De beste batterijlader/ oplader (voor AA- en AAA-batterijen)

Bijgewerkt: 25 mei 2022

Oplaadbare AA- en AAA-batterijen hebben tegenwoordig een hoge capaciteit. Dit maakt oplaadbare batterijen een stuk betrouwbaarder dan vroeger. Ga je van wegwerp- naar oplaadbare batterijen, dan heb je een batterij oplader nodig. Ik heb uitgezocht wat de beste batterijlader/ batterij oplader voor AA- en AAA- batterijen is. Hieruit blijkt dat die van Duracell het best verkoopt. Daarna volgt die van Varta en 100%  Peak Power. Best interessant om te bekijken wat de beste batterijlader is.

De keuze van bestetop5.nl

Dit zijn de batterij opladers die je normaal zou moeten kopen. Het gaat hier om goede merken met een hoge kwaliteit. Veel batterij opladers worden geleverd met enkele AA- of AAA- batterijen. Je hoeft de lader alleen maar in het stopcontact de steken en de batterijen worden opgeladen. Bij de meeste modellen kun je maximaal vier batterijen tegelijk opladen. Bij een aantal opladers kunnen er meer batterijen in.

De Duracell batterij oplader

De beste batterijoplader is die van Duracell. Voordeel van deze batterijlader is dat hij de batterijen in slechts 45 minuten (bijna) volledig oplaadt. Dit kan met Duracell batterijen maar ook van elk ander merk AA- of AAA-batterijen.

Je hoeft alleen maar de oplader in het stopcontact te steken en te wachten tot de statuslampjes gaan branden. Wanneer de lampjes groen branden dan geeft dit aan dat de batterij is opgeladen. De Duracell batterijlader beschikt over een automatische uitschakelfunctie. Deze detecteert automatisch het laadniveau van de batterijen. Wanneer de batterijen vol zijn dan schakelt de batterijlader de stroom uit.

De Duracell batterijlader levert zeer goede prestaties op het gebied van capaciteits- en afvoer-tijdtesten. Het apparaat heeft een neutrale en onopvallende uitstraling. Hierdoor zal hij niet direct opvallen in de woonkamer.

Bekijk Duracell batterijladers

Ook geweldig: de batterij op van Panasonic

De Panasonic batterij oplader biedt veel van dezelfde functies als die van Duracell. Je kunt bijvoorbeeld bij veel modellen maximaal vier batterijen tegelijkertijd opladen. Ook is er een automatische uitschakel functie aanwezig. De waarschuwingslampjes boven alle batterijen is ook wel praktisch. Je ziet direct of de batterij nog aan het opladen is of dat hij al vol is. In dit laatste geval kun je de batterijen verwijderen.

Je hebt ook de Panasonic Eneloop Smart & Quick Lader. Dit is een snellader voor AA- batterijen. De bijgeleverde batterijen hebben een geringe zelfontlading. Een zeer goede koop wanneer je voor de beste batterijlader gaat. Dit model wordt geleverd inclusief vier oplaadbare AA-batterijen.

Natuurlijk is er nog veel meer van Panasonic verkrijgbaar. Ze hebben in ieder geval geweldige batterijladers die je zo in het stopcontact steekt. Sommige modellen kun je opladen via de USB-poort. Hierbij kun je gebruik maken van een andere stroombron zoals een powerbank, laptop of pc. Heel praktisch wanneer er geen stopcontact in de buurt aanwezig is, bijvoorbeeld in de slaapkamer of op het werk.

Bij aankoop van een batterijoplader moet je wel even kijken welke batterijen hij ondersteunt. De meeste modellen zijn geschikt voor AA-batterijen maar ook voor AAA batterijen. Voor een Panasonic oplader betaal je tussen de € 12 en € 45.

Naar Panasonic batterij opladers

Misschien heb je nog iets aan de volgende tip. De Panasonic Eneloop Snelle Oplader inclusief 4 Pro AA batterijen is misschien wel de duurste aankoop. Je krijgt er wel zeer goede oplaadbare batterijen bij. Deze zijn in slechts twee uur volledig opgeladen.

De Varta batterij oplader

Wanneer je op zoek bent naar de beste batterijlader moet je ook eens bij het merk Varta kijken. Dit merk concurreert met Duracell. Eigenlijk is het best lastig kiezen tussen deze twee merken, want ze zijn beiden zeer goed.

