Beste zonnepanelen (2022) – zelf energie opwekken

Bijgewerkt: 19 maart 2022

De beste zonnepanelen voldoen aan alle moderne eisen. Zonnepanelen hebben een aantal voordelen. Ze zorgen voor waardestijging van de woning en besparen een hoop op de energierekening. Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen. Hieronder uitleg over de voor- en nadelen en natuurlijk de beste panelen van.

De werking van zonnepanelen

Hoe werkt een zonnepaneel? In Nederland komen we voornamelijk kristallijne zonnepanelen tegen. Deze bestaan uit meerdere zonnecellen, die elektrisch vermogen uit zonlicht produceren. Dit kan doordat de de zonnecellen uit een dun laagje silicumkristallen bestaan, met een beetje verontreiniging.

Vallen er lichtdeeltjes op het verontreinigd laagje, dan schieten de zonnecellen elektronen uit hun baan. Dit zorgt voor een stroming (stroomopwekking). De stroom loopt via elektronen door de zonnecellen heen. Een omvormer verandert de gelijkstroom naar wisselstroom, zodat de juiste spanning is bereikt.

Voor- en nadelen zonnepanelen

Hieronder de 5 belangrijkste voordelen van zonnepanelen:

  • Geld besparen op de energierekening
  • Waardestijging van de woning
  • Opwekken van groene stroom (milieuvriendelijk)
  • Niet afhankelijk van energieleverancier
  • Mogelijk geld terugverdienen door verkoop van energie

Voor het terugleveren moet de installatie zijn geregistreerd bij een netbeheerder of energieleverancier. Dit kan via de website www.energieleveren.nl.

De nadelen van zonnepanelen zijn een lange terugverdientijd en het aanpassen van de meterkast. Ook vragen zonnepanelen nogal wat onderhoud. Deze moeten regelmatig schoongemaakt worden, zonder de panelen te beschadigen. Een keer per 4 jaar is een technisch onderhoud door de leverancier aan te bevelen.

Beste zonnepanelen 2022

Waarop letten bij aankoop van zonnepanelen? Het is vooral belangrijk om naar efficiëntie te kijken. Zonnepanelen met een hoge efficiëntie leveren meer energie. Daarnaast speelt ook de capaciteit een rol. Een zonnepaneel met weinig capaciteit is goedkoper, maar niet altijd een verstandige keuze. Natuurlijk speelt ook de prijs mee. Hieronder de beste zonnepanelen.

1. Durasun zonnepanelen 3000 Watt

Compleet pakket van 10 zonnepanelen met een capaciteit van 3000 Watt. Inclusief omvormer met wifi monitoring. Dit doe-het-zelf pakket is geschikt voor de vestiging aan het schuin pannendak. Wordt dan ook geleverd inclusief bevestigingssysteem, gelijkstroom bekabeling en connectoren. Dit pakket is voordelig geprijsd en daarom interessant als allereerste zonnepanelen pakket.

Bekijk de Durasun zonnepanelen

2.  Plug & Play Set 680 Watt (2 stuks)

Deze beste zonnepanelen hebben een capaciteit van 680 Watt. Geschikt voor verschillende soorten daken, hellend of vlak. Er zit een omvormer, universeel ophangsysteem, bekabeling en connectoren bij. De Deye SUN500G Micro omvormer wordt geleverd inclusief 5 meter kabel. Deze kabel is voorzien van een stekker waarmee je alles eenvoudig op een stopcontact aansluit.

Naar Plug & Play Set 680 Watt (2 stuks)

3. Durasun zonnepanelen pakket 5880 Watt

Dit pakket is geschikt voor een gemiddeld tot groot huishouden. De 21 zonnepanelen van 280 Watt leveren samen 5880 Watt. Bij een schaduwvrije zuidopstelling komt dit neer op 5586 KWh.  Dit is erg wat voor het zelf opwekken van energie. Dit betekent direct een kostenbesparing op de energierekening.

Dit compleet pakket bestaat uit 21 zonnepanelen, omvormer met wifi monitoring, bevestigingssysteem en gelijkstroom bekabeling. Het Durasun zonnepanelen pakket is de beste keuze wanneer er behoefte is aan meer energie. Voornamelijk geschikt voor grote gezinnen of voor een huishouden met energievretende apparaten. Denk hierbij ook aan een elektrische verwarming of het verwarmen van het zwembad.

Bekijken het Durasun pakket 5880 watt

4. Dakta® Zonnepaneel Systeem

Dakta is een begrip in de wereld van zonnepanelen en zonnecellen. Dit losse solar paneel heeft een capaciteit van 20 Watt. Vooral praktisch voor op de camping, de boot of de achtertuin. Dit zonnepaneel is dus niet bedoeld voor complete energievoorziening van de woning. Hij heeft een zeer lage lichtopbrengst nodig om toch het maximale aan energie te leveren. Het gehard glas zorgt voor een uitstekende slagvastigheid, waarmee dit paneel een lange levensduur heeft.

Het betreft een pakket bestaande uit:

1 x Zonnepaneel, 1 x Controller, 1 x Omvormer, 2 x Aansluitkabel 1 en een Engelstalige handleiding

Voordeel van dit losse paneel is dat je zelf een pakket kunt samenstellen. Hiermee ga je voor de beste zonnepanelen, afgestemd op je persoonlijke situatie. Niet meer leverbaar.

5. Durasun zonnepanelen blauw

Deze zonnepanelen van Durasun hebben een blauwe kleur. Dit heeft niets met de capaciteit maar met het uiterlijk te maken. Deze blauwe zonnepanelen bestaan uit poly zonnecellen. Hierdoor zien deze er strakker uit.

Het Durasun zonnepanelen pakket blauw heeft een totale capaciteit van 2240 Watt. Dit is goed voor een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 2128 KWh, mits voldoende zonlicht. De 8 panelen zijn geschikt voor een plat dak. Ook dit pakket wordt geleverd inclusief bevestigingssysteem, omvormer, bekabeling en connectoren. Zie de nummer 1 in dit overzicht.

Dit was 5x beste zonnepanelen. Uiteraard is er nog veel meer verkrijgbaar. Wie niet voor het doe-het-zelf pakket gaat, kan ook contact opnemen met een leverancier en installateur. Houd in dit geval rekening met extra kosten.

Het is natuurlijk altijd goedkoper om zelf zonnepanelen aan te schaffen en deze te installeren. Op internet staan voldoende instructiefilmpjes of teksten met een duidelijke uitleg. Nu bij twijfel altijd contact op met een professional.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste zonnepanelen (2022) – zelf energie opwekken
Schuiven naar boven