Bloeddrukwaarden en leeftijd

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een gezonde bloeddruk ligt altijd onder de 140/90. Toch verschilt dit per leeftijdscategorie. De bloeddrukwaarden en leeftijd hebben dus een relatie met elkaar. Zo mag je bloeddruk op oudere leeftijd ook wat hoger zijn. Maar pas op voor een gevaarlijk hoge bloeddruk, dit is erg risicovol.

Hoge bloeddruk: hypertensie

Bij een hoge bloeddruk spreek je van hypertensie. Een kortdurende hoge bloeddruk is niet ernstig, dit komt vaker voor. Bijvoorbeeld in periodes van stress. Langdurige hypertensie is wel gevaarlijk voor de gezondheid. Op lange termijn loop je risico op een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Ook kan er schade aan verschillende organen ontstaan.

Het tegenovergestelde is een te lage bloeddruk, dit ontstaat soms bij ernstig vochtverlies of bloedverlies. In normale omstandigheden kan een lage bloeddruk niet veel kwaad.

Bloeddrukwaarden en leeftijd

Het is zo dat de bloeddrukwaarde samenhangt met de leeftijd. Maar ook met het geslacht, want er is een verschil tussen mannen en vrouwen. Kijk je naar de bloeddrukwaarden per leeftijd dan gelden er een aantal ideale waarden. Die zou voor zowel mannen als vrouwen onder de 140 (bovendruk) en 90 (onderdruk) moeten liggen.

Meet je bloeddruk dagelijks zelf op. Dit is beter dan bij de huisarts, omdat je hier spanning voelt en je bloeddruk stijgt. Een bloeddrukmeter koop je eenvoudig online.

Bekijk bloeddrukmeters

Hieronder vind je de gewenste bloeddrukwaarden per leeftijdscategorie.

Kinderen van 1-5 jaar oud

Jonge kinderen hebben een lagere bloeddruk dan volwassenen. Kinderen in de leeftijd van 1-5 jaar hebben een bovendruk van 80-100 en een onderdruk van 50-70. Alles wat hierboven of hieronder ligt wordt als afwijkend gezien.

Kinderen van 6-10 jaar

Kinderen die tussen de 6 en 10 jaar oud zijn hebben een ideale bloeddrukwaarde wanneer deze rond de 125/85 ligt.

Leeftijd van 10-18 jaar

Tieners en pubers hebben een bloeddruk die vergelijkbaar is met volwassenen. In ideale omstandigheden ligt de bloeddruk onder de 140/90. Waarbij 120/80 de standaard is.

Volwassenen van 18-60 jaar

Na de puberteit blijft de ideale bloeddruk lange tijd hetzelfde. Voor volwassenen in de leeftijd van 18-60 jaar zou de bloeddrukwaarde onder de 140/90 moeten liggen. Ook nu weer is 120/80 het gemiddelde.

60 jaar, 70 jaar, 80 jaar

Met het ouder worden stijgt de bloeddruk een beetje. Dit komt omdat de wanden van de slagaders aan soepelheid verliezen. Hierdoor kost het meer moeite om het bloed door de aders te laten stromen. Je ziet dan ook dat de bloeddruk op deze leeftijd wat stijgt.

Mensen in de leeftijd van 60-80 jaar hebben bij voorkeur een bloeddruk van maximaal 150/90. Dit kan uitwijken naar 155/90.

80 jaar en ouder

Senioren van 80 jaar en ouder kunnen dagelijks een veel hogere bloeddruk hebben. Deze mag in ieder geval niet boven de 160/90 uitkomen. Wanneer de bloeddruk wel boven de 160/90 ligt, dan spreek je bij deze groep van hypertensie.

Bloeddrukwaarden tijdens de zwangerschap

Voor zwangere vrouwen geldt een afwijkende standaard bloeddrukwaarde. Dit komt omdat de bloeddruk tijdens de zwangerschap wat daalt. Zwangerschapshormonen zijn hier de oorzaak van. De bloeddruk mag tijdens de zwangerschap in ieder geval niet onder de 90/60 uitkomen.

Tijdens de zwangerschap kan je ook last hebben van een hoge bloeddruk. Je spreekt dan van zwangerschapshypertensie. Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is gevaarlijk, dit kan leiden tot Pre-eclampsie en het HELLP-syndroom. Hierbij ontstaan er allerlei klachten maar het is in ernstige gevallen vooral levensbedreigend voor moeder en kind.

Juist daarom is het zo belangrijk om tijdens de zwangerschap de bloeddruk extra in de gaten te houden. Dit gebeurt bij elke controle bij de verloskundige. Zwangere vrouwen zouden ook thuis een bloeddrukmeter moeten hebben. Daarnaast helpt het zwangere vrouwen om het hartje van de baby af en toe te beluisteren. Niet alleen ter geruststelling, ook omdat dit leuk is.

Bekijk dopplers

Een doppler is een apparaatje dat de hartslag van de baby omzet in geluid. Eigenlijk vergelijkbaar met het apparaat van de verloskundige of gynaecoloog.

Kun je met hoge bloeddruk oud worden?

Je ziet dat er een duidelijke relatie is tussen bloeddrukwaarden en leeftijd. Wanneer je 20 bent en een bloeddruk van 150/90 hebt, dan is dit ernstig. Maar op 80-jarige leeftijd is dit juist vrij normaal. Met een hoge bloeddruk kun je op deze leeftijd dus normaal leven.

Met een gevaarlijk hoge bloeddruk moet je wel uitkijken. Of je hier oud mee kan worden dat hangt van verschillende factoren af. Gelukkig staat de medische wereld niet stil. Een hoge bloeddruk oftewel hypertensie behandelen is middels medicatie goed mogelijk. Daarnaast is het belangrijk om goed op de voeding te letten en voldoende te bewegen. Een gezonde leefstijl draagt bij aan een goede gezondheid.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Bloeddrukwaarden en leeftijd
Schuiven naar boven