Aluin als deo of aftershave

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Deodorant uit de supermarkt of drogist verhult geurtjes, maar het remt zweetvorming niet af. Bovendien zitten deodorants vol met schadelijke ingrediënten. Dit geldt ook voor aftershave: vaak weet je niet wat erin zit. Aluin is een wit of kleurloos kristal dat uit zouten en metalen bestaat. Het wordt veel als deo of aftershave ingezet.

Wat is aluin?

Aluinen zijn dubbelzouten van sulfaten. Het gaat hier om chemische verbindingen die al sinds de Romeinse tijd worden gebruikt. De Romeinen ontdekten dat aluin een goed beitsmiddel is. Het wordt tegenwoordig gebruikt bij bereiding van papier, het looien van leer en de bestrijding van algen in vijvers.

Je komt aluin ook in antitransparant deodorants tegen. Daarnaast wordt het in sommige aftershaves gebruikt, voor het ontsmetten van wonden.

Aluin als deo gebruiken

Het is een feit dat aluin in antitransparant deodorants zit. Het is het juiste ingrediënt dat ervoor zorgt dat je niet gaat stinken. Wil je zo min mogelijk vreemde ingrediënten tegenkomen, waarom zou je dan niet alleen voor aluin gaan? Dan weet je zeker wat je gebruikt, zonder allerlei andere ingrediënten die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

Op zich wordt aluin al heel lang als deodorant gebruikt. Door de komst van moderne deo’s is dit mineraal een beetje vergeten. Zonde, want het is het perfecte middel om zweetluchtjes af te komen.

Dit is waarom zweet een vreemde geur heeft

Op zich is zweet geurloos. Tenminste, het vocht zelf. Zodra zweet via de zweetklieren naar buiten komt, ontstaat er contact met zuurstof. Maar ook met bacteriën die zich in warme plekjes op je lichaam nestelen, zoals onder de armen. De bacteriën vermengen zich met het zweet. Terwijl de bacteriën zich vermenigvuldigen, scheiden ze verschillende afvalstoffen uit.

Het zijn juist die afvalstoffen die voor een vreemde lucht zorgen. We zien dit ook wel als zweetlucht, maar feitelijk ruik je niks anders dan de afvalstoffen van bacteriën.

Zo werkt aluin tegen zweetlucht

Het kristal aluin werkt perfect tegen bacteriën. Zodra je dit op de huid gebruikt dan worden bacteriën afgebroken. Hierdoor vermindert de zweetlucht en kan zelfs helemaal verdwijnen. Het is dus niet zo dat aluin ervoor zorgt dat het zweet verdwijnt, maar de bacteriën gaan weg. Zonder bacteriën ook geen zweetlucht, dat is een feit.

Het voordeel van aluin is dat je gewoon op de normale manier blijft zweten. De zweetporiën worden namelijk niet geblokkeerd, zoals bij veel deodorants wel het geval is. Goed zweten is belangrijk want dit koelt je lichaam af. Hiermee verminder je de kans op oververhitting.

Je kunt dus concluderen dat aluin de perfecte manier is om bacteriën in de oksels te verminderen en dus ook zweetluchtjes tegen te gaan.

Zo gebruik je het op de juiste manier

Op zich is het niet zo moeilijk om aluin als deo te gebruiken. Het is te koop als blokje maar ook als een stick. Maak het steentje een beetje nat en wrijf het over de huid. Hierdoor blijft er een laagje met fijne kristallen achter.

Bekijk aluinblok

Laat het blokje altijd aan de lucht drogen voordat je het opbergt of in plastic verpakt.

Aluin als aftershave

Vanwege de antibacteriële werking is aluin ook prima bij de wondverzorging. Bijvoorbeeld wanneer je tijdens het scheren een wondje hebt veroorzaakt. Aluin wordt al decennialang door mannen gebruikt, als natuurlijke aftershave.

In dit geval koop je een aluin of een aluinstick, net wat je praktisch vindt. Na het scheren maak je het blokje of de stick lichtvochtig. Je hoeft het dus niet helemaal in water onder te dompelen. Wrijf met het blokje over het wondje. Doe dit voorzichtig, want je wil het wondje niet verergeren.

De fijne kristallen leggen een laagje over het wondje. Dit heeft niet alleen een antibacteriële werking, maar voorkomt ook dat bacteriën de huid binnen kunnen dringen.

Ook nu weer is het aan te raden om het stukje aluin goed te laten drogen alvorens je het opbergt.

Is aluin goed voor je huid?

Dit product wordt niet alleen gebruikt als deo of aftershave, maar ook voor de algemene verzorging van de huid. Bijvoorbeeld bij wondjes elders op de huid, bij zweetvoeten en om de groei van schimmels en bacteriën te remmen.

Aluin is goed voor de huid. Het heeft geen nadelige werking. Let op want aluin poeder is alleen op recept verkrijgbaar, terwijl het blokje en de stick vrij verkrijgbaar zijn.

De veiligheid van dit product

Sommigen vragen zich af of aluin giftig is. Nee, het is niet giftig en veilig in gebruik. Wist je trouwens dat aluin zelfs een hoofdbestanddeel van bakpoeder is? Je gebruikt het dus vaker dan je denkt.

Het is niet hetzelfde als zout

Aluin is een dubbelzout, maar dat betekent niet dat het hetzelfde is als zout. Aluin bestaat uit aluminiumsulfaat en kaliumsulfaat. Dit betekent dat er dus twee zouten inzitten. Normaal zout of keukenzout is, wat je noemt, een enkelzout (natriumchloride).

Vroeger werd zout gebruikt om wonden schoon te maken. Dat kan wel kloppen want zout gaat de groei van bacteriën tegen. Daarom wordt zout ook al eeuwenlang gebruikt voor het pekelen van vlees, waardoor het langer goed blijft. Zout werkt niet alleen antibacteriële maar onttrekt ook nog eens vocht aan de wond.

Helaas werkt zout bijtend, en is hierdoor niet het meest geschikte middel om wonden mee te behandelen. Alleen artsen gebruiken het om wonden te spoelen, maar hierbij heeft het spoelmiddel een andere samenstelling dan wanneer je gewoon keukenzout zou gebruiken. Aluin is niet-bijtend en zeer geschikt als deodorant en aftershave. Gewoon een keer uitproberen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Aluin als deo of aftershave
Schuiven naar boven