Beste wiegjes van 2022

Bijgewerkt: 22 januari 2022

De wieg die je baby helpt om rustig te slapen is het beste wiegje voor de ouders. We gaan er niet om liegen: de verzorging van een baby vraagt veel van je. Hoe fijn is het wanneer baby lekker in zijn wiegje ligt te slapen? Je kunt een wieg gebruiken vanaf de eerste dag dat baby geboren is. Zet hem lekker langs je bed of gewoon in de babykamer. De beste wiegjes, daar heb je jarenlang plezier van.

Heb ik een wieg nodig?

Een wieg is de veiligste plek voor je baby om heerlijk te slapen. Het is belangrijk om de veiligheidsrichtlijnen voor wiegjes te volgen, ongeacht welk merk je kiest. De wieg moet vrij zijn. Leg er dan ook geen zware dekens of een dekbed in. Wees voorzichtig met een stootrand, knuffeldieren en speelgoed. Al deze dingen zorgen voor verstikkingsgevaar.

Wanneer je het wiegje eenmaal hebt opgezet dan kun je hier wel een speciaal babylaken of wiegdekentje in leggen. Zo kan je baby veilig slapen.

Zo kies je de beste wieg uit

Wanneer je naar de beste wiegjes kijkt dan zijn deze in ieder geval veilig. Het is belangrijk om altijd een wiegje in Europa te kopen, niet in een Aziatisch land of in Amerika. Dit komt omdat de veiligheidseisen in andere continenten ook heel anders is.

Je kijkt naar het design, de kleur maar ook naar de prijs. Er zijn een aantal dingen om goed in gedachten te houden wanneer je een wiegje uitkiest.

Nieuwe wiegjes en de veiligheidsnormen

Als je een splinternieuw wiegje koopt voldoet deze automatisch aan de huidige veiligheidsnormen. Het is echter een heel ander verhaal als je naar tweedehands wiegjes kijkt. Sommige wiegjes die na 2011 zijn gemaakt zijn niet veilig. Hier zijn dan ook terugroepacties voor geweest.

Koop nooit een wiegje met neerklapbare zijkanten. Sinds 2007 zijn al ruim 7 miljoen van deze wiegjes teruggeroepen. Ze zijn gewoon niet veilig. Ook is het praktisch dat je het matras in het wiegje kunt verlagen of verhogen. Naarmate baby groter wordt wil je het matras namelijk laten zakken. Dit voorkomt dat baby uit het wiegje klimt.

Neem ook geen wiegje met een ingebouwd stootkussen. Het ziet er allemaal comfortabel uit maar dit is hartstikke onveilig. Je kindje kan er namelijk in stikken. Wanneer er een los stootkussen in het wiegje zit dan haal je deze er gewoon uit.

Van wiegje naar peuterbed

Je hebt echte wiegjes die je kunt gebruiken tot baby ongeveer een jaar oud is. Tegenwoordig heb je ook veel ombouwbare wiegjes. Zo kun je ze ombouwen van wiegje naar peuterbed. Sommige modellen kunnen zelfs nog groter veranderen, bijvoorbeeld naar een normaal éénpersoonsbed.

Een wiegje dat je om kunt bouwen noem je in veel gevallen een meegroeibed of meegroeiledikant. Het normale babywiegje kun je niet ombouwen. Het kan wel dat er onderdelen worden meegeleverd waardoor je een gedeelte van het wiegje om kunt bouwen.

Wil je een wiegje later ombouwen tot peuterbed? Zorg dan dat je alle benodigde onderdelen direct erbij bestelt. Dit voorkomt dat de onderdelen later niet meer verkrijgbaar zijn.

Een extra reiswieg

Slaapt je baby niet alleen in zijn eigen wiegje maar ook bij oma, de oppas of in de woonkamer? Dan is het misschien praktisch om ook voor een reiswieg te gaan. Niet geschikt om je kindje elke dag in te laten slapen, maar wel als tijdelijk wiegje.

Wanneer heb je een wieg nodig?

