Beste gratis cloudopslag

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Met een clouddienst maak je gebruik van online opslag. Dit betekent dat je documenten, werkstukken, afbeeldingen of andere zaken online bewaart. Natuurlijk moet dit goed beveiligd zijn en heb je voldoende opslagruimte nodig. In deze blog vind je vijf keer de beste gratis cloudopslag.

1. Dropbox

Een belangrijke aanbieder op het gebied van cloudopslag is Dropbox. Dit werkt heel gebruiksvriendelijk en heeft ook een snelle synchronisatie. Hierdoor zijn je bestanden snel op alle apparaten overzichtelijk. Het ene moment werk je via je desktop PC, het andere moment bekijk je alles via je smartphone.

Dropbox heeft een betaalde en een gratis versie. Met een gratis account krijg je 2 GB opslag. Voor privégebruik is dit vaak voldoende. Wil je meer opslag dan kun je via een referral code andere gebruikers aanwenden. Zowel de nieuwe gebruiker als jij krijgt dan extra cloudopslag, gratis en voor niets.

Tip: sla je bestanden op een USB-stick op en neem dit overal mee naar toe. Offline altijd beschikbaar.

Naar USB-sticks

2. Google Drive

Vooral mensen met een Chromebook zijn bekend met Google Drive. Dit is de gratis cloudopslag van Google, die ken je vast wel als zoekmachine en van de Gmail adressen. Om gebruik te maken van Google Drive heb je wel een Google account nodig. Niet iedereen zit hierop te wachten. Bij het delen van bestanden is de beveiliging wat minder dan bij andere aanbieders.

Aan de andere kant is deze dienst gratis. Met je Google account maak je ook gebruik van andere diensten zoals Gmail, de Google Playstore en nog veel meer. Bijkomend voordeel is dat je 15 GB aan opslagruimte krijgt, dit is meer dan bij Dropbox. Daarnaast kun je met meerdere personen tegelijkertijd in een en hetzelfde document werken. Updates zijn direct zichtbaar.

3. OneDrive

Een vergelijkbare dienst en zeker ook de beste gratis cloudopslag is OneDrive. Deze dienst wordt je aangeboden door Microsoft. Er staat 5 GB gratis opslagruimte tot je beschikking. Je kunt meer opslagruimte kopen, en als je gebruik maakt van Microsoft 365 dan krijg je dit er gratis bij.

Net als bij andere aanbieders is het ook bij OneDrive mogelijk om meerdere accounts aan te maken. Zo kun je al je bestanden verdelen over de verschillende accounts. Wel kan dit in de praktijk wat lastig zijn, want je moet continu inloggen en weer uitloggen. Ook moet je bijhouden waar je alles opslaat.

Voordeel van OneDrive is dat je met meerdere personen aan een project werkt waarbij je updates van de werkdocumenten ontvangt. Bovendien bepaal je zelf wie allemaal toegang tot je bestanden heeft.

4. ICloud

Heb je een iPhone of MacBook, dan ben je vast wel bekend met iCloud. Dit is de cloudopslag van Apple. Uiteraard is het ook mogelijk om iCloud op een Windows PC of Android mobiel apparaat te installeren. Hiervoor heb je wel een Apple ID nodig.

Sla al je foto’s, filmpjes, muziek en overige bestanden op iCloud op. Synchroniseer met andere apparaten waardoor je bestanden overal toegankelijk zijn. ICloud is ook een praktische back-up, waardoor je jouw apparaat makkelijk herstelt. Vanwege de hoge veiligheid behoort iCloud zeker tot de beste gratis cloudopslag. Je ontvangt 5 GB gratis, natuurlijk kun je dit ook upgraden.

5. Mediafire

Een naam waar je misschien niet zo bekend mee bent maar ook een goede gratis cloudopslag: Mediafire. Upload je files eenvoudig via desktop, laptop of mobiel apparaat. Deze dienst is namelijk ook als applicatie voor je smartphone of tablet verkrijgbaar.

Het is wel nodig om een account aan te maken, maar dit moet bij elke cloudopslag. Voordeel is dat je een account via Facebook of Twitter aanmaakt. Je hoeft dan alleen maar in te loggen via je social media en je account is gereed voor gebruik. Zo eenvoudig is het.

Een nadeel is dat Mediafire trager werkt dan andere diensten. Bovendien ondersteunt het niet alle bestandstypen. Aan de andere kant kun je via Mediafire bestanden van onbekende gebruikers ontvangen, dit maakt het delen er makkelijker op. Je ontvangt tot 10 GB gratis cloudopslag. Wil je meer dan moet je hiervoor betalen.

Alternatief: externe harde schijf

Nadeel van een gratis cloudopslag is dat je afhankelijk bent van de aanbieder. Wanneer deze dienst stopt of er ontstaan problemen, dan kun je niet meer bij je bestanden. Daarom is het belangrijk om belangrijke bestanden op te slaan op een externe harde schijf. Die sluit je heel eenvoudig op je pc of laptop aan. Er zijn ook mogelijkheden om hem op een tablet en soms zelfs op een smartphone aan te sluiten.

Voor een externe harde schijf betaal je rond de € 65, je krijgt er maar liefst 2 terabyte opslagruimte. Het gaat hier dan ook nog eens om een zeer goed en betrouwbaar merk.

Bekijk externe harde schijven

Wil je minder opslagruimte, dan ben je ook goedkoper uit. Maak eenmaal per maand een back-up van al je bestanden en sla deze op de externe harde schijf op. Mocht er iets misgaan dan gaat er niks verloren.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste gratis cloudopslag
Schuiven naar boven