10 grootste energiecentrales ter wereld

Bijgewerkt: 21 januari 2022

Elk huishouden heeft energie nodig. Tegenwoordig wekken we steeds vaker zelf energie op, bijvoorbeeld in de vorm van zonnepanelen. Toch kunnen we niet zonder een energiecentrale. Het voorziet niet alleen woningen maar ook bedrijven van elektriciteit. Dit wordt opgewekt middels stroom (dat klinkt een beetje dubbel), delfstoffen, wind of stromend water. Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van zonnepanelen.

Hoe dan ook, verspreid over de wereld kom je een aantal grote energiecentrales tegen. Dit noem je ook wel een krachtcentrale of elektriciteitscentrale. Je hebt ook nog warmtekrachtcentrales die niet alleen elektriciteit maar ook warmte opwekken. Een heel verhaal, maar wat zijn nu de 10 grootste energiecentrales ter wereld? Dat ga je hieronder ontdekken.

Verschil kerncentrale en energiecentrale

Voordat je kijkt naar de 10 grootste energiecentrales ter wereld moet je eerst weten wat het verschil met een kerncentrale is. Een kerncentrale wekt elektriciteit op door middel van kernsplijting. Hierbij wordt stoom opgewekt die weer een turbine aandrijft. De mechanische energie die de turbine ontstaat wordt weer omgezet in elektrische energie.

Een energiecentrale is een meer algemene benaming. Het kan energie op verschillende manieren opwekken, waaronder dus ook de kerncentrale valt.

10 grootste energiecentrales ter wereld

Natuurlijk wil je weten wat de 10 grootste energiecentrales ter wereld zijn. Wist je dat er in Nederland ook verschillende energiecentrales liggen? Helaas horen die niet tot de allergrootste ter wereld. Kijk hieronder maar eens naar de top 10.

1. Kashiwazaki-Kariwa in Japan

Voor de allergrootste kernenergiecentrale ter wereld reizen we naar Japan af. Hierbij belanden we op het eiland Honshu dat tevens het grootste eiland van Japan is. Hier ligt de kerncentrale Kashiwazaki-Kariwa. Deze kernenergiecentrale is in 1985 in gebruik genomen. In 2007 werd de energiecentrale door een aardbeving getroffen. Dit had wel wat gevolgen. Drie van de zeven reactoren konden niet meer werken. Er ontstonden lekkages van radioactief materiaal en er was sprake van een brand in een transformator. De kerncentrale werd tijdelijk gesloten en in 2009 weer herstart.

In 2011 vond er een zeebeving plaats en moest de kerncentrale weer tijdelijk sluiten. Dit heeft natuurlijk heel wat geld gekost waardoor eigenaar TEPCO toch veel geld heeft moeten lenen.

2. Drieklovendam in China

Heb je het over de grootste waterkrachtcentrale dan kom je bij de Drieklovendam in China uit. De bouw van deze waterkrachtcentrale is in 1995 gestart en in 2006 voltooid. Het beschikt over 26 bovengrondse generatoren en 6 ondergrondse generatoren. Is elektriciteit wordt opgewekt middels waterkracht. Deze centrale levert ongeveer 1,6% aan energie wat de totale bevolking van China nodig heeft. De lengte van de dan die bij deze waterkrachtcentrale hoort heeft een lengte van ongeveer 2000 meter. De dam is maar liefst 185 meter hoog.

De eigenaar van de Drieklovendam is China Jangzte Power Co. Dit is weer een dochterbedrijf van een Chinees staatsenergiebedrijf.

3. Xiluodu Dam in China

Kijk je naar de 10 grootste energiecentrales ter wereld dan zie je er heel veel in Aziatische landen staan. Azië en het Verre Oosten hebben in totaal maar liefst 138 reactoren staan en leveren hiermee veel elektriciteit. De Chinezen staan ook nog eens bekend om hun grote bouwwerken, daarom kom je hier ook de grootste energiecentrales ter wereld tegen. Op nummer drie staat de Xiluodu Dam, gebouwd aan de Jinsha-rivier. De Chinezen begonnen in 2005 met de bouw. In 2013 kon deze energiecentrale in gebruik worden genomen.

Eigenaar is het Chinese nutsbedrijf China Yangtze Power. Deze krachtcentrale is de op twee na grootste ter wereld. Bovendien heeft hij de op drie na hoogste dam die je wereldwijd kunt vinden. Daarom een welverdiende derde plek.

