Beste koop dementieklok

Bijgewerkt: 30 maart 2022

De beste dementieklok is gericht op mensen die te maken hebben met dementie of vergeetachtigheid. Dit is misschien wel het beste hulpmiddel voor dementerende ouderen. Het grote scherm geeft een goed beeld op de tijd, maar er zijn ook andere functies aanwezig. Bijvoorbeeld verschillende alarmen als geheugensteuntje.

Dentools Dementieklok

 • Analoge en digitale weergave
 • Meerdere alarmen
 • Prijsindicatie: € 69 – € 75

Met een extra groot scherm van 10 inch is de Dentools Dementieklok een goede koop. Senioren vinden het vaak prettig om de analoge klok te zien, dit maakt het aflezen van de tijd er makkelijker op. Desgewenst is de klok om te zetten naar een digitale weergave.

Het display van 25,4 cm (10 inch) is ook geschikt voor slechtzienden. Naast de tijd wordt ook de datum en de dag weergegeven. Daarnaast het dagdeel, zodat de dementerende weet of het ochtend, middag of avond is.

Deze klok is zeer geschikt voor mensen met dementie of geheugenverlies. Want naast de tijdsaanduiding is het ook mogelijk om een of meerdere alarmen in te stellen. Ideaal als herinnering voor het innemen van medicatie of een afspraak.

Bekijk Dentools Dementieklok

DayClock10

 • Tijd, datum en dagdeel
 • Beeldbellen en gesproken berichten
 • Prijsindicatie: € 200 – € 249

De beste dementieklok voor moderne senioren is de DayClock10. Hij is dan wel duurder geprijsd, maar hij biedt alles wat de senior nodig heeft. Ten eerste is er de klok (analoog of digitaal) met tijdsaanduiding, datum en dagdeel. Dit betekent nooit meer vergissen in de tijd of welke dag het is.

Daarnaast biedt de dementieklok de optie om te beeldbellen. Hiervoor is een abonnement nodig, dit kost gemiddeld € 5 per maand. Beeldbellen vergroot de betrokkenheid en de sociale interactiviteit. Dankzij het abonnement is het ook mogelijk om foto’s op de klok te zetten of activiteiten toe te voegen.

Een gesproken bericht achterlaten? Ook dit is met de DayClock10 mogelijk. Uiteraard zijn er ook verschillende alarmen instelbaar, praktisch als geheugensteuntje.

Naar DayClock10

Overige modellen

 • Verschillende merken en modellen
 • Prijsindicatie: € 50 – € 249

Op het gebied van dementieklokken is er best veel verkrijgbaar. Welke dementieklok is het beste? Het is vooral belangrijk dat de klok aansluit op de behoeften van de dementerende oudere. De goedkoopste modellen beginnen vanaf € 50, oplopend tot € 249.

Bij een dementieklok is het belangrijk dat de tijd, dag en dagdeel goed wordt weergegeven. Maar ook dat er een reminder (alarm) instelbaar is. Dit kan zowel een gesproken reminder als een geluidsalarm zijn. Wanneer dementie vordert dan is het praktisch om voor een klok met gesproken reminders te kiezen, omdat de dementerende dan ook weet wat het alarm exact wil aangeven.

Bekijk overzicht dementieklokken

Welke soorten dementieklokken zijn er?

Een dementieklok helpt bij tijdsbesef maar ook als geheugensteuntje. Ga daarom niet voor de eerste de beste klok of wekker met grote tijdsaanduiding. Het is echt belangrijk dat er wat extra functies opzitten.

Kijk ook naar de mogelijkheid met betrekking tot digitale of analoge tijdsweergave. Veel ouderen vinden het prettig om de analoge klok te lezen. Maar wanneer de senior dit gewend is, kan een digitale tijdsweergave juist de voorkeur hebben.

De uitgebreide modellen bieden de mogelijkheid tot gesproken berichten of videobellen. Voor dit laatste heb je wel een abonnement nodig.

De eerste tekenen van dementie

1 op de 5 mensen krijgt dementie. Dit betekent dat 20% van de bevolking uiteindelijk met deze ziekte te maken krijgt. Wat zijn de eerste tekenen van dementie? Dit kenmerkt zich door het volgende:

 • Vergissingen met betrekking tot tijd, datum of plaats
 • Vergeetachtigheid die steeds vaker optreedt
 • Het regelmatig kwijtraken van spullen
 • Slecht kunnen beoordelen
 • Minder sociale activiteiten of contacten
 • Problemen met de taal

Wanneer dementie wat langer duurt dan ontstaat er ook een verandering in het karakter en het gedrag. Soms ontstaat er agressief gedrag, dit komt in ongeveer de helft van de gevallen voor. Ook zijn er steeds meer problemen met de dagelijkse handelingen zoals boodschappen, persoonlijke verzorging en huishoudelijke taken.

Hoe verloopt de ziekte dementie?

Een goede dementie klok helpt bij tijdsbesef en het herinneren aan belangrijke zaken. Toch zal dementie uiteindelijk voor steeds meer achteruitgang zorgen. Naast bovenstaande tekenen verloopt dementie als volgt:

 • Onrustig en soms agressief gedrag
 • Voldoende eten maar toch afvallen in lichaamsgewicht
 • Er ontstaat moeite met het kauwen en slikken, verslikken komt ook vaker voor
 • Eerst moeite met de taal, later spraakverlies
 • Incontinentie

Er zijn verschillende vormen van dementie waaronder Alzheimer. De levensverwachting van iemand met dementie is gemiddeld 6,5 jaar.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste koop dementieklok
Schuiven naar boven