Kijk je naar de beste Varta batterij oplader voor AA- en AAA batterijen dan vallen een aantal modellen wel op. Bijvoorbeeld de Varta Plug batterij oplader met ledverlichting. Deze kunnen we zeker aanbevelen. De ledlampjes hebben een blauwe tint en zijn hierdoor ook in een donkere omgeving goed zichtbaar. Je ziet dus direct of de batterijen wel aan het opladen zijn.

Deze plug batterij oplader is voorzien van een veiligheidstimer. Hiermee voorkom je overladen. Hij laadt tegelijkertijd twee of vier AA batterijen of AAA batterijen op. Je hebt hier zelf de keuze in. Je kunt deze batterij lader wereldwijd gebruiken, dit is te danken aan het globaal voltage. Het opladen van de batterij neemt ongeveer 5 uur in beslag.

Bekijk Varta Plug batterij lader

Varta is sowieso een goed merk. Naast de Plug batterij opladers hebben ze ook een aantal normale modellen in het assortiment. Dit zijn natuurlijk ook batterijladers voor AA batterijen of AAA batterijen. Je betaalt gemiddeld tussen de € 20 en € 35 voor een Varta batterij oplader. Je krijgt er gelijk een paar oplaadbare batterijen bij. Dit is dus een hele goede aankoop. Sommige batterij laders ondersteunen ook andere batterijen zoals de 9V batterij, C batterij en D batterij.

Naar alle Varta batterij laders

Je mag best even twijfelen tussen al die goede batterij laders. Ik heb hier veel onderzoek aan besteed en gedurende de jaren ook wel wat AA- batterijladers getest. Uit eigen ervaring weet ik dat je beter voor een goed merk kunt gaan. Die hele goedkope batterijopladers doen er lang over om de batterijen op te laden. Om de een of andere reden lopen de oplaadbare batterijen bij de goedkope modellen ook wat sneller leeg.

Wist je trouwens dat je op het gebied van oplaadbare batterijen ook beter voor een goed merk kunt gaan? Het is wetenschappelijk bewezen dat goedkope oplaadbare batterijen helemaal niet goed zijn.

Voor wie is dit artikel?

Vroeger had je weinig keuze. Je kocht dure oplaadbare batterijen die er heel lang over deden voordat ze volledig waren opgeladen. Gelukkig is de technologie de afgelopen jaren enorm verbeterd. Hierdoor koop je de beste oplaadbare AA- en AAA-batterijen tegen een goede prijs.

Ook de batterijladers zijn er een stuk beter op geworden. Bovendien zijn ze tegenwoordig ook nog eens heel betaalbaar. Dit betekent dat je de aanschaf van een batterijoplader ook weer snel terugverdient. Dit geldt natuurlijk ook voor de oplaadbare AA- en AAA-batterijen.

Voor wie is dit artikel over de beste batterijlader bedoeld? Wanneer je veel elektronische apparaten in huis hebt die batterijen gebruiken, dan is dit artikel zeker voor jou. Denk aan de volgende apparaten die gevoed worden door oplaadbare AA- en AAA-batterijen:

  • Zaklampen
  • Draadloze muizen
  • Elektronisch speelgoed
  • Instantcamera’s
  • LED lampen

 En natuurlijk nog veel meer. Wanneer je voor oplaadbare AA batterijen of AAA-batterijen kiest dan besteed je ook aandacht aan het milieu. Je kunt oplaadbare batterijen namelijk vele malen opnieuw gebruiken. Het is altijd handig om een set oplaadbare batterijen op voorraad te hebben. Gebruik de beste batterijoplader om reserve batterijen gereed te hebben. Zo kun je snel wisselen wanneer de andere batterijen leeg zijn.

Zo heb ik de beste batterijlader gekozen

Als schrijver voor deze website test ik natuurlijk heel wat apparaten. Maar dat niet alleen, ik kijk ook naar ervaringen van andere gebruikers. Dan heb je ook nog wat testen, bijvoorbeeld die van de Consumentenbond of Kieskeurig. Dit alles samen vormt een overzicht van de beste producten. In dit geval dus de beste batterijlader.

Hierbij heb ik ook gekeken naar belangrijke aanbieders van batterijladers. En natuurlijk door de bekende merken batterij opladers naast de goedkope modellen te leggen. Want je hebt ook batterijopladers van bijvoorbeeld de Action of HEMA. Na uitvoerig testen blijf ik erbij: de beste batterij opladers vind je in het overzicht hierboven. Deze gaan namelijk veel langer mee en hebben een goede capaciteit.

