Het beste hout voor wandplanken

Bijgewerkt: 21 maart 2022

Zelf een wandplank maken? Dan is het belangrijk dat je voor de juiste materialen gaat. Het beste hout voor de wandplank zakt niet zo snel door. Ook zijn er geen splinters aanwezig, want dit kan voor vervelende situaties zorgen. Let op want er zijn verschillende soorten hout verkrijgbaar. Lees welk hout voor de wandplank de beste keuze is.

Wandplank of legplank

Maak altijd onderscheid tussen een wandplank en een legplank. Die laatste plaats je meestal in een kast, maar bijvoorbeeld ook in de kelderkast of voorraadkast. Een wandplank daarentegen is altijd zichtbaar. Bijvoorbeeld in de woonkamer, de hal of de slaapkamer. Om die reden moet het hout voor de wandplank een mooie uitstraling hebben.

Tip: bekijk de complete wandplanken

Beste hout voor wandplank

Ben je op zoek naar goed hout voor een wandplank, dan heb je keuze uit verschillende soorten. Hieronder vind je de voor- en nadelen van die houtsoorten.

De grenen wandplank

Grenen is misschien wel het beste hout voor wandplanken. Het is duurzaam, makkelijk te bewerken en te schilderen en ook nog eens stevig. Het zal niet snel doorzakken, iets dat toch wel belangrijk is. Verder is grenen vrij goedkoop in aanschaf.

Ondanks deze voordelen is het wel aan te raden om een grenen wandplank niet te zwaar te belasten. Vooral bij lange planken moet je uitkijken dat je geen zware dingen in het midden plaatst. Hierdoor kan de plank uiteindelijk doorzakken. Om dit te voorkomen kun je een lange wandplank extra ondersteunen.

Bekijk grenen paneel (plank)

MDF plank

Binnen de meubelindustrie wordt veel gebruik gemaakt van nu MDF. Dit is een combinatie van houtvezels en kunstharsslijm, dat samen wordt geperst tot een plank. Het voordeel van MDF is dat het stevig is, maar ook waterafstotend. Dit materiaal vraagt weinig onderhoud en is eenvoudig schoon te maken.

MDF mag je niet buiten toepassen, hier is het niet geschikt voor. Wil je een wandplankje aan de buitenmuur of bij het terras hangen? Kies dan voor ander materiaal waaronder steigerhout of grenen.

Het voordeel van de MDF plank is dat hij vaak als complete wandplank verkrijgbaar is. Hij is zelfs voorzien van de juiste afwerking.

Naar MDF wandplank

Steigerplanken gebruiken

Zoek je het beste hout voor wandplanken dat geschikt is voor binnen en buiten? Denk dan eens aan de steigerhouten plank. Deze heeft een authentieke uitstraling, dat past bij elk interieur. Steigerhout is makkelijk in onderhoud. Haal de schuurmachine eroverheen en hij ziet er weer als nieuw uit. Dit materiaal kun je beitsen, lakken of verven, maar ook voorzien van een vernislaag.

Steigerhouten planken zijn onderling heel verschillend. Dat maakt ze juist zo uniek. Let op want je hebt de nieuwe steigerhouten planken, maar ook gebruikte exemplaren. Ga je voor een authentiek design, dan moet je voor de echte ‘oude’ planken gaan.

Nog een voordeel van steigerhout is dat het zich makkelijk laat bewerken. Je zaagt het eenvoudig op maat zonder dat er hinderlijke scheuren of splijtingen ontstaan. Het enige nadeel van steigerhout is dat de plank krom kan trekken, al helemaal wanneer het om een oud of gebruikt model gaat. Daarom past steigerhout niet bij het superstrakke interieur.

Douglasplanken van een hoge kwaliteit

Voor het maken van schuttingen, gevelbekleding of boeidelen wordt vaak gebruik gemaakt van Douglashout. Dit heeft niet alleen een mooie uitstraling maar is ook van een topkwaliteit. Douglas is ook het beste hout voor wandplanken. Het is namelijk van een stevige kwaliteit en zal niet snel doorzakken of kromtrekken.

Het hout is goed te bewerken. Onbehandeld gaat het binnenshuis meer dan 15 jaar mee. Hierdoor is het dus niet nodig om dit hout te lakken of te schilderen. Zo blijft de oorspronkelijke uitstraling behouden.

Naar Douglashouten planken

De eiken wandplank

Een goed alternatief voor Douglas is hout. Dit is een harde houtsoort, net als Douglashout. Hierdoor is het net als voorgaand hout ook duurder in aanschaf. Aan de andere kant gaat dit hout jarenlang mee, zonder dat er slijtage optreedt. Eikenhout is geschikt voor binnen en buiten, dus niet alleen als wandplank.

Eikenhout is tijdloos. Je kunt het schilderen of lakken, maar beter is het om de natuurlijke uitstraling te behouden. Eventueel kun je wel kiezen voor een vernislaag, waardoor de wandplank beter beschermd is tegen vocht. Het alternatief voor vernis is een behandeling met een speciale olie. Ook dan is het hout beschermd tegen zowel vocht als stof.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Het beste hout voor wandplanken
Schuiven naar boven