Alternatieven voor airco in huis

Bijgewerkt: 27 januari 2023

De aanschaf van een airconditioning kan flink in de kosten lopen. Daarom zijn velen op zoek naar alternatieven voor airco in huis. En die zijn er meer dan voldoende. Heb je bijvoorbeeld al eens aan een aircooler gedacht? Maar er zijn ook nog goedkopere alternatieven. Misschien heb je een van onderstaande dingen zelfs al in huis, zodat je de woning lekker koel houdt.

Nadelen van een airconditioner

Velen zijn op zoek naar een goed alternatief voor een airco. Dit komt omdat een airconditioner wat nadelen heeft. Ten eerste de aanschafprijs, want die is ontzettend hoog. Een goedkope mobiele airco is verkrijgbaar vanaf € 180, maar voor de betere modellen betaal je meer dan € 300. Een model met binnen- en buitenunit kost al snel € 1500 of meer.

Daarnaast gebruikt een airco meer stroom dan de alternatieven die je hieronder vindt. Zoek je alternatieven voor airco, dan moet je zeker even naar onderstaande opties kijken.

Aircooler (luchtkoeler)

Een van de beste alternatieven voor airco is de aircooler. Het gaat hier om een apparaat dat een mix vormt van een airconditioner en een ventilator. Het apparaat werkt met koelelementen waarlangs lucht wordt geblazen. Op deze manier komt er koude lucht in de ruimte, waardoor het afkoelt.

Middels een aircooler is het mogelijk om de temperatuur in de ruimte met wel 3 °C te laten dalen. Voor de meesten is dit voldoende om het veel aangenamer te krijgen. Ideaal tijdens de warme zomermaanden, of wanneer je last hebt van opvliegers.

Een aircooler is verkrijgbaar vanaf € 35, de grotere en betere modellen kosten rond de € 100. Kijk dus even welk model het beste bij je situatie past. Het energieverbruik is verrassend laag, ongeveer 3 keer lager dan bij een airconditioner.

Bekijk aircoolers

Ventilator – een koel briesje

Zoek je een goedkoop alternatief voor airco dat ook nog eens weinig energie verbruikt? Dan kom je bij de ventilator uit. Deze is verkrijgbaar vanaf een tientje, oplopend tot ongeveer € 60. De grote en krachtige modellen zijn uiteraard duurder. Je hebt ook hele moderne ventilators, die zijn wat prijziger. Maar ook een stuk effectiever.

Het voordeel van een ventilator is dat hij tot 15 keer minder energie verbruikt dan een airconditioner. Hiermee bespaar je dus een hoop kosten, elke keer weer. Bovendien heeft een ventilator betrekkelijk weinig onderhoud nodig. Dit in tegenstelling tot een airco die regelmatig (duur) onderhoud nodig heeft.

Naar ventilatoren

Ventilator met flesjes water

Heb je een ventilator in huis, gooi dan wat flesjes water in de vriezer. Wanneer ze bevroren zijn plaatsje ze voor de ventilator. Je krijgt dan eigenlijk een soort aircooler, alleen iets minder effectief. Maar vaak net voldoende om de ergste warmte van je huid te krijgen.

Wandkoeling of koelplafond

Dit alternatief voor de airco is niet zo geschikt voor particulier gebruik, maar wel voor bedrijven. Het gaat hier om een buizennetwerk dat in de wand of het plafond wordt ingebouwd. Achter het systeem is een warmtepomp aan het werk. Zeer effectief maar wel aan de prijzige kant.

Grondwarmtepomp

Een duurzaam alternatief voor airco is de grondwarmtepomp. Dit soort pompen slaat warmte op, dat in de winter gebruikt wordt om de woning te verwarmen. Maar een grondwarmtepomp kan ook de woning verkoelen. Helaas geen goedkoop grapje, een grondwarmtepomp kost tussen de € 6000 en € 20.000. De luchtwater-warmtepomp kost tussen de € 7000 en € 10.000. Dit komt omdat installatie makkelijker is en hiermee dus ook goedkoper.

Ramen, deuren en gordijnen gesloten houden

Is je budget zeer beperkt en nog steeds op zoek naar alternatieven voor airco? Houd in de zomermaanden overdag de ramen, deuren en gordijnen goed gesloten. Hiermee voorkom je dat warme lucht de woning binnenkomt. Wanneer het ‘s avonds afkoelt zet je juist alles tegen elkaar open. Zo komt er een frisse wind in huis. Je merkt dat het direct afkoelt.

Laat eventueel ‘s nachts wat ramen openstaan, mits dit ook veilig genoeg is. Wanneer je op tijd opstaat sluit je de ramen. Je hebt nu de koele nachtlucht naar binnen gehaald, door de ramen ‘s morgens te sluiten houd je dit vast. Waarbij de warme lucht van overdag goed buiten blijft.

Je lichaam trainen

Vroeger hadden mensen niet de beschikking over airco of verwarming. Toch hebben mensen het eeuwenlang weten te overleven, zelfs onder extreme temperatuurwisselingen. In principe kun je het lichaam trainen aan wisselende temperaturen. Dit doe je door niet continu bij de verwarming te zitten (in de winter) of de airco of ventilator aan te zetten (in de zomer).

Zoek af en toe de extreme temperaturen op. Je lichaam is door de eeuwen heen ontwikkeld om zich makkelijk aan te passen aan wisselende temperaturen. Maar dan moet je het wel de kans geven. Dat aanpassen duurt namelijk enkele dagen. Alternatieven voor airconditioner zoeken is dus niet altijd nodig, maar soms wel zo prettig (en verkoelend).

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Alternatieven voor airco in huis
Schuiven naar boven