Campingradio: de beste draagbare radio voor op de camping

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Lekker naar de camping en genieten van je vakantie. Hoe fijn is het om naar muziek te luisteren of het laatste nieuws te volgen? Dat doe je met de beste campingradio: deze heeft een goede ontvangst. De betere draagbare radio is voorzien van bluetooth, zodat je deze eenvoudig koppelt aan je smartphone.

Uitleg over de campingradio

Een campingradio werkt op batterijen of is voorzien van een accu (oplaadbaar). Hierdoor is de radio draagbaar en neem je hem overal mee naar toe. Een camping radio is ook compact, hij moet immers in je bagage passen. Sommige van deze radio’s zijn voorzien van DAB+. Hierdoor heb je meer keuze uit verschillende radiostations. Bovendien geniet je van een perfecte digitale geluidskwaliteit.

De beste campingradio

Een campingradio heeft FM- en AM- ontvangst. Vooral die FM ontvangst is belangrijk, de frequentie van de draaggolf blijft continu van eenzelfde sterk te. Veel Nederlandse en Belgische radiozenders ontvang je via FM.

Wil je weten wat de beste campingradio is? Hieronder vind je een aantal uitstekende modellen, inclusief een richtprijs.

Draagbare radio met DAB+

De beste campingradio beschikt over DAB+. Dit is in alle gevallen aan te raden, of je nu in Nederland, België, binnen of buiten Europa verblijft. DAB+ is digitale radio en de opvolger van FM. Je ontvangt met digitale radio sowieso alle FM- en AM-zenders. Maar ook nog eens extra radiozenders, die je normaal gesproken niet zal ontvangen.

Voordeel van DAB+ is dat je geen frequenties hoeft te onthouden. Je zoekt radiozenders op naam, niet op frequentie. Bovendien kun je vaak je favoriete zenders programmeren.

Een campingradio met DAB+ is wel iets duurder maar je maakt gebruik van veel extra functionaliteiten. Veel modellen beschikken namelijk ook nog eens over bluetooth. Zo koppel je deze heel eenvoudig aan je smartphone, tablet, laptop of bluetooth speaker.

Voor dit soort radio’s moet je rekenen op een aanschafprijs van € 30 tot € 60. Enkele modellen zijn duurder en kosten meer dan € 100. Bijvoorbeeld de JBL Tuner XL, maar dan heb je wel het neusje van de zalm te pakken.

Bekijk draagbare radio’s met DAB

Campingradio met oplaadbare accu

Een campingradio die op batterijen werkt is niet altijd praktisch. Je moet immers altijd nieuwe batterijen bij je hebben. Ben je zo iemand die batterijen vergeet mee te nemen of te kopen? Kies dan voor een draagbare radio met oplaadbare accu.

Dit werkt vrij eenvoudig: zodra de accu leeg is sluit je de radio op het lichtnet aan (stopcontact). De accu laadt zichzelf op. Na enkele uren is de accu vol en is de campingradio weer klaar voor gebruik. Overigens kun je hem tijdens het opladen ook gewoon in gebruik nemen.

Een campingradio met oplaadbare accu is verkrijgbaar in verschillende varianten. Veel modellen zijn voorzien van DAB+ FM radio en een antenne. Dit laatste is vooral in het buitenland belangrijk, hiermee heb je een goede ontvangst. De aanschafprijs varieert van € 30 tot € 50.

Naar radio met oplaadbare accu

Een compacte radio (mini)

Je hebt ook de mini campingradio. Deze heeft een maximale breedte van 10 cm en een hoogte van maximaal 6 cm. Dit is heel erg klein oftewel compact! Voordeel van de compacte campingradio is dat hij gewoon in je broekzak past, net als een telefoon. Je kunt hem dus makkelijk mee over de camping nemen, maar ook in de trein, het vliegtuig of ergens anders.

Kleine mini radio’s zijn voordelig geprijsd. Je bent tussen de € 15 en € 20 kwijt. Houd er wel rekening mee dat het hier geen DAB+ radio betreft. Je bent dus volledig afhankelijk van een goede ontvangst, die vaak tegenvalt. De mini radio kun je daarom beter als reserve-exemplaar kopen, maar niet om de hele dag naar muziek te luisteren.

Mag je muziek op de camping afspelen?

Er zijn geen wetten of regels die je verbieden om muziek op de camping af te spelen. Bedenk wel dat geluidsoverlast de grootste ergernis op campings is. Zet de muziek daarom niet keihard aan. Speel de radio zachtjes af of maak gebruik van oordopjes of een koptelefoon.

Het scheelt ook of je de radio in de caravan of camper afspeelt, of buiten. In een caravan of camper wordt het geluid nog een beetje gedempt. Een tent houdt het geluid ook wat tegen maar veel minder goed. Houd in ieder geval rekening met je ‘buren’, dan blijft je vakantie ook aangenaam. Speel in ieder geval geen muziek voor 8:00 uur of na 22:00 uur af. Vaak staat bij de receptie van de camping hier ook iets over vermeld.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Campingradio: de beste draagbare radio voor op de camping
Schuiven naar boven