Zwevende wandplank: beste blinde plankdragers

Bijgewerkt: 21 april 2022

Een zwevende wandplank ziet er altijd stijlvol uit. Er zijn geen schroeven, plankdrager of andere zaken zichtbaar. Ideaal om het interieur een betere uitstraling te geven. Met de beste blinde plankdragers bevestig je de planken zwevend en op een degelijke manier. Hier vind je een aantal zeer goede modellen én tips.

Blinde plankdrager met zijdelingse afstelling

Een van de best verkochte modellen is de blinde plankdrager die voorzien is van een zijdelingse afstelling. Montage vindt achter de legplank plaats, waardoor hij volledig onzichtbaar is. Dit model heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding en kost per stuk ongeveer € 6. Gebruik minimaal twee dragers om een zwevende wandplank op te hangen. De maximale afstand tussen de twee dragers bedraagt 50 cm.

Wordt de plank zwaarder belast, houd dan een onderlinge afstand van 20-40 cm aan. Houd ook rekening met de diepte van de plank, de drager moet hierop zijn afgestemd.

Dit model is geschikt voor planken met een lengte tot en met 75 kg/m². Zoek je een ander model, kijk dan bij het volgende hoofdstuk waar je het complete overzicht tegenkomt.

Naar blinde plankdrager met zijdelingse afstelling

Overzicht beste blinde plankdragers

Hieronder een uitgebreid overzicht van de best verkochte blinde plankdragers. De prijs varieert van € 5 tot € 10 per stuk. Sommige modellen worden per twee stuks verkocht. Kijk altijd goed naar het draagvermogen en of de plankensteun eventueel verstelbaar is.

Bekijk overzicht blinde plankdragers

Blinde plankdragers extra zwaar

Komt er niet zoveel gewicht op de wandplank te staan, dan kun je voor elke willekeurige plankdragers gaan. Maar wanneer de wandplank zwaarder belast wordt, dan ga je voor de beste blinde blanke dragers in de categorie ‘extra zwaar’.

De 225-160/65 mm is geschikt voor diepere wandplanken van 25-30 cm diep. Eventueel zijn de dragers ook in te korten.

Vanwege de hoge kwaliteit geschikt voor zwaardere wandplanken zoals eikenhout of wanneer je zwaardere beeldjes of boeken op de plank zet. Let op: een zwevende wandplank moet je nooit overbelasten.

Bekijk de ‘extra zwaar’ plankdragers

Zoveel plankdragers heb je nodig

Het wordt aangeraden om maximaal 50 cm tussen twee plankdragers te houden. Bij een zwevend systeem is het verstandiger om de onderlinge afstand op 40-45 cm te houden, ook al wordt 50 cm geadviseerd. Dit komt omdat een zwevende wandplank vaak wat kwetsbaarder is.

De draagkracht per plankdrager speelt ook een belangrijke rol. Houd niet alleen rekening met het gewicht van de plank maar ook met de voorwerpen die erop staan. Beeldjes en boeken wegen zwaarder dan wat knuffeldieren.

Hoe maak je een plank zwevend?

Zwevende wandplanken worden soms kant-en-klaar verkocht. Er zit dan al een inkeping aan de achterkant van de plank. Maar het is ook mogelijk om een bestaande plank zwevend te maken. Hieronder een stappenplan.

Stap 1: schuur de plank goed op en maak hem schoon. Vervolgens de plank beitsen, lakken of verven. Ook behandelen met olie behoort tot de mogelijkheden. De wandplank liever niet behandelen? Dat kan, maar houd er dan rekening mee dat hij meer onderhoud vraagt.

Stap 2: nu is het belangrijk om gaatjes in het hout te boren. Doe dit aan de zijde waar de plank tegen de muur bevestigd wordt. Markeer vooraf de boorgaten. Maak de boorgaten niet te groot, later kun je altijd nog een grote gat boren gebruiken. Boor de gaten ook niet te diep. Om ervoor te zorgen dat de gaten allemaal even diep zijn, kun je eventueel wat gekleurd schilderstape op de boor aanbrengen. Dit is dan de stoplijn.

Stap 3: teken nu op de muur af waar je moet boren ter bevestiging van de ankers. Dit is precisiewerk, reken dit dus goed uit. Ook nu weer is het belangrijk dat je de gaten in de muur niet te diep boort. Neem de schroefdraad van de ankers erbij en plak de boor op dezelfde hoogte met schilderstape af.

Stap 4: plaats de pluggen in de geboorde gaten in de muur. Draai nu de ankers in de muur waarbij de schroefdraad helemaal moet zijn verdwenen. Eventueel de ankers inkorten met een ijzerzaag.

Stap 5: schuif de wandplank over de ankers. Wanneer je merkt dat de wandplank niet strak tegen de muur zit, boor de gaten in het hout dan wat dieper.

De plank ophangen zonder boren

Met de beste blinde plankdragers lukt deze klus altijd en ziet het er ook nog eens netjes en strak uit. Een plank ophangen zonder boren? Maak dan gebruik van zelfklevende strips, power striphaken of klevende spijkers. Bedenk dat deze methode niet geschikt is voor een zware belasting of zware planken.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Zwevende wandplank: beste blinde plankdragers
Schuiven naar boven