Hoewel je vanaf het begin een ledikantje voor je baby kunt gebruiken, kiezen veel ouders ervoor om hun pasgeborenen in een wiegje te laten slapen. Pas later wordt baby verhuisd naar een ledikantje. Vind je het prettig dat baby bij jullie op de slaapkamer slaapt? Laat een baby nooit bij de ouders in bed liggen. Kies in dit geval voor een wiegje, dit is een stuk veiliger.

Hieronder vind je enkele van mijn meest favoriete wiegjes.

Safety 1st wieg

Een van de beste wiegjes is de Safety 1st wieg. Dit is namelijk een heel bekend merk op het gebied van wiegjes, kinderwagens, buggy’s, autostoeltjes en nog veel meer. Het merk brengt producten op de markt die comfortabel en veilig zijn.

Van het merk Safety 1st wieg koop je de beste baby wiegjes. Bijvoorbeeld de Calidoo Co-sleeper. Dit model is erg populair bij jonge ouders. Vanwege het design kun je het wiegje nagenoeg boven je eigen bed plaatsen. Dit is een veilige manier om samen met baby te slapen, zonder dat er ongelukken gebeuren.

Dit wiegje is voorzien van een zacht matrasje. Het heeft een goede ventilatie aan de lange zijdes. Het wiegje is geschikt vanaf de geboorte totdat je kindje ongeveer 9 kg weegt.

Safety 1st heeft nog wat andere wiegjes in het assortiment maar de Co-sleeper wordt toch het best verkocht. Deze ontvangt ook veel goede beoordelingen door gebruikers. Dit beste wiegje kost rond de € 90.

Bekijk Safety 1st wiegjes

Maxi-Cosi wieg

De Maxi-Cosi wieg is altijd van een hoge kwaliteit. Maxi-Cosi ken je vast wel van de autostoeltjes. Het was hier jarenlang het meest bekende merk in, vooral vanwege de hoge veiligheid. Tegenwoordig hebben ze ook een aantal praktische babywiegjes in het assortiment.

Bijvoorbeeld de 2-in-1 co-sleeper. Dit wiegje schuif je bij je bed aan. Voordeel van dit model is dat het aan de onderkant een ruime opbergmand heeft. Perfect voor een strakke en moderne vormgeving.  Deze kwaliteitswieg gaat jarenlang mee, maar je kunt hem gebruiken voor kindjes tot ongeveer 9 kilo. Ook kun je hem makkelijk inklappen en meenemen. Handig wanneer je op reis gaat.

Naar Maxi-Cosi wiegjes

Nog meer wiegjes om van te houden

Maak je geen zorgen, er zijn nog veel meer geweldige wiegjes. Vrijstaande modellen die zeer geschikt zijn voor plaatsing in de babykamer. Bijvoorbeeld het Bebies First Mini Wiegje dat aan twee zijden voorzien is van spijlen. Of de sierlijke wieg met zwart metalen onderstel.

Ook het romantische wiegje van Cabino is een aanrader. Benieuwd wat er allemaal verkrijgbaar is? Kijk maar eens naar het overzicht hieronder.

Meest populaire wiegjes

De wiegjes test

Is er zoiets als een wiegjes test? Niet echt, maar het is wel belangrijk om ook eens naar de richtlijnen van de Consumentenbond te kijken. Op de website van de consumentenbond staat namelijk een artikel over veilig gebruik van baby wiegjes. Ze raden de Eco Cradle af, dit is een wiegje dat uit kartonnen platen bestaat. Onstabiel en niet ventilerend.

Op een aantal Amerikaanse websites vind je wel wat met betrekking wat een wiegjes test. Het gaat hier niet om een officiële test maar eentje die uit is gevoerd door gebruikers. Een klein groepje ouders werd gevraagd om een wiegje uit te testen en hier een praktische beoordeling aan te geven. Helaas zijn de wiegjes die getest zijn niet in Nederland verkrijgbaar.

Overigens kun je heel goed zelf bekijken wat Nederlandse gebruikers van wiegjes vinden. Bij veel producten staan namelijk beoordelingen oftewel reviews. Zo zie je wat andere ouders van het wiegje van jouw keuze vinden.

