Beste biologische potgrond

Bijgewerkt: 5 mei 2022

Biologische potgrond is helemaal de trend. Het is namelijk duurzaam aan past binnen een vegan levensstijl. Toch moet je een beetje opletten met de eerste de beste potgrond die als biologisch wordt aangeprijsd. Het gaat namelijk niet altijd om volledig biologische grond. Wil je zowel biologisch als duurzaam kweken? In dit artikel vind je de beste biologische potgrond van dit moment.

Pokon Bio Potgrond 
Bekijk specificaties en prijs

Verschil tussen biologische potgrond en tuinaarde

Allereerst even het verschil tussen potgrond en tuinaarde. Potgrond is specifiek bedoeld voor potplanten maar is ook geschikt voor bloembakken en bordes. Het grootste verschil tussen potgrond en tuinaarde is de samenstelling. Tuinaarde bestaat grotendeels uit tuinturf en compost. Hierdoor heeft het een zware structuur.

Potgrond is minder zwaar aan bevat een mix van tuiturf, veenmosveen of andere componenten veen. Doordat aan potgrond voedingsstoffen worden toegevoegd zijn deze voor de plant goed opneembaar. Gebruik tuinaarde nooit voor bloembakken of potten.

Beste biologische potgrond

Het verschil tussen biologische potgrond en normale potgrond is de samenstelling. Hierdoor is het zeer geschikt voor de teelt van biologische gewassen. Biologische potgrond beval namelijk geen kunstmest maar uitsluitend dierlijke mest, composteerde planten en mineralen.

In de handel vind je verschillende soorten biologische potgrond. Sommige van deze producten zijn gecertificeerd, bij anderen vind je hier niets van terug. Wat is de beste biologische potgrond? Bekijk hieronder producten. Lees ook de tips over biologisch kweken.

Cellmax biologische potgrond

Een zeer populair merk is de Cellmax biologische potgrond. Dit is een zeer duurzame potgrond met ingrediënten die echt met zorg zijn samengesteld. Het bevat minstens 50% hernieuwbare en duurzame grondstof. Zo bestaat het onder andere uit groencompost, onbehandelde kokos, schorscompost en gecertificeerde houtvezels. Ook zijn hier gefermenteerde veenplanten aan toegevoegd.

Dankzij het hoge gehalte aan mineralen groeien planten hier ontzettend goed op. Het bevat een plantaardige bemesting van 4-6 weken. De producent garandeert dat deze biologische potgrond vrij is van zware metalen, kiemen of andere schadelijke bestanddelen voor de natuur. Dit product is gecertificeerd door de wereldorganisatie Control Union.

Voor Cellmax biologische potgrond betaal je ongeveer € 14 tot € 17 per 50 liter. Duurder dan normale potgrond maar je weet dan ook zeker dat je biologisch kunt kweken.

Bekijk Cellmax biologische potgrond

Van Egmond

Iets wat ook tot de beste biologische potgrond behoort is het merk Van Egmond. Ook deze potgrond is samengesteld uit 100% natuurlijke grondstoffen. Hieraan is ook nog een organische meststof en natuurlijk kalk aan toegevoegd. Het bevat uiteraard geen kunstmest, iets dat namelijk niet geschikt is binnen de biologische landbouw. Deze potgrond bevat een voeding die goed is voor een periode van 8 tot wel 12 weken. Planten kunnen hier dus enige tijd mee vooruit. Na deze periode is het aan te raden om extra plantenvoedsel aan de aarde toe te voegen.

De Van Egmond biologische potgrond wordt verkocht in zakken van 40 liter. Hiervoor betaal je gemiddeld rond de € 14. Op zich is dit een aardige prijs, daarom is dit zeker een aanrader.

Naar Van Egmond potgrond (biologisch)

Test potgrond volgens de consumentenbond

In 2017 heeft de Consumentenbond een test potgrond uitgevoerd. Een oudere test, maar welke potgrond kwam hierbij als beste naar voren? De universele potgrond van Central Park, Wellkoop, Overvecht en Groenrijk kwamen als beste uit de test. De potgrond van Ecostyle, Intratuin, Forflora en Pokon scoorden slechter. Dit laatste is opvallend want ze zijn vaak ook nog eens duurder.

Houd er wel rekening mee dat dit ten eerste een verouderde test en ten tweede een momentopname is. Het kan namelijk dat op een ander moment de potgrond weer een andere samenstelling heeft. Bedenk ook dat in 2017 biologische potgrond nog helemaal niet zo bekend was. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en kiezen steeds meer mensen voor kweken op biologische potgrond.

Zelf potgrond maken

Wil je geen biologische potgrond kopen maar zelf potgrond maken? Dit is heel goed mogelijk. Wat je hiervoor nodig hebt is tuinaarde en compost. Aan tuinaarde is makkelijk te komen, maar hoe kom je aan goede compost? Vaak kun je compost ophalen bij het milieupark of het container. Natuurlijke kun je zelf composteren, maar dit duurt zeer lang.

Neem 2 delen tuinaarde en 1 deel compost. Voor een goede groei van de planten kun je hier meststoffen aan toevoegen. Doe dit echter in beperkte mate, want er zitten ook al voedingsstoffen in de compost. Veel mensen vroegen er ook wat kokosturf aan toe. Dit zorgt voor een uitstekende drainage.

Heb je tuinaarde die een beetje kleiig of lemig is dan is het aan te raden om er nog wat grof zand aan toe te voegen. Is de aarde echter zanderig dan voeg je er juist weer klei of betoniet aan toe.

Alles goed door elkaar mengen en je bent klaar. Je ziet, zelf potgrond maken is helemaal niet moeilijk. Je moet er alleen (veel) tijd voor nemen. Heb je die tijd en het geduld om alles te verzamelen, dan ben je met potgrond zelf maken ook nog eens voordeliger uit.

Potgrond voor binnen

Ben je op zoek naar de beste biologische potgrond voor binnen? Dan is het verstandiger om dit kant en klaar te kopen. Gebruik je namelijk tuinaarde van buiten dan zitten hier insecten in. Niet dat insecten slecht zijn maar je haalt ze wel mee naar binnen. Voordat je het weet heb je een of andere insectenplaag in huis. Dan ben je weer een hele tijd bezig insecten te bestrijden, vaak met chemische bestrijdingsmiddelen. Zo heb je uiteindelijk nog niks aan je biologische potgrond.

Voor kamerplanten koop je dus liever biologische potgrond die al kant-en-klaar is. Dit kan via internet maar je kunt ook in een winkel kijken. Houd er rekening mee dat niet alle winkels biologische potgrond verkopen. Hierdoor kan het soms een lange zoektocht worden. Bekijk anders hierboven het aanbod met betrekking tot de beste biologische potgrond.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste biologische potgrond
Schuiven naar boven