren langs de muren blazen. Maak gebruik van een luchtontvochtiger, hiermee versnel je het proces.

Controleer met een vochtmeter

Het kost enkele dagen tot enkele weken voordat de muren volledig droog zijn. Warme lucht is altijd beter, hierdoor zijn de muren sneller droog. Twijfel dan ook niet om in de winterperiode de verwarming aan te zetten, zelfs wanneer je ramen open hebt staan. Je verbruikt zeker meer energie maar het zorgt er ook voor dat je muren sneller droog zijn.

Controleer altijd middels een vochtmeter. Hiermee ontdek je de hoeveelheid vocht in de muren. Plaats de meetkop tegen de wand. Bij een hoog vochtgehalte gaat er een alarm af. Je hebt ook hygrometers, hiermee controleer je de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte zelf. Toch is het altijd beter om rechtstreeks op de muren te meten.

Bekijk vochtmeters

Vloer drogen na waterschade

Het drogen van de vloer werkt bijna hetzelfde als de muur, alleen kan dit langer duren. Bovendien raken vloeren soms blijvend beschadigd. Heb je stilstaand water in de woning dan werk je dit middels een trekker naar buiten. Eventueel kun je gebruik maken van een dompelpomp. Het laatste beetje water verwijder je middels een dweil.

Verwijder vloerbedekking, vinyl en losse tapijten van de vloer. Meestal zijn deze onbruikbaar en moet je ze later vervangen. Dit geldt ook voor laminaat, terwijl tegels en eikenhouten vloeren wat beter tegen vocht bestand zijn.

Goed ventileren, elke dag weer, dat is de boodschap. Zorg dat de frisse wind over de vloer waait. Verder plaats je minimaal twee luchtontvochtigers in de ruimte. Bij een kleine ruimte is één apparaat voldoende, houd dit wel in de gaten.

Naar luchtontvochtigers

Het is vooral belangrijk dat de ondervloer droog is. Dit controleer je met een vochtmeter. Het kan enkele weken duren voordat de ondervloer volledig droog is.

Een bedrijf inschakelen

Is de waterschade erg groot? Dan kun je ook een bedrijf inschakelen. Deze heeft speciale apparatuur om muren en vloeren zo snel mogelijk droog te krijgen. Houd er wel rekening mee dat een bedrijf inschakelen erg kostbaar is. Bedenk dus vooraf of je het probleem niet zelf op kunt lossen.

Gebruik maken van ventilatoren

Wanneer je ventilatoren over de vochtige wanden of vloeren laten blazen dan kan het water beter verdampen. Hiermee verkort je de droogtijd met ongeveer 30%. Het is dan wel belangrijk dat de ventilatoren langs de muren en vloeren blazen, dus niet haaks erbovenop. Ventilatoren zijn niet duur in aanschaf. Kies voor meerdere exemplaren die heen en weer bewegen, dit is veel effectiever.

Bekijk ventilatoren

Waterschade in holle ruimtes en isolatiematerialen

Holle ruimtes in de woning dienen ter isolatie, hier is vaker isolatiemateriaal aanwezig. Het probleem met isolatiemateriaal is dat dit een lange tijd nat kan blijven. Indien mogelijk moet je het isolatiemateriaal of vulmateriaal verwijderen en apart drogen. Soms is dit volledig aan vervanging toe.

Lukt dit niet dan moet je de holle ruimte en/of het isolatiemateriaal zo goed mogelijk drogen. Dit doe je middels een condensdroger of een absorptiedroger. Wanneer je bovenstaande methode gebruikt (ventileren en luchtontvochtiger) dan drogen holle ruimtes en isolatiematerialen uiteindelijk ook. Vaak is zijn deze zaken als laatste droog, blijf dit dus checken met een vochtmeter.

Waterschade verzekering

De woning drogen na waterschade is belangrijk, maar hoe zit het met de kosten? Waterlekkage is in veel gevallen verzekerd. De schade moet dan het gevolg zijn van een lekkage van de waterleiding, centrale verwarming of iets anders. Ontstaat er waterschade als gevolg van een lekkage bij de buren dan vergoedt de verzekeraar dit niet altijd. Mogelijk kun je de schade dan wel op de buren verhalen.

Dan heb je nog waterschade door directe neerslag (regen, sneeuw of hagel). Dit wordt door de meeste verzekeraars vergoed. Wanneer neerslag door ramen, deuren of roosters binnenkomt dan is dit niet gedekt. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor de financiële schade.

Let op want waterschade als gevolg van water dat de kelder inloopt wordt wel vergoed, maar niet wanneer het de woning zelf inloopt (via de zijkant). Je kunt eventueel een aparte verzekering afsluiten tegen overstromingen.

Waterschade aan de woning voorkomen

Zorg dat het waterleiding netwerk in orde is. Een jaarlijkse controle is zeker aan te raden. Let ook goed op het dak, dit moet volledig lekvrij zijn. Water kan door ramen en deuren binnenkomen. Tijdens een regenbui moet je alles sluiten. Ontstaat er een overstroming van een rivier of staan de straten blank? Dan kan het water via de kelder, kruipruimte of ventilatieroosters de woning binnenkomen.

Soms kun je dit verhelpen door het plaatsen van zandzakken maar dan moet je er wel op tijd bij zijn. Verder is het belangrijk om direct een dompelpomp te plaatsen. Dit is zeker aan te raden wanneer je vaker met overstromingen door hevige regenval te maken krijgt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Woning drogen na waterschade
Schuiven naar boven