4. Itaipu Dam op de grens van Brazilië met Paraguay

Ook alweer een waterkrachtcentrale, gelegen aan de Jaipur rivier Paraná op de grens tussen Brazilië en Paraguay. Deze waterkrachtcentrale is vernoemd naar een eiland dat in de buurt ligt. In de Zuid-Amerikaanse taal betekent de naam van deze waterkrachtcentrale “de klinkende steen”. Gebouwd vanaf 1971 en in gebruik genomen in 1984.

Omdat deze waterkrachtcentrale zoveel energie opwekt wordt een groot deel naar Brazilië geëxporteerd. Het heeft 20 generatoreenheden waarvan de helft op 50 Hz voor Paraguay werkt en de andere helft op 60 Hz voor Brazilië.

Tip: zelf je energie opwekken bespaart een hoop geld. Bekijk wat zonnepanelen kosten en bestel ze gewoon online.

Naar zonnepanelen

5. Belo Monte Dam in Brazilië

We blijven nog even bij de waterkrachtcentrales. De Belo Monte Dam in Brazilië staat op de vijfde plek in de 10 grootste energiecentrales ter wereld. Dit complex bestaat uit drie verschillende dammen met een hoogte variërend van 33-90 meter. De kleinste dan heeft een lengte van 351 meter, de grootste maar liefst 6248 meter. Tijdens de bouw van deze waterkrachtcentrale kwam het Amazonewoud voor 0,01% onder water te staan. Dit had natuurlijk invloed op de aanwezige flora en fauna.

6. Tucurui Dam in Brazilië

Over naar Brazilië, want ook hier staat een indrukwekkende energiecentrale. Deze krachtcentrale is in 1975 gebouwd en in 1984 geopend. Het hele bouwwerk moest maar liefst $ 5,5 biljoen kosten. Deze energiecentrale bestaat uit 25 eenheden die een vermogen van 8370 MW opwekken. Zoals veel andere energiecentrales werkt deze middels een dam die waterkracht opwekt. De energiecentrale is gelegen op de rivier Tocantins, ook wel de centrale rivierader van dit land.

7. Nuclear power in South Korea Kernenergie in Zuid-Korea

Een bijzondere kerncentrale die zeker tot de 10 grootste energiecentrales ter wereld behoort. Hij levert namelijk maar liefst 29% van de elektriciteit aan Zuid-Korea. Nu is Zuid-Korea natuurlijk niet zo heel groot maar nog altijd 2,3 keer zo groot als Nederland. Dat een kerncentrale zoveel energie aan een enkel land weet te leveren, dat is natuurlijk bijzonder. Dit zou in het jaar 2035 realiseerbaar moeten zijn. Tussen 2012 en 2021 zouden er 11 reactoren in gebruik zijn. De bouw van deze kerncentrale heeft ook tot veel kritiek geleid, onder andere vanuit Amerika.

8. Grand Coulee dam in Amerika

In de VS, om precies te zijn in Washington, ligt de Grand Coulee dam.  Deze is gebouwd aan de rivier de Columbia en het betreft hier een waterkracht stuwdam. De bouw begon in 1933 en duurde tot 1942. Tussen 1967 en 1974 werd deze energiecentrale uitgebreid. De energiecentrale heeft een bezoekerscentrum dat veel toeristen aantrekt. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld via de glazen lift van de sluispoorten 120 meter lager de generatoren bereiken.

9. Guri Dam in Venezuela

In Venezuela aan de rivier de Caroni ligt de Guri Dam.  Ook weer een waterkrachtcentrale dat 60% van de elektriciteit aan het land levert. Een zeer grote prestatie. Toch loopt deze energiecentrale niet vlekkeloos, want door een ernstige droogte kan het waterpeil in het reservoir flink zakken. Om stroom te besparen werden ambtenaren eerder naar huis gestuurd. Ook heeft Venezuela al eens eerder de klok een half uur achteruit gezet. Deze energiecentrale werd tussen 1963 en 1978 gebouwd.

10. Eemshavencentrale in Nederland

Natuurlijk behoort de Eemshavencentrale in Nederland niet tot de 10 grootste energiecentrales ter wereld. Maar het is gewoon te mooi om dit meisje met een Nederlandse elektriciteitscentrale af te sluiten. Het gaat hier om een kolencentrale, gevestigd in de Eemshaven. Deze energiecentrale levert de meeste energie van alle andere centrales in Nederland. Voor het opwekken van energie wordt gebruik gemaakt van delfstoffen (kolen). Deze energiecentrale is in 2015 in gebruik genomen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

10 grootste energiecentrales ter wereld
Schuiven naar boven