Beste universele docking station

Bijgewerkt: 11 september 2022

Een docking station is hartstikke praktisch: je sluit allerlei handapparatuur aan. Met de vele poorten werkt je veel makkelijker vanaf je PC of laptop. Ga voor het beste universele docking station, die is kwalitatief goed en ook nog eens betaalbaar. Ontdek de beste modellen en kijk hoe je een docking station op de juiste manier inzet.

Docking station voor de laptop

Het vaakst bij mensen op zoek naar een dockingstation voor de laptop. Wat houdt dit precies in? Met een dergelijk station is het mogelijk om een extra monitor op je laptop aan te sluiten. Dit is een stuk prettiger werken. Je hebt ook docking stations met meerdere mogelijkheden. Zo kun je niet alleen een of twee extra monitoren aansluiten maar ook de printer, oplader voor je smartphone, hoofdtelefoon en nog veel meer.

Het beste universele docking station begint natuurlijk met het uitkiezen van het juiste model. Allereerst moet je weten waar je hem voor wil gebruiken. Zo weet je ook hoeveel poorten er beschikbaar moeten zijn.

Het beste universele docking station

Kies bij voorkeur een docking station met dezelfde aansluiting als op je laptop. Zo kun je deze twee makkelijk met elkaar verbinden. Het is namelijk niet prettig om nog allerlei losse kabeltjes aan te moeten schaffen.

Benieuwd naar het beste universele docking station? Hieronder vind je een overzicht van de best verkochte modellen met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

HP dock

Het merk HP staat voor een hoge kwaliteit. Van dit merk zijn verschillende modellen verkrijgbaar. Bijvoorbeeld het bedrade model met USB 3.2 (type C). Dit betekent een snelle verbinding. Met een enkele kabel verbind je de pc, laptop of notebook met alle apparaten en schermen die je nodig hebt. De HP USB dock is niet goedkoop, de prijs begint vanaf € 300.

Gelukkig zijn er ook goedkopere modellen in het assortiment. Zoals de travel versie, verkrijgbaar vanaf ongeveer € 60. Deze biedt je verschillende aansluitmogelijkheden voor je laptop. Ideaal wanneer je onderweg bent of wanneer je niet al te veel extra aansluitingen nodig hebt.

Bekijk HP dockingstation

Dell dockingstation

Vergelijkbaar is het docking station van Dell, ook weer een universeel model. Hij is namelijk compatibel met verschillende merken pc’s of laptops. Een populair model is de Dell D6000-S USB-C. Ook weer niet goedkoop, maar dit keer iets minder dan € 300. Dit station is zeer veelzijdig. Je kunt tot drie verschillende beeldschermen aansluiten, waarbij de schermen ook nog eens 4K beeldresolutie hebben. Echt een toppertje.

Naar Dell station

Goedkopere universele docking stations

Natuurlijk hoef je voor een goed universele docking station niet zo diep in de buidel te tasten. Je hebt namelijk modellen vanaf € 40, oplopend tot ongeveer € 100. Houd er dan wel rekening mee dat deze stations minder uitgebreid zijn. Bekijk daarom van tevoren of het model wel bij je situatie past.

Bekijk alle docking stations

Welk docking station heb ik nodig?

De vraag is wat je exact nodig hebt. Het is namelijk zonde om veel geld uit te geven voor iets wat je later niet gebruikt. Kijk allereerst naar je bandbreedte. Maak je gebruik van een hoge bandbreedte dan moet het docking station voorzien zijn van een thunderbolt aansluiting. Dit is al helemaal aan te raden wanneer je twee of meer schermen met 4K resolutie aansluit.

Vervolgens kijk je naar het aantal schermen en randapparatuur dat je aan wil sluiten. Houd hierbij altijd rekening met uitbreiding. Aan de hand hiervan maak je een goede keuze.

Zo sluit je een docking station aan

Je hebt het beste universele docking station gevonden. Hoe sluit je een docking station aan? Heel eenvoudig, je hoeft alleen maar de kabel van het docking station in je laptop te steken. Of in de pc, het hangt er maar net vanaf waar en wanneer je hem gebruikt.

Wil je een monitor aansluiten, steek dan de displayport of de HDMI kabel van de monitor in de juiste aansluiting op het dock. Meestal wordt de monitor direct gevonden, tenzij je niet over de juiste drivers beschikt.

Ook handig: een docking scherm

Naast een universeel docking station heb je ook nog het docking scherm. Dit is een docking station dat in een monitor is ingebouwd. Je laptop verbind je met het docking scherm en je maakt direct gebruik van alle aangesloten randapparatuur. Een hartstikke praktisch oplossing voor thuiswerkers, maar ook voor op kantoor.

Kan elke laptop op een docking station?

Misschien twijfel je nog over de aankoop van het beste docking station (universeel). Kan elke laptop wel op een docking station? Dat hangt een beetje van het besturingssysteem van je laptop af. Over het algemeen is het zo dat 95% van de laptops prima samenwerkt met een dock. Kijk bij aanschaf van het station of hij compatibel is met je laptop, notebook of pc.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste universele docking station
Schuiven naar boven