De prijs van een goed wiegje

Wanneer je een wiegje voor € 25 koopt kun je hier natuurlijk geen hoge kwaliteit van verwachten. De best beoordeelde wiegjes kosten tussen de € 60 en € 100. Er zijn echter ook wat duurdere modellen verkrijgbaar zoals de Chicco Baby Hug 4-in1 wieg. Dit is een baby wiegje die je makkelijk omvormt naar een reiswieg. De standaard met wieltjes is verrijdbaar. Voor dit wiegje betaal je al snel € 200.

Kun je ook een tweedehands wiegje kopen? Je bent in ieder geval goedkoper uit, maar dit is niet altijd de beste keuze. Vaak gaat het om verouderde wiegjes die niet meer aan de huidige veiligheidsnormen voldoen. Daarnaast is het prijsverschil ook niet zo heel groot. Betaal je bijvoorbeeld € 20 voor een tweedehands wiegje, een nieuw model is verkrijgbaar vanaf € 60.

Wanneer het wiegje klaarzetten en opmaken?

Natuurlijk heb je voor het beste babywiegje gekozen, deze is van een zeer goede kwaliteit. Wanneer moet je het wiegje klaarzetten? Het is praktisch dat je dit vanaf acht maanden zwangerschap doet. Wanneer je 37 weken bent dan mag je thuis bevallen. Het is dan fijn wanneer het wiegje al klaar staat.

Het opmaken van het wiegje doe je in ieder geval wanneer je 37 weken zwanger bent. Wanneer je dit veel eerder doet dan komt er veel stof in het wiegje. Dit is dus niet aan te raden.

Tot wanneer een wiegje gebruiken?

Het beste wiegje is een veilige slaapplek voor de baby. Bovendien is het ook nog eens compact en makkelijk verplaatsbaar. Houd er rekening mee dat een wiegje al snel te klein wordt. Wanneer je baby tussen de drie en zes maanden oud is dan moet je overstappen op een ledikantje.

Wiegje kopen: hier moet je op letten

Een wiegje kopen doe je natuurlijk niet zomaar. Het is namelijk belangrijk dat het wiegje veilig in gebruik is. Een goed wiegje bevat spijlen aan minimaal twee zijkanten. Hierdoor ontstaat er een uitstekende ventilatie, iets dat de veiligheid verhoogt.

Gebruik nooit een stootkussen of stootrand. Hiermee sluit je de ventilatie weer af. Bovendien kan de baby er met het gezicht tegenaan komen te liggen. Dit vergroot de kans op verstikkingsgevaar. Wees ook voorzichtig met het gebruik van grote knuffels (knuffeldieren). Een klein knuffeltje kan wel, maar alleen wanneer er geen onderdelen los kunnen laten.

Laat een baby ouder dan zes maanden niet meer in een wiegje liggen. Baby kan er uiteindelijk uitvallen. Het is dan veel veiliger om over te stappen op een goed ledikantje.

Het wiegje schoonmaken

Hoe vaak moet je het wiegje verschonen? Dit doe je iedere 5 tot 7 dagen. Het is vooral bij pasgeboren baby’s aan te raden om een hydrofiel luier onder het hoofdje te leggen. Hiermee vang je gespuugdde melk op, waardoor het wiegje langer schoon blijft.

Het wiegje schoonmaken? Stof wekelijks de randen van het wiegje af. Maak ook de spijlen goed schoon, baby zit hier waarschijnlijk met zijn handjes tegenaan. Hiervoor gebruik je een sopje met wat allesreiniger.

Een speciale wiegdeken

Wist je dat er speciale wiegdekens verkrijgbaar zijn? Deze zijn kleiner dan de ledikantdekentjes. Het is belangrijk om, wanneer je toch het beste wiegje koopt, er gelijk een wiegdeken bij te bestellen. Dit is een zachte deken die in de meeste wiegjes past, maar ook in het ledikantje.

Wanneer je er een lakentje bij gebruikt hoef je de deken niet wekelijks uit te wassen. Eenmaal per maand is wel aan te raden. Daarom is het verstandig om voor de zekerheid toch twee wiegdekentjes te kopen. Niet alleen om het uit te wassen, het kan ook gebeuren dat baby erop spuugt. Je moet het dekentje dan verschonen en dan is het echt wel handig dat je een tweede dekentje hebt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste wiegjes van 2022
Schuiven naar boven