Zweedse fakkel – gezelligheid in je tuin

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een Zweedse fakkel kopen? Dit is een heel aparte tuinfakkel in de vorm van een boomstammetje. Deze is gedeeltelijk ingezaagd waarna er een aanmaakblokje in gaat. Dankzij het ontwerp krijgt de vlam een juiste zuurstoftoevoer en zal deze helemaal opbranden. Je kunt voor de complete Zweedse fakkel gaan of de speciale standaard/houder. Hoe dan ook, dankzij deze fakkel creëer je een mooie sfeer in de tuin of op het terras.

Waar te koop

Een Zweedse fakkel kopen? Dit kan zowel online als bij een winkel. Bekende aanbieders zijn Intratuin, karwei, Praxis, Gamma en de Action. Ook de HEMA heeft ze soms in het assortiment. Houd er wel rekening mee dat het aanbod heel erg kan wisselen.

Vermijd teleurstelling en bestel de Zweedse fakkel online. Dan weet je zeker dat deze op voorraad is. Bovendien hoef je de deur niet uit: je krijgt het product netjes thuisgestuurd. En vaak nog snel ook. Een Zweedse fakkel kopen kan al vanaf € 10.

Bekijk Zweedse fakkels

Zelf een Zweedse fakkel maken

Misschien wil je geen Zweedse fakkel kopen maar er zelf een maken. Kan dit? Ja, je kunt deze sfeervolle lichtbron zelf creëren. Hier heb je geschikt hout voor nodig, bijvoorbeeld naaldhout. Denk hierbij aan sparrenhout of dennenhout, maar grenenhout mag ook. Neem een boomstam die 30-50 cm breed is. Hij mag ook 60 cm breed zijn maar echt niet groter. Zaag de boomstam op een lengte van 40-100 cm af.

Ga je vooral voor gezelligheid, dan mag je hem ook afzagen op een lengte van 20-40 cm. Het is maar net wat je mooier uit vindt zien. Bedenk dat een korte fakkel wat stabieler staat, een lang exemplaar valt misschien wat eerder om.

Let op want het hout moet een vochtgehalte van maximaal 20% bevatten. Zeer droog houdt brandt veel te snel, terwijl t nat hout ontzettend rookt. Bovendien kun je dit moeilijker aansteken. Met een vochtigheidsmeter bekijk je hoe nat het hout is. Koop dan wel een specifieke houtvochtmeter.

Bekijk houtvochtmeters

Zweedse fakkel aansteken

Hoe moet je eigenlijk een Zweedse fakkel aansteken? Plaats deze ergens waar het veilig is. Dit mag alleen op een open plek zijn. Een Zweedse fakkel is minder geschikt voor gebruik op het balkon of wanneer er teveel voorwerpen omheen staan. Plaats het bijgeleverde aanmaakblokje in de bovenkant van de inkeping. Houd een aansteker of lange lucifer tegen het aanmaakblokje en wacht totdat deze brandt. Zo makkelijk is een Zweedse fakkel aansteken.

Je kunt de Zweedse fakkel in zijn geheel op laten branden. Wil je hem tussendoor doven dan doe je dit met water. Wanneer je het hout voldoende laat drogen kun je hem de volgende keer gewoon weer gebruiken. Bedenk dat er Zweedse fakkel juist is ontstaan om vochtig hout op te laten branden.

Over de brandduur en de prijs

Wat is de Zweedse fakkel brandduur? De meeste fakkels die je koopt hebben een hoogte van 15-30 cm. Ze zijn er ook groter maar dan betaal je meer. Wanneer de fakkel een hoogte heeft van 20-25 cm dan zal hij gedurende 90-120 minuten branden.

Dan nog iets over de prijs, want een Zweedse fakkel kopen moet natuurlijk niet te duur zijn. Voor een fakkel compleet met inkepingen en aanmaakblokjes betaal je tussen de € 15 en € 20. Deze heeft dan een hoogte van 20 cm tot wel 40 cm. Je hebt ze ook met citronella geur, hiermee weer je muggen en andere insecten. Ideaal voor plaatsing bij het terras.

Zweedse fakkel standaard/houder

Je plaatst de fakkel gewoon op de grond maar de kans is altijd aanwezig dat hij omvalt. Daarom heb je de Zweedse fakkel standaard. Deze wordt ook wel als speciale houder of vuurkorf verkocht. Met een standaard weet je zeker dat het gebruik van dit product een stuk veiliger is. De standaard heeft een natuurlijke of robuuste uitstraling en hier passen de meest verkochte fakkels in.

Natuurlijk is een Zweedse fakkel houder een investering maar je kunt hem wel onbeperkt opnieuw gebruiken. Hiermee creëer je het veilig opbranden van de boomstammetjes. Bovendien ontstaat er dankzij de standaard/houder geen brandplek in het gras. Overigens is altijd aan te raden om zowel de Zweedse fakkel als de eventuele standaard op een vlakke ondergrond te plaatsen.

Zoveel uur brandt de RVS tuinfakkel

In plaats van een Zweedse fakkel kun je ook voor een RVS tuinfakkel gaan. Deze is geheel van roestvrijstaal en heeft hierdoor een lange levensduur. Aan de andere kant ziet het minder natuurlijk en wat minder gezellig uit. De RVS fakkel werkt op lampenolie. Wanneer je de fakkel geheel vult dan heeft hij een brandduur van 12 tot wel 24 uur. Hierna moet je opnieuw bijvullen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Zweedse fakkel – gezelligheid in je tuin
Schuiven naar boven