Beste spelcomputer: PS, Xbox, Wii of Switch

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Welke spelcomputer past bij mij? Een vraag waar menig (beginnende) gamer mee worstelt. Je hebt keuze uit de PlayStation, Xbox, Wii of Switch. Deze zijn van drie verschillende merken. Bekijk de beste spelcomputer die perfect bij jou past. Lees meer over de mogelijkheden en specificaties en uiteraard de prijs.

De verschillende game consoles

Een spelcomputer oftewel gameconsole is in verschillende varianten verkrijgbaar. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende merken. Dit zijn de drie grootste merken:

  • Sony
  • Microsoft
  • Nintendo

Sony PlayStation

Zeker de beste spelcomputer is de Sony PlayStation. Hij werd in 1994 geïntroduceerd, in 2020 werd de PlayStation 5 uitgebracht. De PlayStation 6 is verkrijgbaar na 2025. De nieuwste versie beschikt over een zeer snelle en krachtige processor (AMD Ryzen). Verder beschikt hij over SSD waardoor spellen veel sneller werken. Dankzij de snelle werking is gamen in 4K mogelijk.

Sony maakt gebruik van ray tracing, hiermee worden driedimensionele objecten als het ware gefotografeerd. Lichteffecten zijn hierdoor zeer realistisch. Of dit ook de beste spelcomputer is? Dat hangt voornamelijk van je wensen af. PlayStation is een kwalitatief goed merk. Games zijn volop verkrijgbaar, waarbij er telkens weer nieuwe worden uitgebracht.

Met betrekking tot de prijs kan de nieuwste versie misschien wat duurder zijn. De normale PlayStation kost ongeveer € 500 en de digitale versie € 400. Digitaal betekent dat er geen disksleuf aanwezig is, je gamet volledig online. Misschien een uitkomst maar sommigen kunnen het juist als een gemis ervaren, want je kan nooit meer een spel fysiek in de hand nemen.

De PS beschikt over unieke spelmogelijkheden en veel spelkeuzes. PlayStation spellen kun je niet op de PC spelen. Je gebruikt deze spelcomputer niet alleen om te gamen maar ook voor streamingdiensten zoals Netflix of Videoland. Of je surft er mee op het internet rond. Pluspunt: compatibel met je VR koptelefoon- en bril.

Conclusie: PlayStation behoort zeker tot de beste spelcomputer, en is eigenlijk nog redelijk betaalbaar.

Bekijk PlayStation spelcomputers (mogelijk niet leverbaar)

Microsoft Xbox

De tegenhanger (of concurrent) van PlayStation is de Xbox van Microsoft. Deze werd voor het eerst in 2001 uitgebracht. De populaire Xbox 360 kwam in 2005 op de markt. In 2020 werd de Xbox Series X gelanceerd. Dan heb je nog de Series S. Je ziet, je hebt keuze uit verschillende modellen. Ook de Xbox is veelzijdig want hij is geschikt om te gamen, het afspelen van muziek of dvd’s, gebruik van internet en nog veel meer.

Voordeel van de Xbox is dat hij wat betaalbaarder is. Zo betaal je voor de Series S rond de € 290 en voor de normale versie iets minder dan € 400. Een beetje voordeliger dan PlayStation. Dat is ook de reden waarom gamers met een beperkt budget op de Xbox terugvallen.

Het SSD geheugen is snel en krachtig. De modellen beschikken over HDR ondersteuning waardoor beelden er levensecht uitzien. Ook bij dit merk wordt gebruik gemaakt van de raytracing techniek. Let wel even op wat je koopt want in sommige modellen kan geen disk. Zo is de Series S een digitale spelcomputer.

Xbox-spellen speel je ook op een pc. Andersom werkt ook: pc-spellen via de Xbox spelen. Hierdoor biedt de Xbox je veel meer mogelijkheden. Uiteraard zijn ook deze spelcomputers compatibel met USB-apparatuur of harde schijven.

Nadeel van de Xbox is dat je beperkt toegang hebt tot gratis spellen, niet altijd even prettig. Ook ondersteunt de Xbox geen VR koptelefoon.

Conclusie: ook de Xbox is de beste spelcomputer, al helemaal omdat je er goedkope pc-spellen op speelt. Maar je bent hier en daar wel wat beperkter. Gelukkig is deze spelcomputer wel wat goedkoper.

Bekijk Xbox spelcomputers

Nintendo Switch

De Nintendo switch is volgens de fabrikant geen opvolger van de Wii, hoewel sommigen dit wel zo zien. Met de Switch moet je denken aan een hybride spelcomputer. Je gebruikt hem als draagbare spelcomputer maar ook als gameconsole die je met de televisie verbindt. Voor deze gameconsole ben je tussen de € 280 en € 400 kwijt. Bij de duurdere modellen zit ook nog een spel inbegrepen.

Je hebt ook de lite versie, die kost ongeveer € 200. Minder krachtig maar wel een stuk goedkoper. Voordeel van deze spelcomputer is dat er aan de zijkant twee controllers zitten, die je als losse of afzonderlijke joysticks gebruikt. Zo is het mogelijk om met twee personen tegelijk te spelen.

Grootste voordeel van de Switch is dat hij multifunctioneel is. Thuis of op het werk, op vakantie of onderweg: je speelt altijd je favoriete game. De rekenkracht van de processor is wat minder in vergelijking met de PlayStation of de Xbox. Aan de andere kant draag je wel altijd een beeldscherm met je mee. Games staan op cardridges, er is dus geen disksleuf aanwezig. Ook via een downloadwinkel heb je de mogelijkheid om een game te installeren. Omdat de opslagruimte niet al te groot is zul je vaak een micro SD kaart aan moeten schaffen.

Conclusie: de Nintendo Switch is de beste spelcomputer wanneer je van multifunctioneel gebruik houdt. Maar wanneer je een zeer actieve gamer bent, dan is dit model minder voor jou geschikt.

Bekijk Nintendo Switch consoles

Nintendo Wii

In 2006 werd de Nintendo Wii uitgebracht. Een bijzondere spelcomputer waarbij je de controller in de hand houdt om het spel te besturen. De spelcomputer reageert dus op arm- en handbewegingen. Hierdoor is de Wii vooral geschikt voor actievelingen. De Wii is de opvolger van de GameCube waarbij je spellen van die laatste ook op de Wii speelt. Houd er wel rekening mee dat de nieuwste versies dit niet meer ondersteunen.

Het leuke aan de Nintendo Wii is dat je er ook oude spellen op kunt spelen, bijvoorbeeld Nintendo 64 of MSX spellen. Dit doe je via een downloadsysteem. Wii behoort tot de beste spelcomputer omdat het vooral familievriendelijk is. Games zijn gericht op kinderen en volwassenen, iedereen kan dus meedoen. Ook zijn de games wat minder krachtig, wat voor sommigen ook wel prettig is.

Nadeel is dat je minder toegang hebt tot externe games. Aan de andere kant werkt deze spelcomputer wel met spraakopdrachten en kan hij verbinding maken met een externe schijf. Bovendien is de harde schijf makkelijk te vervangen, ideaal wanneer je voor een grotere opslagcapaciteit gaat.

Conclusie: deze spelcomputer is niet meer verkrijgbaar, alleen tweedehands. Voor een tweedehandsmodel ben je tussen de € 20 en € 100 kwijt, dus dat valt wel mee.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste spelcomputer: PS, Xbox, Wii of Switch
Schuiven naar boven