Het beste collageen poeder

Bijgewerkt: 25 mei 2022

Van plan om collageenpoeder aan te schaffen? Dan zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet weten. Je hebt namelijk het beste collageen poeder, maar er valt ook iets over het gebruik te zeggen. Ontdek daarom alles over dit product, waar het voor dient en voor welk merk je moet gaan.

Toepassingen collageenpoeder

Waarvoor wordt collageenpoeder gebruikt? Dit kent verschillende toepassingen. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, haar en nagels. Maar ook voor je gewrichten. Daarnaast wordt het als proteïneshake gebruikt.

Eerst maar iets over je huid, haar en nagels. Er zijn verschillende onderzoeken naar collageen gedaan. Zo zou het een verjongend effect op je huid hebben. Je haar en nagels worden er steviger van. Dit onderzoek is voornamelijk bij vrouwen uitgevoerd.

Er is ook onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van collageen met betrekking tot de gewrichten. Zo blijkt dat rundercollageen de spierkracht verbetert (1) en gewrichtspijn vermindert (2). Daarom is collageenpoeder ook erg populair bij mensen met artrose.

Heb je dit nodig?

Misschien vraag jij je af of je collageen nodig hebt. Ja, dit is een onmisbaar eiwit voor het lichaam. Collageen zorgt voor stevigheid en elasticiteit in botten, kraakbeen, pezen en spieren. Maar ook in bindweefsels, huid, haar, nagels en tanden. Je kunt niet zonder collageen. Bij een collageen tekort is het belangrijk om dit aan te vullen.

Beste collageen poeder

Je kunt het poeder dus voor verschillende dingen gebruiken. Wat is nu het beste collageen poeder? Je hebt viscollageen en rundercollageen. Beide hebben dezelfde werking. Wanneer je niet van vis houdt of hier allergisch voor bent dan kies je voor rundercollageen.

Voordeel van viscollageen is dat het iets beter door je lichaam wordt opgenomen. Daarnaast bevat het belangrijke antioxidanten.

Hieronder zie je de best verkochte collageen poeders. Ontdek zelf wat goed bij jou past.

Bekijk collageenpoeders

Dit gebruik je voor je huid, haar en nagels

Nu lees je meer over de exacte toepassing en werking. Welke collageen voor je huid? Is voor rundercollageen type 1 en 3. Dit bevat collageen dat de huid herstelt. Kies je voor viscollageen dan bevat dit alleen type 1. Voor je huid heb je net iets meer nodig want ook de bloedvaten en bindweefsels vragen om de nodige verzorging.

Het beste kun je voor een complete collageen crème gaan. Dit wordt soms ook als serum verkocht. Geschikt voor de huid en rondom de ogen. Dit middel werkt tegen rimpels, pigmentvlekken en acne.

Naar collageen crème

Collageen poeder voor herstel van kraakbeen

Heb je last van artrose? Hierbij vindt er een verandering in het gewricht plaats. Het kraakbeen wordt dunner en brokkelt steeds meer af. Het gevolg: pijn en stijfheid. Kraakbeen kan herstellen maar dit is een heel langzaam proces. Het is niet zo dat je met collageenpoeder dit proces versnelt. Het probleem is namelijk dat veel collageenpoeder alleen type 1 of 3 bevatten. Terwijl in kraakbeen collageen type 2 zit.

Met artrose of gewrichtsproblemen moet je dus heel erg opletten wat je koopt. Hieronder vind je het beste collageen poeder type 2.

Bekijk collageen type 2

Let op want deze producten verminderen pijn bij artrose. Of dit op jou van toepassing is, dat hangt weer van de beschadiging in het gewricht af. Het is niet zo dat artrose middels dit product te genezen is.

Als proteïne drankje

Je doet aan krachttraining of duursport. Dan weet je als geen ander hoe belangrijk herstel van de spieren is. Collageenpoeder ondersteunt dit herstel. Maak je eigen proteïne drankje met collageenpoeder. Bijvoorbeeld een overheerlijke smoothie met de volgende ingrediënten:

  • Collageen hydrolysaat (poeder)
  • Volvette kokosmelk
  • Noten
  • Bladgroenten

Varieer met de ingrediënten, dan ontdek je vanzelf de meeste lekkere smoothies. Je kunt ook het volgende recept uitproberen:

  • 1 theelepel collageenpoeder
  • 1 kopje sterke espresso
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel rauwe cacaopoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • Eventueel 1 eetlepel kokosolie

Bovenstaand recept past binnen het ketogeendieet. Dit recept vind je ook in het boek Het Pioppi Dieet van de Engelse cardioloog Malhotra.

Meer informatie over collageen peptiden

Ga je voor het beste collageen poeder dan kom je vroeg of laat de term peptiden tegen. Wat is dit precies? Peptiden wordt soms ook wel als peptides geschreven. Het gaat hier om proteïnefragmenten die zijn gemaakt uit aminozuren. Feitelijk zijn peptiden beter opneembaar door het lichaam.

Collageen peptides kom je in supplementen tegen. Je spreekt dan ook wel van gehydrolieseerde collageen. Helemaal niks mis mee want je lichaam kan dit prima opnemen. Toch moet je bedenken dat niet al het collageen in het lichaam achterblijft. Een gedeelte wordt weer afgebroken en verdwijnt samen met de afvalstoffen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Het beste collageen poeder
Schuiven naar boven