Wat belangrijk is met betrekking tot de batterijoplader

Er zijn een aantal dingen waar je goed op moeten letten bij aankoop van een batterij oplader. Hieronder de meest belangrijke zaken.

Compatibiliteit met NiMH (nikkel-metaalhydride) batterijen

Oplaadbare batterijen betreffen NiMH (nikkel-metaalhydride). De chemische reactie van deze oplaadbare batterij is vergelijkbaar met een nikkel cadmium batterij. De beste batterijlader is compatibel met NIMH batterijen. Maar hij ondersteunt ook andere soorten oplaadbare batterijen. Dit zijn NiCd- (nikkel-cadmium), lithium-, lood- en zinkbatterijen. Deze laatste komen veel minder vaak voor en zal je waarschijnlijk niet zomaar kunnen bestellen.

Ondersteuning voor AA- en AAA- batterijen

Een goede batterijlader moet natuurlijk zowel AA- als AAA-batterijen ondersteunen. Dit zijn namelijk de meest voorkomende oplaadbare batterijen.

4 tot 8 batterijen tegelijkertijd opladen

Je hebt niks aan een batterijoplader die maar 1 batterij tegelijk kan opladen. Daarom is in het overzicht beste batterijlader gekeken naar hoeveel batterijen tegelijkertijd kunnen worden opgeladen. De meeste batterijlader zijn geschikt voor vier AA- of AAA batterijen. Vaak krijg je deze oplaadbare batterijen erbij.

Wanneer je een batterij oplader koopt die meer batterijen tegelijkertijd kan opladen dan ben je ook duurder uit. Toch kan dit praktisch zijn wanneer je veel batterijen tegelijkertijd gebruikt. Twee aparte batterijladers in huis hebben is misschien ook niet zo praktisch.

Houd er rekening mee dat je bij veel batterij laders alleen in paren kunt opladen. Dit betekent dat je er twee tegelijkertijd moet opladen. Bij een aantal modellen kun je ook voor oneven batterijen gaan.

Automatische uitschakeling

Eigenlijk zou iedere batterijlader automatisch moeten uitschakelen. Helaas is dit niet altijd het geval. De beste batterijlader heeft een mechanisme dat de stroom uitschakelt wanneer de batterijen zijn opgeladen. De stroom blijft ook uit wanneer je geen batterijen plaatst. Overigens blijft het belangrijk om na het opladen de batterijen binnen 24 uur uit de lader te halen.

Indicatie voor volgeladen batterijen

Het is belangrijk dat de batterij oplader aangeeft wanneer de batterijen vol zijn. Zo blijven de oplaadbare batterijen niet onnodig lang in de oplader zitten. De indicatie voor volledige opladen een gebeurt vaak met behulp van lampjes. Deze lampjes verbruiken weinig energie en worden gevoed door netstroom.

Merknaam en reputatie

Wanneer je een batterijlader koopt wil je natuurlijk dat de fabrikant een goede reputatie heeft. Je moet geen rommel kopen. Het is dan ook niet aan te raden om een batterijlader via AliExpress of Amazone te kopen. In Europa stellen we hogere eisen aan batterij opladers. Koop daarom alleen een batterij lader van een goed merk met een uitstekende reputatie.

Prijs onder de € 50

De beste batterijlader hoeft niet gelijk de duurste te zijn. Om tot een beoordeling te komen is er ook gekeken naar de prijs. Een batterij oplader hoeft niet meer dan € 50 te kosten. Vaak ben je nog veel voordeliger uit.

Hoe een batterijlader wordt getest

Wanneer je goed kijkt is er geen echte batterijlader test. Niet van de Consumentenbond, Kieskeurig of een ander bedrijf/instelling. Wel vind je wat website met productvergelijkingen. Helaas zijn dit geen echte tests.

Om het jezelf makkelijk te maken zou je ook naar beoordelingen van gebruikers kunnen kijken. Mensen kopen een batterij lader en plaatsen na een tot enkele weken een beoordeling. Deze beoordelingen oftewel reviews vind je online. Ik kan je hier ook wel wat over vertellen, want ik heb de beste batterij lader reviews verzameld.

De Varta LCD Plug charger ontvangt de beste beoordelingen. Dit is een ergonomische batterijlader met een modern en uniek design. Je hebt hem hierboven al even voorbij zien komen, maar je ontvangt nu wat meer informatie.

