Het beste wasmiddel voor de wasmachine

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Je staat er eigenlijk niet bij stil maar er zijn best veel verschillende wasmiddelen verkrijgbaar. Bijvoorbeeld poeder, vloeibaar wasmiddel of pods. Welk wasmiddel is het beste voor de wasmachine? Welk product je gebruikt heeft geen grote invloed op de levensduur van je wasmachine. Maar wel op de levensduur van kleding en textiel.

Verschillende wasmiddelen

Wanneer je in de supermarkt kijkt heb je een ruime keuze aan wasmiddelen. Hieronder de meest gebruikte middelen:

  • Poeder wasmiddel
  • Vloeibaar wasmiddel
  • Pods
  • Alternatieven zoals afwasmiddel of groene zeep

Het beste wasmiddel voor de wasmachine

Hieronder ontdek je het beste wasmiddel voor de wasmachine. Bij elk middel lees je wat het is en wat hier de voordelen en nadelen van zijn.

Poeder wasmiddel: zeer effectief

Wasmiddel in de vorm van poeder heeft een licht schurende werking. Juist die schurende werking zorgt ervoor dat vlekken makkelijker verdwijnen. Poederwasmiddel is dan ook ideaal bij vetvlekken die zich moeilijk laten verwijderen.

Een ander voordeel is dat poeder wasmiddelen goedkoper in aanschaf zijn. Ook ruikt de was een stuk frisser. Bijkomend voordeel is dat een poederwasmiddel toegevoegde zuurstof bleekmiddelen bevat. De witte was ziet er hierdoor veel witter uit.

Bekijk poeder wasmiddelen

Natuurlijk zit er ook een nadeel aan dit product. Juist door die schurende werking slijt kleding sneller. Je kunt wasmiddel in poedervorm dan ook beter niet bij delicate stoffen gebruiken. Bijvoorbeeld niet bij zijde, wol, satijn of andere kwetsbare stoffen.

Ga je regelmatig op stap? In veel discotheken of kroegen wordt er gebruik gemaakt van blacklight. Wanneer je met poeder wast dan blijven er kleine deeltjes op de kleding achter. Juist die deeltjes zie je bij blacklight ontzettend goed.

Vloeibaar wasmiddel: lost goed op

Wanneer je regelmatig korte wasjes draait dan merk je dat vloeibaar wasmiddel beter oplost. Ook is vloeibaar wasmiddel effectief wanneer je op lage temperaturen wast. Dit middel laat namelijk geen strepen of vlekken op kleding achter. Je kunt dus gerust je shirt op een lage temperatuur wassen en hiermee naar de discotheek gaan. Niemand die er iets van ziet.

Naar vloeibare wasmiddelen

Nog een voordeel van vloeibaar wasmiddel is dat het de kleding minder snel beschadigt. Ook tast het de kleuren niet aan. Kleding blijft dus langer mooi.

Zit er ook een nadeel aan vloeibaar wasmiddel? Ja, het is duurder dan poeder wasmiddel. Vaak gebruik je stiekem veel te veel van dit spul. Meer vloeibaar wasmiddel gebruiken betekent niet dat de was ook schoner wordt. Let op want wanneer je vaak op lage temperaturen wast dan kan er vetluis in de wasmachine achterblijven.

Pods voor in de wasmachine

Als laatste heb je nog pods die specifiek bedoeld zijn voor in de wasmachine. Je noemt ze ook wel waspods. Het gaat hier om vloeibaar wasmiddel dat in de juiste dosering verpakt zit. Je kunt dus nooit teveel wasmiddel gebruiken. Handig wanneer je niet zo van doseren houdt. Maar ook wanneer je het wasmiddel lang wil bewaren.

Bekijk waspods

Nadeel van waspods: relatief duur in aanschaf. Wanneer de was erg vies is of bij een grote lading heb je zelfs twee van deze pods nodig waardoor de kosten oplopen. Waspods zijn niet echt geschikt voor het behandelen van vlekken. Aan de andere kant is dit middel wel weer mild voor kleding en textiel. Het is namelijk voorzien van een kleurbeschermer en het schuurt niet.

Alternatieven: groene zeep

Soms wordt groene zeep als wasmiddel gebruikt. Kan dat? Dit is niet aan te raden. Wel kun je vlekken vooraf met groene zeep behandelen en vervolgens in de wasmachine laten draaien.

Afwasmiddel in de wasmachine

Van afwasmiddel is bekend dat het vetvlekken uit kleding haalt. Gebruik het dus om rechtstreeks vlekken mee te behandelen. Hier en daar wordt geadviseerd om afwasmiddel in de wasmachine te gebruiken. Nooit doen want dit gaat enorm schuimen met schade tot gevolg.

Is wasmiddel slecht voor je?

Er gaan heel wat verhalen de ronde over wasmiddel. Zo zou het slecht voor je zijn, maar klopt dit wel? Natuurlijk moet je het niet eten of drinken, maar voor de huid is het wel veilig. Tenzij je allergisch bent voor een van de ingrediënten. Probeer in dit geval parfumvrije wasmiddel.

Een wasmiddel met bleekmiddelen kan wel schadelijk zijn voor het wasgoed. Was bonte kleding altijd met een wasmiddel voor de bonte was. Lichte kleding was je juist met een wit wasmiddel. Dit betekent bont en wit gescheiden wassen. Zo blijft je kleding het langst mooi.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Het beste wasmiddel voor de wasmachine
Schuiven naar boven