Optie op een huis: je rechten en plichten

Bijgewerkt: 27 januari 2022

Op huizenjacht? Dan kun je soms een optie op een huis nemen. Dit betekent dat je bedenktijd krijgt. Voordat de bedenktermijn afloopt moet je beslissen of je de woning wel of niet koopt. Een optie op een woning betekent dat je aan een aantal rechten en plichten vastzit. Dit geldt niet alleen voor de potentiële koper maar ook voor de verkoper.

Verschil tussen optie en woning onder bod

Bij koopwoningen kom je vaak de termen optie maar ook woning onder bod tegen. Het verschil tussen deze twee zit hem in de onderhandelingen. Bij een woning onder bod zijn koper en verkoper in onderhandeling over de prijs. Zolang het koopcontract nog niet is ondertekent kun je gewoon een bod op de woning uit te brengen.

Een optie op een huis is heel iets anders. Er geldt dan een bedenktermijn waarbij er nog geen sprake is van een (voorlopig) koopcontract. Anderen kunnen in deze periode de woning niet kopen.

Je huis versneld aflossen? Lees het in Hypotheekvrij!

Bekijk Hypotheekvrij!

Optie op een huis: je rechten als koper

Met een optie op een huis (woning) krijg je een bedenktermijn. Tijdens deze periode mag je nadenken over het feit of je de woning wel of niet wil kopen. Ondertussen mag de verkoper de woning niet aan iemand anders verkopen, ook niet wanneer hij een heel hoog bod zou krijgen.

De optie geeft je dus het recht om de woning te kopen. Dit gebeurt tegen een prijs die jullie samen overeenkomen. Wel is het belangrijk dat er een optieovereenkomst wordt opgesteld (aankoopoptie). In de overeenkomst staan de gegevens van koper en verkoper maar ook tegen welke prijs de woning eventueel verkocht gaat worden. Ook staat hierin de bedenktermijn, die varieert van enkele dagen tot enkele maanden.

Een optie op een woning kom je bij bestaande koopwoningen tegenwoordig zelden tegen. Terwijl dit vroeger heel normaal was, maar toen was er ook meer aanbod dan vraag.

Je plichten als koper

Ben je verplicht om bij een optie op een huis ook te kopen? Nee, een aankoopoptie is altijd vrijblijvend. Je hebt wel de plicht om de bijkomende kosten te betalen, want een optie op een woning is niet altijd gratis. Hoewel sommige makelaars of verkopers geen kosten in rekening brengen, dat hangt dus van de verkopende partij af.

Optie op woning: rechten als verkoper

Een verkoper heeft met een optie op zijn huis weinig rechten. Als verkoper kun je niets anders doen dan afwachten wat de potentiële koper beslist. Heb je dan helemaal geen rechten? Jawel hoor, je mag bezichtigingen door laten gaan. Ook mag je een bod op de woning ontvangen, maar nog niet accepteren.

Krijg je als verkoper een interessant bod binnen dan is het zeker goed om dit aan de biedende partij te laten weten. Mocht de optie verlopen, dan kun je die tweede partij benaderen. Mogelijk volgt hier wel een succesvolle verkoop uit.

Plichten van de verkoper

Ben je verkoper van een woning en neemt iemand hier een optie op? Dan mag je binnen de optieperiode de woning niet aan iemand anders verkopen. Dit kan pas wanneer de optie voorbij is en de potentiële koper er toch vanaf ziet.

Je bent dus verplicht om de woning vast te houden, en dit kan het verkoopproces aardig vertragen. Bedenk daarom van tevoren of een optie geven wel zo handig is.

Koopwoning of huurwoning

Een optie op een huis wordt zowel bij koopwoningen als huurwoningen toegepast. Bij bestaande woningen nauwelijks, wel bij nieuwbouwwoningen. Maar het kan ook bij huurwoningen voorkomen. Dit kan om particuliere verhuur gaan, maar ook via een woningstichting. Een potentiële huurder krijgt vaak enkele dagen bedenktijd. Vanwege de oververhitte woningmarkt is dit soms teruggebracht tot 24 uur.

Overigens is de verhuurder niet verplicht om een optie op een woning te geven. Dit staat ook nergens wettelijk vastgelegd maar kun je als extra service zien.

Hoe lang mag je een optie op een huis nemen?

Let op want vaak wordt de term optie verward met de wettelijke bedenktijd. Wanneer er mondeling of schriftelijk een koopovereenkomst is gesloten dan geldt er een wettelijke bedenktijd van 3 dagen. Tijdens deze periode mag je afzien van de koop. Bijvoorbeeld omdat je de hypotheek niet rond krijgt of om een andere reden. Het is niet verplicht om een reden op te geven.

Die drie dagen bedenktijd geldt altijd, dit is wettelijk vastgelegd. Maar een optie op een huis nemen kan hiervan afwijken. Er is namelijk nog geen koopovereenkomst getekend. Hoe lang de optie is bepalen koper en verkoper samen.

Wat betekent onder optie op Funda? Dit betekent dat er een geïnteresseerde is die voor een optieperiode heeft gekozen, niet dat het koopcontract al getekend is.

Heeft de verkoper van een huis ook 3 dagen bedenktijd?

De wettelijke bedenktijd is verplicht, hier kun je niet omheen. Terwijl een optie op een huis niet verplicht is. Heeft de verkoper van een huis ook 3 dagen bedenktijd en hoe werkt dit dan? Nee, in beginsel heeft de verkoper geen bedenktijd. Zou hij dit wel willen dan moet dit vooraf kenbaar worden gemaakt. Bovendien moet die bedenktijd dan in de koopovereenkomst worden opgenomen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Optie op een huis: je rechten en plichten
Schuiven naar boven