Dit model is voorzien van een LCD display met een blauwe achtergrondverlichting. Zo kun je direct zien wat het oplaadniveau is. Geschikt voor verschillende soorten oplaadbare batterijen. Niet alleen voor AA-batterijen of AAA batterijen, er passen ook andere batterijen zoals de 9V batterijen in. Het praktische aan dit model is dat je hem ook middels USB kunt opladen. Je krijgt er oplaadbare batterijen bij die al vol zijn. Deze batterijen hebben een hele lage zelfontlading. Dit betekent dat ze ook geschikt zijn voor apparaten met een laag stroomverbruik.

Ontdek de Varta LCD plug batterijlader

Opvallend is dat alle batterijladers van Varta zeer goede beoordelingen ontvangen. Terwijl die van Duracell als beste verkopen. Waar dit mee te maken heeft? Geen idee want beide merken zijn echt topmerken. Hier kun je geen miskoop mee doen.

Het gebruik van een batterijlader

Het is helemaal niet moeilijk om een batterijlader in gebruik te nemen. Wel is het belangrijk dat je er alleen oplaadbare batterijen instopt. Wanneer je hier niet-oplaadbare batterijen in doet dan kunnen er twee dingen gebeuren:

  • De batterijen gaan lekken
  • De batterijen ontploffen

Dit laatste is natuurlijk levensgevaarlijk. Lekkende batterijen zijn minder gevaarlijk maar ze maken het apparaat wel kapot. Stop daarom alleen oplaadbare batterijen in de batterijlader.

Wanneer batterijen volledig opgeladen zijn en je gebruikt ze niet, dan zijn ze beperkt houdbaar. Gemiddeld kun je ze dan een maand laten liggen, daarna beginnen ze leeg te lopen.

Haal na gebruik altijd de batterijlader uit het stopcontact. Doe dit het liefst binnen 24 uur. Hiermee voorkom je overladen van de batterijen, hoewel sommige modellen hier een beveiliging tegen hebben. Maar je voorkomt ook dat de batterijlader stroom blijft verbruiken en erg warm wordt.

Batterij tester

Hoe weet je nu of oplaadbare batterijen leeg zijn? Dit merk je doordat het elektronisch apparaat niet meer werkt. Maar let op, want als slechts één batterij leeg is en de rest nog vol, dan zal het apparaat ook niet meer werken.

Gebruik een batterijtester om te bekijken of de batterij moet worden opgeladen. Deze batterij tester is geschikt voor verschillende soorten batterijen. Je kunt er dus ook de oplaadbare AA- batterijen en de AAA- batterijen mee checken.

Overigens kun je de oplaadbare batterijen ook in de batterijlader doen. De batterijlader zal vanzelf aangeven of de batterij wordt opgeladen (kijk naar het lampje). Wanneer het indicatielampje groen is (of in sommige gevallen blauw), dan is de batterij vol. Hij hoeft dan niet meer worden opgeladen.

Verzorging en onderhoud van de batterijlader

Op zich heeft een batterijlader geen verzorging of onderhoud nodig. Het is niet aan te raden om dit apparaat onder water te dompelen. Wees ook voorzichtig met opspattend water. Gebruik de batterij oplader dan ook nooit in een vochtige omgeving zoals bij het aanrecht of in de badkamer.

Is de batterijlader erg stoffig, dan kun je hem met een droge doek afstoffen. Doe dit alleen wanneer de batterijlader niet in het stopcontact zit.

Bewaar batterijen nooit in de batterijlader. Het overladen van batterijen zorgt ervoor dat de capaciteit vermindert. De aanbevolen opladers hierboven detecteren de laadtoestand en schakelen automatisch uit wanneer de batterijen vol zijn. Toch kan het uiteindelijk voorkomen dat de batterijen stroom gaan lekken wanneer je ze in de lader laat zitten.

Wil je de batterijen toch in de batterijlader laten zitten? Haal de lader dan uit het stopcontact of ontkoppel deze via de USB-aansluiting. Dit verlengt de levensduur van de oplaadbare batterijen.

Misschien heb je hier ook interesse in

Oplaadbare batterijen zijn altijd een goede investering. Maar alleen wanneer je hier de beste batterijlader bij koopt. Misschien heb je ook interesse in de beste AA batterijen. Dat lees je in het volgende artikel: beste AA batterijen (test en review).

Zoek je iets anders? Je vindt nog veel meer interessante artikelen op deze website. Bijvoorbeeld de beste kerstverlichting voor buiten of het beste interactieve speelgoed. Voordat speelgoed heb je natuurlijk batterijen nodig, bij voorkeur oplaadbare batterijen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De beste batterijlader/ oplader (voor AA- en AAA-batterijen)
Schuiven naar boven