IPhone instellingen wissen (herstellen)

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Werkt je iPhone niet meer goed of verkoop je hem? Dan kun je het beste de iPhone-instellingen wissen. Dit wordt ook wel herstellen of een reset naar fabrieksinstellingen genoemd. In dit artikel lees je hoe je de iPhone instellingen wist. Maar ook wat je moet doen wanneer dit niet goed werkt.

Eerst een reservekopie maken

Let op want de iPhone instellingen wissen zorgt ervoor dat je gegevens en persoonlijke instellingen ook echt weg zijn. Wil je dit later nog kunnen herstellen dan moet je vooraf een reservekopie maken. Dit doe je als volgt:

  • Ga naar instellingen
  • Tik op je naam
  • Tik op iCloud
  • Tik op iCloud reservekopie

Het is aan te raden om je iPhone automatisch reservekopieën te laten maken. Door ‘iCloud reservekopie’ in te schakelen gebeurt dit elke dag automatisch. Wel is het belangrijk dat de iPhone dan verbonden is met het wifinetwerk. Bij modellen met 5G ondersteuning werkt het soms ook via het mobiele netwerk.

Wordt het niet eens tijd voor een nieuwe iPhone? Hier vind je de nieuwste modellen inclusief prijs. Vergelijk ze eens met elkaar.

Naar iPhones

Handmatig een reservekopie maken

Heb je automatisch reservekopieën niet aanstaan? Dan moet je een handmatige reservekopie maken. Dit werkt een beetje op een vergelijkbare manier.

  • Ga naar instellingen
  • Tik op je naam
  • Tik op iCloud
  • Selecteer iCloud reservekopie
  • Tik op Maak nu reservekopie

Je toestel zal nu direct een reservekopie maken en in je iCloud account opslaan.

IPhone instellingen wissen

Kun je de iPhone instellingen wissen zonder dat je een reservekopie hebt gemaakt? Ja hoor, dat kan gewoon. Houd er dan wel rekening mee dat je eerder opgeslagen gegevens en instellingen weg zijn. Die kun je dus ook niet meer herstellen.

IPhone-instellingen herstellen doe je eigenlijk alleen wanneer het toestel vastloopt of niet meer opstart. Of wanneer er andere zichtbare problemen zijn die je op geen enkele andere manier kunt oplossen. Maar ook wanneer je hem voor verkoop aanbiedt.

Bekijk de handleiding iPhone instellingen wissen.

  • Open de instellingenapp
  • Tik op Algemeen
  • Tik op Zet over of stel iPhone opnieuw in
  • Tik nu op Stel opnieuw in
  • Tik op Wist alle inhoud en instellingen

De iPhone begint nu met het volledig wissen van de instellingen en gegevens. Vervolgens wordt ook de nieuwste iOS versie op de iPhone geïnstalleerd. Je begint dus gelijk met een schone lei.

Vervolgens start het toestel opnieuw op. Nu kun je bepalen of je een reservekopie terug wil zetten of toch alles opnieuw configureren.

Misschien toch overstappen op een Android smartphone? Hieronder vind je de bestverkochte modellen.

Naar Android smartphones (en overige modellen)

Reservekopie terugzetten op de iPhone

Na de iPhone instellingen wissen kun je ervoor kiezen om de eerder gemaakte reservekopie terug te zetten. Op zich is dit vrij makkelijk, maar hieronder zie je hoe dit moet.

  • Zorg dat de iPhone aanstaat
  • Maak verbinding met wifi
  • Volg de configuratie stappen
  • Bij Apps en gegevens kies je voor Zet iCloud reservekopie terug
  • Log in met je iCloud-account (Apple ID)

Als het goed is zie je nu verschillende reservekopieën staan, indien je er ook meerdere hebt gemaakt. Kijk goed naar de datum en kies altijd voor de laatste reservekopie. Heb je maar een enkele reservekopie gemaakt dan neem je die natuurlijk.

Mogelijk moet je met je Apple ID inloggen om betaalde apps te herstellen. Dit betekent dat je niet opnieuw voor deze apps hoeft te betalen. Doe dit want niemand wil dubbel betalen.

Het toestel configureren

Wil je geen reservekopie terugzetten? Dan moet je het toestel configureren. Zet de iPhone aan en maak verbinding met het wifinetwerk. Eventueel kun je het toestel ook aansluiten op een computer en op deze manier de configuratie starten.

Het configureren is vrij simpel, doorloop gewoon de stappen die je op het scherm ziet staan.

IPhone instellingen wissen werkt niet

Soms is het scherm helemaal vastgelopen of zie je alleen een zwart scherm. Dan wordt het wissen van de iPhone instellingen je wel moeilijk gemaakt. Je moet de iPhone dan geforceerd starten. Vanaf iPhone 8 en nieuwer doe je dit door de volume-omhoogknop kort in te drukken, gevolgd door de volume omlaagknop. Vervolgens houd je de zijknop ingedrukt totdat het Apple logo verschijnt.

Bij de iPhone 7 houd je de zijknop en volume-omlaagknop tegelijkertijd ingedrukt. Wacht tot het Apple logo verschijnt en laat de knoppen dan los.

Geen verbinding met wifi

Voor het terugzetten van een reservekopie maar ook voor de configuratie heb je verbinding met het internet nodig. Oftewel een wifiverbinding. Werkt het wissen van de iPhone-instellingen niet? Controleer dan of je iPhone verbinding maakt met het wifinetwerk. Eventueel kun je de reset naar fabrieksinstellingen ook via een computer uitvoeren.

Zo kom je bij instellingen iPhone

Het is niet voor iedereen duidelijk hoe je de instellingen van een iPhone bereikt. Ga hiervoor naar het beginscherm en tik op Instellingen.

Een andere manier is om vanaf het bovenste gedeelte van het scherm omlaag te vegen. Je krijgt dan een zoekveld te zien. Typ in het zoekveld zoiets als ‘instellingen’ of ‘iCloud’ in. Vervolgens kun je op iets tikken wat je zoekt. Bijvoorbeeld: wanneer je het woord iCloud intypt dan zie je uiteindelijk vanzelf Reservekopie verschijnen. Handig om direct een reservekopie te maken.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

IPhone instellingen wissen (herstellen)
Schuiven naar boven