De beste betonschaar of boutensnijder

Bijgewerkt: 9 mei 2022

Metaal snijden of het doorknippen van schroeven, draden of metalen voorwerpen doe je met goed gereedschap. De beste betonschaar werkt middels een hefboom. Dit versterkt de uitgeoefende handkracht. Het gebruik en effect is afhankelijk van de grootte van het gereedschap, de hardheid van de kaken, werkingsmodus en ergonomie. Ontdek de beste betonscharen die verkrijgbaar zijn.

GS betonschaar 45 cm

  • Prijsindicatie: € 18

De beste betonschaar heeft een hoge overbrengingsverhouding. Dit is realiseerbaar door lange handgrepen. Hierdoor hoeft er minder kracht te worden uitgeoefend. De GS betonschaar is 45 cm lang en van een degelijke kwaliteit. Deze is zeer geschikt voor het zware knipwerk. Bijvoorbeeld het doorknippen van betonijzer, kettingen en boutstelen. Maar ook metalendraden of metalen plaatwerk.

De bek is vervaardigd van gehard staal en biedt hiermee een lange levensduur. De handgrepen zijn ergonomisch gevormd, wat het werken met deze staal er een stuk prettiger op gemaakt. De knipcapaciteit door hard staal bedraagt 15 mm. De betonschaar zelf weegt in totaal 1600 g.

Bekijk GS betonschaar

Betonschaar 14″crv heavy duty

  • Prijsindicatie: € 25

Een uitstekend model is de 14 inch CRV Heavy Duty van het merk Benson. Dit model is uitermate geschikt voor het knippen van kettingen, bouten, metalendraden en het andere zware werk. Hij beschikt over een korte neus, wat het makkelijk maakt om in een kleine ruimte te knippen. Let op want dit model is minder geschikt voor het knippen van dun plaatmateriaal zoals blik.

Met een lengte van 35 cm is hij misschien wat korter, maar nog steeds met een hefboomwerking. De handvaten zijn ergonomisch gevormd, hierdoor glijdt dit gereedschap niet zo snel uit de handen. Ook beschermt de bekleding op de handvaten de handen, ook niet onbelangrijk.

Naar Betonschaar 14″crv heavy duty

De bestverkochte betonscharen

Hieronder volgt een overzicht van de best verkochte betonscharen. De keuze is groot, maar het is belangrijk om op de volgende zaken te letten:

Werklengte

De werklengte moet minimaal 35 cm (350 mm) bedragen. 45 cm is altijd beter. Sommige modellen hebben zelfs een werklengte van 90 cm.

Gehard staal

Bij voorkeur is de kop gevormd van gehard staal. Toch zijn er ook modellen zonder gehard staal die prima werken. Dat hangt weer af van het materiaal dat geknipt moet worden.

Ergonomie

Om moeiteloos door metaal te knippen is het praktisch wanneer de handgrepen ergonomisch gevormd zijn. Een bekleding met rubber of padding is dan ook aan te raden.

Bekijk het overzicht betonscharen

Dit doe je met een betonschaar

Een betonschaar is bedoeld voor het knippen van gehard metaal. Vaak gaat het om kettingen, ijzeren staven, bouten en andere metalen dingen. Maar het is ook geschikt voor het doorknippen van beton en betondraad.

Een aantal van deze scharen is niet geschikt voor het doorknippen van dunne metalen. Kies in dit geval voor een betonschaar met een korte werklengte en een fijne kop.

Het doorknippen van een slot

De beste betonschaar is een praktisch hulpmiddel bij het doorknippen van een slot. Maar hoe knip je een slot door? Een fietsslot is het makkelijkst open te breken middels een haakse slijper. Binnen enkele seconden en slechts één snede is het slot open. Hierbij is het wel belangrijk om zover mogelijk tot het einde van de beugel te slijpen.

Een kettingslot openmaken is weer een ander verhaal. Hieraan komt de betonschaar te pas. Knip bij voorkeur een schakel door, dit is het zwakste punt van het kettingslot. Hoe maak je een kettingslot open zonder deze kapot te knippen? Dit kan met een kleine priem, ook wel lockpick genoemd. Dit gereedschap is meestal als set verkrijgbaar en bedoeld voor het openmaken van verschillende soorten sloten.

Hoe maak je een AXA slot open zonder sleutel?

AXA is een kwalitatief merk op het gebied van verschillende sloten. Wanneer de sleutel van een AXA slot verloren of kapot is, dan kan het slot nog steeds open worden gemaakt. Meestal lukt dit uitstekend met een betonschaar. Een andere methode is het gebruik van een sterke nijptang of een slijptol.

Houd er rekening mee dat het slot na het openknippen of openslijpen niet meer bruikbaar is. Het is dan ook belangrijk om het slot zo snel mogelijk te (laten) vervangen.

Nog even dit: de boutenschaar of betonschaar

Soms wordt ten onrechte gedacht dat een boutenschaar iets anders is dan een betonschaar. In de basis is dit hetzelfde. Toch wordt met boutenschaar soms de betonschaar van een groter formaat bedoeld. Een andere benaming voor betonschaar is betonijzerschaar.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De beste betonschaar of boutensnijder
Schuiven naar boven