Aantal werelddelen en continenten

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Wanneer je dit artikel leest is de kans groot dat je dit vanuit Europa doet. Europa is een van de vele werelddelen. Hoeveel werelddelen zijn er eigenlijk? Vroeger waren dit er vijf, maar dat zijn er tegenwoordig meer. Kijk maar eens hoe je de aarde in verschillende werelddelen oftewel continenten verdeelt.

Een grote landmassa

Een werelddeel bestaat uit een grote landmassa. Vaak bevat een werelddeel tientallen landen, die politiek en sociaal gezien een connectie met elkaar hebben. Soms wordt een werelddeel ook wel een continent genoemd, maar er zit verschil tussen deze twee. Een continent is namelijk een grote landmassa die grotendeels omgeven wordt door water. Hij is dus niet of nauwelijks verbonden met een andere landmassa.

Bekijk Atlassen en wereldkaarten

Hoeveel werelddelen zijn er?

Vroeger waren er vijf werelddelen. Inmiddels is de aarde opgedeeld in zeven werelddelen en zes continenten. Hieronder een overzicht van de zeven werelddelen.

Azië: grootste werelddeel

Van Azië kun je zeggen dat dit het grootste werelddeel is. Het beslaat een oppervlak van ruim 43.6 miljoen km². Ongeveer 61% van de totale wereldbevolking leeft in Azië. Het ligt ten westen van Europa en Afrika en ligt tussen de Noordelijke IJszee (noorden) en de Indische Oceaan (zuiden).

Azië is onder te verdelen in:

Noord-Azië – het oostelijke gedeelte van Rusland en Siberië, Mongolië.

Centraal-Azië – Kirgizië, Turkmenistan, Tadzjikistan, Oezbekistan en Kazachstan.

Oost-Azië – Taiwan, Japan, Noord-Korea, Zuid-Korea, de oostelijke regio’s van China. Ook het oostelijk gedeelte van Rusland, hoewel dit soms nog steeds het Verre Oosten wordt genoemd.

Zuidoost-Azië – Indochina, de Indische archipel en Malakka.

Zuid-Azië – Sri Lanka, de Malediven, Bangladesh, Bhutan, Nepal, Pakistan en India. Een gedeelte van Afghanistan.

Afrika – 20% van het aardoppervlak

Afrika is het tweede grootste werelddeel. Het wordt onderverdeeld in verschillende delen. Het heeft een totaaloppervlak van 30,2 miljoen vierkante kilometer. Ruim 7% van de totale wereldbevolking woont in Afrika.

Bijna alle landen in Afrika behoren tot de derde wereld oftewel ontwikkelingslanden. In deze landen heerst veel armoede. Hierdoor zijn Afrikaanse landen grotendeels afhankelijk van de handel in andere werelddelen.

Noord-Afrika: bestaat uit 13 landen waaronder Algerije, Egypte, Marokko en Soedan.

Oost-Afrika: bevat de landen Rwanda, Tanzania, Kenia, Oeganda en nog een aantal’s sommige landen liggen gedeeltelijk in Oost-Afrika waaronder Madagaskar, Zambia en Zimbabwe.

West-Afrika: bestaat uit 16 landen waaronder Kaapverdië, Ivoorkust, Ghana, Mali en Liberia.

Centraal-Afrika: omvat de landen Congo-Brazzaville, Congo-Kinshasa, Gabon, Kameroen, Tsjaad, de Centraal-Afrikaanse Republiek aan Equatoriaal-Guinea.

Zuid-Afrika: wordt door 13 landen gevormd waaronder de Republiek Zuid-Afrika, Zimbabwe, Zambia, Mozambique en Namibië.

Naar wereldbollen

Noord-Amerika en Zuid-Amerika

De werelddelen Noord-Amerika en Zuid-Amerika worden apart gezien, maar soms worden ze tot één continent berekend. In dit geval zou Amerika dan het op twee-na-grootste continent zijn.

Noord-Amerika heeft een oppervlak van ongeveer 25,3 miljoen vierkante kilometer. Het bestaat uit 23 onafhankelijke landen waaronder de Verenigde Staten, El Salvador, Mexico en Panama. Hier liggen ook afhankelijke gebieden die tot andere landen behoren waaronder Maagdeneilanden (Verenigd Koninkrijk), Groenland (Denemarken) en Aruba, Bonaire en Curaçao (Koninkrijk der Nederlanden).

Zuid-Amerika is 21 miljoen vierkante kilometer groot. Het bestaat uit 12 onafhankelijke landen waaronder Brazilië, Colombia, Ecuador, Peru en Suriname. Verder liggen hier 4 afhankelijke gebieden zoals Frans-Guyana.

Antarctica – zuidpool van de aarde

Met een oppervlak van 13,6 miljoen vierkante kilometer is Antarctica het op vijf na grootste werelddeel. Dit werelddeel is nagenoeg volledig bedekt met een aaneengesloten ijsmassa (ijskap). De laagste temperatuur die hier ooit gemeten werd lag op -91 °C. Januari is de ‘warmste’ maand met een gemiddelde temperatuur van -26 °C.

Langs de kusten leven zeehonden, pinguïns en walvissen. Verder groeien er op Antarctica maar enkele plantensoorten waaronder korstmossen, gewone mossen en wat grassoorten. Verschillende landen zijn actief in dit gebied, maar het wordt niet bewoond.

Hebben: de wereldkaart poster

Europa

Het op een na kleinste werelddeel is Europa. Het heeft een oppervlak van 10,1 miljoen vierkante kilometer. 11% van de wereldbevolking woont in Europa. Het wordt in verschillende gebieden ingedeeld.

Noord-Europa: Scandinavië en Baltische staten. Waaronder Denemarken, Estland, Finland, Noorwegen, Zweden, Letland en een aantal eilanden van het Verenigd Koninkrijk.

Oost-Europa: Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland.

West-Europa: Frankrijk, België, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Monaco en Andorra

Centraal-Europa: Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Liechtenstein, Slovenië, Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije.

Zuid-Europa: Albanië, Bosnië-Herzegovina, Cyprus, Griekenland, Italië, Kroatië. Maar ook Malta, Servië, Slovenië, Spanje, Portugal en het Europese gedeelte van Turkije. Daarnaast bevat het nog een aantal landen.

Oceanië – Australië

Het kleinste werelddeel is Oceanië. Het heeft een oppervlak van 9,3 miljoen vierkante kilometer. Het bestaat uit het continent Australië, Nieuw-Guinea en Nieuw-Zeeland. Meestal worden een aantal kleine eilandgroepen ook hiertoe berekend.

Verder bestaat Oceanië uit de onafhankelijke landen Fiji, Indonesië, Palau, Papoea-Nieuw-Guinea, Palau en nog een aantal landen. Het bevat ook een aantal niet-onafhankelijke gebieden waaronder Paaseiland, Hawaï of Cookeilanden.

Het supercontinent Eurazië

Hoeveel werelddelen zijn er? Officieel zijn dit er (tegenwoordig) zeven. Er wordt soms ook wel gesproken van het supercontinent Eurazië.  Dit is de samenvoeging van Europa en Azië. In Eurazië leeft 70% van de totale wereldbevolking.

Uit zoveel werelddelen bestond de aarde vroeger

In de tijd van de Romeinen waren er maar drie werelddelen:

  • Europa
  • Azië
  • Libië (hiermee werd Afrika bedoeld)

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Aantal werelddelen en continenten
Schuiven naar boven