Beste babymatras 2022 – matras review

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Babymatras, waar op letten? Het is belangrijk om goed naar het formaat, de matrasvulling en de tijk te kijken. Baby’s brengen tenslotte de meeste tijd in bed door. Ontdek het beste babymatras. Met een baby matras review en veel handige tips.

Babymatras: veilig slapen

Je hoeft geen speciaal duur babymatras aan te schaffen om je kindje veilig te laten slapen. Een product kan wiegendood niet voorkomen, maar wél de adviezen van de jeugdgezondheidszorg, kraamzorg en veiligheidNL. Hieronder vind je drie handige tips voor het vinden van het beste babymatras 2020/ 2021.

Het juiste formaat babymatras

Slaapt baby in een wiegje of ledikantje? Hier zit namelijk behoorlijk wat verschil in. De maat van het matras is afhankelijk van het bedje waar baby in slaapt. Een ledikantje vraagt om een matrasmaat van 60 X 120 cm. Het matras voor het wiegje is vaak speciaal voor het wiegje zelf gemaakt.

Slaapt de peuter in een juniorbed? Dan heb je een matras van 70 cm breed nodig. De lengte varieert van 140 tot 160 cm. Het is belangrijk om dit even goed na te meten. Waarom een goed passend matras nodig is? Wanneer het matras te klein is, ontstaat er een open ruimte. Baby kan hier gemakkelijk inrollen. Dit is natuurlijk niet echt veilig.

Een te groot matras gaat bol staan. Je kunt je voorstellen dat dit niet prettig ligt. Bovendien wordt baby naar de zijkant geduwd. Zorg daarom altijd voor een goed passend matras. Dit doe je door de bedbodem van het ledikantje of juniorbed op te meten.

De matrasvulling

De juiste matrasvulling in combinatie met een toplaag zorgt voor een goede ventilatie. Het is echter niet zo dat een betere ventilatie wiegendood voorkomt. De vulling kan uit de volgende materialen bestaan:

Traagschuim: weinig ventilerend vermogen. Wordt snel te warm en is hierdoor geen goed babymatras.

Koudschuim: voelt veerkrachtig en comfortabel aan. Ventileert niet zo goed en houdt de lichaamswarmte teveel vast. Koudschuim is ook niet zo goed als babymatras

Binnenvering: keuze uit bonellvering of pocketvering. Als babymatras kom je deze matrasvulling niet veel tegen.

PE- schuim: wordt ook wel polyetherschuim genoemd. In verschillende kwaliteiten verkrijgbaar. Is goedkoop en zeer geschikt als vulling voor een babymatras.

Vezels: vaak met een laag schuim erbovenop. De vezels ventileren goed. Door de schuimlaag kan deze ventilatie teniet worden gedaan. Er zijn niet veel babymatrassen met een kern van vezels.

Tijk van het matras

Een afritsbare tijk heeft de voorkeur. Deze kun je gemakkelijk uitwassen. Gebruik geen anti-stofmijt matras met organismen-dodende middelen. Dit is niet goed voor de gezondheid van baby. Gebruik ook geen plastic bedzeiltje of waterafstotende tijk. Dit zorgt ervoor dat baby de warmte niet kwijt kan.

Een topdekje dat je met elastieken aan het matras vastmaakt, is wel weer aan te raden. Volgens de Consumentenbond ventileert een topdekje zeer goed.

5x beste babymatras 2022

Benieuwd welk babymatras het beste scoort? We hebben een vergelijking gemaakt van babymatrassen met de afmeting 60 X 120 cm, geschikt voor een ledikant. Ontdek 5x beste babymatras.

1. Polyether matras met afneembare hoes, cfk-vrij – SG 25 soft

Een voordelig geprijsd babymatras met polyether vulling. Geschikt voor alle vlakke bedbodems. De hoes is afneembaar en is op 30 graden uitwasbaar. Voordeel van dit polyether matras is dat het cfk-vrij is. Het bevat dus geen schadelijke kunstmatige stoffen.

Bekijk polyether matras

2. Anti-allergisch ledikant matras – ABZ KM48

Dit ABZ beste babymatras is stevig, veerkrachtig en vormvast. Het heeft een vulling van polyester en een katoenen buitenkant. Hierdoor neemt het lichaamsvocht goed op. De kindvriendelijke materialen zijn Oko gecertificeerd. Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Bekijk AZB matras

3. Polyester matras anti allergisch

Een wat duurder maar uitstekend matras voor het babyledikantje. Van verschillende merken verkrijgbaar, dus voldoende keuze. Met een polyester vulling en afneembare en uitwasbare hoes (60 graden). Dit matras is anti-allergisch en anti huisstofmijt behandeld. Het is (vaak) voorzien van het Oto Tex keurmerk.

Bekijk anti allergisch matras

4. Combi ledikant matras met zachte topper – ABZ HR30

We blijven nog even bij het merk ABZ, dit keer voor het combi ledikantmatras. Dit matras heeft een vulling van koudschuim met een open celstructuur. Hierdoor voert het warmte goed af. Dit is dan ook een van de betere koudschuim matrassen. Het is stevig, elastisch en wordt aanbevolen bij transpiratie problemen.

De afneembare tijk van tencelstof neemt 30% meer vocht op dan gewoon katoen. De ventilerende hoes is op 60 graden wasbaar. De fabrikant verklaart dat dit product 100% anti allergisch is. Dit matras is duurder dan de voorgaande babymatrassen.

Bekijk combi matras

5. Polyether matras met wasbare tijk – Princess

Het ledikantmatras van Princessdekbedden heeft een vulling van polycomfort schuim. Dit schuim is zeker niet van slechte kwaliteit, maar voelt minder comfortabel aan. Uit een Duitse test blijkt dat polyetherschuim niet goed tegen de combinatie van warmte en vocht kan.

Voordeel van dit matras er dat het een afritsbare en wasbare tijk heeft. Dit kun je op 60 graden wassen. Ondanks de kleine minpuntjes, is dit een van de best verkochte matrassen. Daarom zetten we deze ook in het rijtje beste babymatras.

Bekijk Princess matras

Conclusie beste babymatras

Hierboven heb je de best verkochte babymatrassen van gezien. Dit is echter niet het beste babymatras volgens de Consumentenbond. Moet je dan perse een matras kopen dat door de Consumentenbond is beoordeeld.? Nee! Uit een test van de Consumentenbond blijkt dat een duur matras niet gelijk beter is.

Zo bleken alle babymatrassen van Ikea juist wel te slagen voor tests uit de Europese veiligheidsnorm. Het ABZ kindermatras KM235 is de beste koop Consumentenbond juni 2015. Ook een ander matras van ABZ wordt goed beoordeeld. Dit lijkt dus een goed merk te zijn voor beste babymatras.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste babymatras 2022 – matras review
Schuiven naar boven