Welk merk herenfiets je moet nemen

Bijgewerkt: 22 februari 2022

Welke maat herenfiets, hoe kies je een goed model en welke fiets is het beste voor fietsvakantie? Allemaal vragen waar je als man zijnde mee rond kunt lopen. Het is niet makkelijk om een juiste herenfiets te vinden. Bekijk welk merk herenfiets je moet nemen en wat je situatie over het type of model zegt.

Framemaat en framehoogte van de herenfiets

Het begint allemaal met het bepalen van de framemaat en de framehoogte. Een te kleine of te grote fiets is nooit goed. Vaak wordt gedacht dat je alleen maar naar de bandenmaat hoeft te kijken maar dit klopt niet. De framemaat is veel belangrijker.

Een herenfiets heeft een framemaat die tussen de 54 en 67 cm ligt. Soms kom je ze ook wel groter tegen. De maat van de herenfiets bepaal je aan de hand van de binnenbeen lengte. Dit is het gedeelte vanaf de grond tot kruishoogte. Ga hiervoor op blote voeten op de grond staan. Meet nu de binnenkant van het been vanaf de grond tot aan het kruis.

Vermenigvuldig de uitkomst met 0.68 is de binnen beenlengte 90 cm dan doe je ditmaal 0.68, de uitkomst is dan 61.2. Rond dit altijd naar beneden af, in dit geval een framehoogte van 61 cm.

Soms zit je net tussen twee framematen in. Voor een stadsfiets rond je naar boven af, voor een sport fiets juist naar onder.

Welk merk herenfiets moet ik kopen?

Je ziet heel wat verschillende merken heren fietsen voorbijkomen. Bijvoorbeeld de Nederlandse merken Batavus en Gazelle. Maar ook goedkopere merken. Welk merk herenfiets je moet kopen hangt van verschillende factoren af. Daarom vind je hieronder een uitgebreide handleiding om te bepalen welk merk het meest geschikt is.

Gazelle

Het merk Gazelle is van Nederlandse bodem. Dit merk staat altijd voor een goede kwaliteit. Aan de andere kant liggen fietsen van dit merk in het hogere prijssegment. Gemiddeld betaal je voor een herenfiets van Gezelle vanaf € 529. Veel modellen lopen op tot € 1000.

Ga je voor een elektrische fiets van Gazelle? Reken dan op een aanschafprijs vanaf € 2000. Goedkoper kun je ze in veel gevallen niet krijgen. Voordeel van Gazelle is de uitstekende kwaliteit. Het bevat hydraulische schijfremmen of V-brakes, een goede vering, naafdynamo en versnellingen.

Batavus

Het andere tweede grote merk op het gebied van herenfietsen is Batavus. Ook weer geen goedkoop merk want je betaalt vanaf € 550, oplopen tot meer dan € 1000. Een Batavus elektrische fiets is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 2200. Wel staan deze fietsen bekend om de zeer goede kwaliteit. Zo is het frame zeer stabiel en degelijk. Ook zitten er verschillende functies op.

Altec

Wil je niet zoveel uitgeven maar wel een uitstekende kwaliteit? Kijk dan eens naar de Altec herenfiets. Deze modellen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer € 249. Je hebt keuze uit verschillende afmetingen waaronder een frame van 50 inch of 56 inch. Ook grotere modellen zijn uiteraard verkrijgbaar.

Een Altec fiets zit zeker goed. Voorzien van V-brake remmen en, afhankelijk van het model, meerdere versnellingen. Die ideale stadsfiets of sportfiets.

Bekijk Altec heren fietsen

Static fietsen

Weet je welk merk herenfiets je ook eens moet bekijken? Dat is het merk Static. Ook hierin zijn verschillende opties waaronder de Urban of de Transporter. Afhankelijk van het model zitten er geen versnellingen of 1 tot 3 versnellingen op. Je maakt gebruik van een terugtraprem. Deze modellen hebben een eigentijds design.

Kies uit verschillende framehoogtes waaronder 57 cm of 64 cm, alles is mogelijk. Deze herenfietsen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer € 225. De duurste modellen met drie versnellingen kosten ongeveer € 275, dat valt dus echt wel mee.

Naar Static fietsen

Amigo herenfiets

Als laatste in het overzicht beste herenfiets het merk Amigo. Een stadsfiets van dit merk met 6 versnellingen kost ongeveer € 290. Dat is echt een goede prijs waarbij het met de kwaliteit ook wel goed zit.

Je hebt ook een goedkoper model, dit is de transportfiets. Dit model is voorzien van 3 versnellingen en een terugtraprem. Dan heb je ook nog de Amigo Bright, deze kost iets meer dan € 300. Het gaat hier om een moderne stadsfiets met 3 versnellingen.

Bekijk Amigo herenfietsen

Hoe zit het met de kwaliteit? De meeste mannen zijn tevreden over dit merk. Natuurlijk is het geen Batavus of Gazelle maar voor woon-werkverkeer prima te doen. Deze fiets doet het ook prima tijdens dagtochtjes. Wel is het belangrijk dat je een goedkopere fiets overdekt wegzet. Continu in de regen staan vraagt om roestvorming. Duurdere merken kunnen hier iets beter tegen maar neem altijd het zekere voor het onzekere, welk merk je ook kiest.

Welke fiets is het beste voor een fietsvakantie?

Je wil alleen of samen met je partner op fietsvakantie. Welke fiets kun je dan het beste meenemen? Ga je binnen Nederland, België of in Noord Duitsland op vakantie dan kan dit gewoon met een stadsfiets. Een fiets met versnellingen is prettig maar niet noodzakelijk. Houd wel rekening met de weersomstandigheden en zorg voor goede banden met profiel.

Ga je ergens op vakantie waar veel bergen zijn? Denk hierbij aan Zuid-Duitsland, Noorwegen, Zweden of Oostenrijk. Dan heb je echt een fiets met versnellingen nodig. Een elektrische fiets is nog prettiger maar neem dan een reserve accu mee.

De ideale vakantiefiets heeft een goede riemaandrijving, een versnellingsnaaf van een goed merk en een zeer goed merknaam naafdynamo. Ook zijn er dubbelwandige velgen en een stijf frame aanwezig. Bedenk dat je met al deze wensen en eisen wel dieper in de buidel moet tasten. Je bent dan al snel meer dan € 3000 kwijt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Welk merk herenfiets je moet nemen
Schuiven naar boven