Aangename geur in huis

Thuiskomen met een aangename geur in huis, dat wil toch iedereen. Wat ruikt lekker in huis? Je kunt gebruik maken van een elektrische geurverspreider, geurstokjes of geurkaarsen. Maar er zijn ook wat huismiddeltjes die je woning lekker laten ruiken. Met onderstaande 7 tips gaat dat zeker lukken.

1. Elektrische geurverspreider

De meest praktische oplossing is het gebruik van een elektrische geurverspreider. Sommigen noemen dit ook wel het huispafum stopcontact. Er zijn twee merken die kwalitatieve elektrische geurverspreider verkopen: Air Wick en AmbiPur.  Bij deze merken heb je keuze uit verschillende geuren..

Bekijk elektrische geurverspreider (Air Wick)

Je steekt het flesje in de houder en plaatst deze rechtop in een stopcontact. Het apparaat creëert een beetje warmte waardoor er telkens wat parfum vrijkomt. Je huis ruikt de hele dag lekker fris. De elektrische geurverspreider verbruikt nauwelijks energie.

2. Luchtbevochtiger met etherische olie

Heb je last van een droge lucht in huis? Dan is een luchtbevochtiger wel zo praktisch. Wanneer je een apparaatje inclusief etherische olie verspreider koopt dan sla je twee vliegen in één klap. Niet alleen creëer je een goed klimaat, ook ervaar je een aangename geur in huis.

Een luchtbevochtiger met etherische oliën is misschien wel duurder in aanschaf maar wel effectief. Bovendien is het apparaatje ook nog eens decoratief: hij misstaat niet op het dressoir, de kast of op tafel.

Ontdek deze luchtbevochtigers

3. Een tapijtverfrisser

Wist je dat een nare lucht vaak afkomstig is van het tapijt of de vloerbedekking? Dit komt omdat tapijten lastiger schoon te maken zijn. Gebruik af en toe eens een tapijtverfrisser. Dit hoeft niet duur te zijn, ook met babypoeder (bijvoorbeeld van Zwitsal) bereik je een groot effect. Strooi het poeder over het tapijt en laat het even intrekken. Hierna opzuigen.

Let op met donkere tapijten of vloerbedekking. Beter gebruik je dan geen babypoeder, dit kan witte vlekken achterlaten. In dit geval is het beter om een tapijtreiniger of tapijtverfrisser te kopen.

4. Geurstokjes: decoratief en lekker ruikend

Steeds meer mensen kiezen middels geurstokjes voor een aangename geur in huis. Dit komt omdat geurstokjes ontzettend decoratief zijn. Het bestaat uit een flesje met parfum en een aantal lange stokjes. Hoe meer stokjes je in het flesje steekt, hoe intensiever de geur die vrijkomt.

Geurstokjes zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. De stokjes van het merk Rituals zijn erg populair, dat heeft vooral met de kwaliteit te maken. Vermijd hele goedkope geurstokjes: die werken niet goed en zijn snel aan vervanging toe.

Bekijk geurstokjes

5. Watjes gedrenkt in etherische oliën

Er zijn heel wat flesjes etherische oliën te koop. Veel mensen gebruiken een etherische olie in een brander of luchtbevochtiger. Wat je misschien niet wist is dat je ook wat watjes in etherische olie kunt drenken. Leg deze watjes verspreid in de woning neer, bijvoorbeeld onder de bank, achter de kast of op een andere onopvallende plaats. De watjes verspreiden gedurende enkele dagen een aangename geur in huis.

6. Geurkaarsen

Hartstikke gezellig: een kaarsje aansteken. Met geurkaarsen zorg je ook nog eens voor een aangename geur in huis. De meeste geurkaarsen hebben een levensduur van 30 tot wel 60 branduren. Dit betekent dat ze best wel lang meegaan.

Een aparte geurkaars is die van het merk Woodwick. Dit zijn namelijk geen gewone geurkaarsen maar voorzien van een houten lont. Dit veroorzaakt een knapperend geluid tijdens het branden, dat is natuurlijk extra gezellig.

Naar geurkaarsen

7. Potpourri

Misschien een beetje ouderwets maar het werkt nog steeds: potpourri. Dit werd vroeger veel als luchtververser gebruikt, maar toen had je nog geen elektrische geurverspreiders. Potpourri bestaat uit een mengsel van geurende bestanddelen. Vaak zijn dit bloemblaadjes, citrusvrucht schillen, specerijen en kruiden. Meestal wordt er ook wat etherische olie aan toegevoegd.

Potpourri koop je kant en klaar maar je kunt het ook heel goed zelf maken. Laat verschillende bloemblaadjes, specerijen en kruiden drogen en neem wat schillen van sinaasappels en citroenen. Laat dit ook drogen en je hebt je eigen schaaltje potpourri. Mocht de geur niet sterk genoeg zijn, koop dan een flesje etherische olie en voeg slechts enkele druppeltjes toe. Potpourri is geschikt voor in de woonkamer, de keuken, op de slaapkamer maar ook badkamer of toilet.

Hoe slechte geur in huis verwijderen?

Je merkt een onaangename of slechte geur in huis op. Hoe kun je dit verwijderen? Je kunt de geur maskeren, maar dit is niet de oplossing. Beter kijk je naar de oorzaak. Soms heeft de slechte geur met etensluchtjes te maken. In dit geval is het belangrijk om tijdens het koken de afzuigkap aan te zetten of goed te ventileren.

Huisdieren ruik je ook vaak. Bijvoorbeeld een hond die door de regen heeft gelopen. Gelukkig verdwijnt deze geur zodra de hond droog is. Was de hond niet vaker dan één keer per maand. Maak dierverblijven wekelijks schoon, in de zomermaanden twee keer per week.

Je neutraliseert vieze geuren met behulp van azijn en citroen. Verwarm een pannetje azijn en voeg hier wat citroen aan toe. Laat dit een tijdje pruttelen en de vervelende geur verdwijnt.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Aangename geur in huis
Schuiven naar boven