Check geld met de beste valsgelddetector

Zakelijk of privé: het is belangrijk om (grote hoeveelheden) geld op echtheid te controleren. Dit doe je met de beste valsgelddetector. Vooral biljetten van € 20 en € 50 worden het vaakst vervalst. De meeste van deze vervalsingen circuleren in eurogebiedlanden. Het is daarom altijd praktisch om een goede valsgelddetector bij de hand te hebben.

Safescan valsgelddetector 155S

 • Automatische herkenning
 • Werkt middels 7 detectoren
 • Prijsindicatie: € 95

De beste Valsgelddetector is de Safescan 155S. Dit apparaat werkt middels 7 verschillende detectoren. Dit zijn infrarood, magnetische inkt, watermerk, metaaldraad, kleur en zowel de afmeting als dikte van het biljet. In de praktijk komt het er dus op neer dat het apparaat naar 7 factoren kijkt.

Bij een vals biljet klinkt er een alarm en is er ook een melding zichtbaar. Controleer het biljet voor de tweede keer. Blijft het alarm en de melding aanwezig, neem dit biljet dan niet aan.

De Safescan valsgelddetector 155S ondersteunt alle eurobiljetten maar ook GBP, CHF, PLN en HUF. Eventueel is er software voor andere valuta beschikbaar. Het controleren van een biljet duurt minder dan een halve seconde. Invoer van de biljetten is in verschillende richtingen mogelijk.

Bekijk Safescan valsgelddetector 155S

De vals geld pen

 • Zeer compact
 • Redelijke betrouwbaarheid
 • Prijsindicatie: vanaf € 2 per stift/pen

Krijg je niet zoveel met het checken van geld te maken, dan kun je ook gebruik maken van de vals geld pen. Dit is een goedkope oplossing om de echtheid van biljetten ze achterhalen. Je hoeft alleen maar met de pen een kruis op het lichte gedeelte van het biljet te zetten. Kijk vervolgens wat de markering doet. Wanneer hij lichtgeel blijft, dan gaat het om een echt biljet. Maar wanneer de markering donkerder wordt en ook donkerder blijft, dan is het vrijwel zeker dat het biljet vals is.

Het is niet zo dat de markering op het biljet aanwezig blijft. Na enkele uren vervaagt hij. De pen is makkelijk in gebruik en eenvoudig mee te nemen. Ideaal tijdens zakenreizen, op vakantie of wanneer je ergens afrekent.

Een valsgeldpen controleert alleen op het soort papier. Het gaat dus om een enkel echtheidskenmerk waardoor de stift nooit voor 100% betrouwbaar is. Maar nog steeds ideaal voor een snelle controle en natuurlijk hartstikke goedkoop.

Naar vals geld pennen

De UV-lamp

 • Wordt nog veel door bedrijven gebruikt
 • Controleert op 4 verschillende kenmerken
 • Prijsindicatie: vanaf € 5,50

De laatste methode, en die werd vroeger veel gebruikt, is de UV-lamp. Hier zijn speciale apparaatjes voor waar je het geld inlegt, maar een ultraviolet zaklamp voldoet ook prima. Wanneer het UV-licht op het biljet schijnt moeten de volgende kenmerken zichtbaar zijn:

 • De vezels in het papier geven licht in de kleuren rood, blauw en groen
 • De kaart van Europa op de achterkant van het biljet, de afgebeelde brug maar ook de waarde van het biljet moet in een enkele kleur geel oplichten
 • De handtekening op de voorkant van het biljet en de blauwe inkt van de Europese vlag moet groen oplichten
 • De gele sterretjes in de vlag worden oranje

Wanneer je dit allemaal herkent dan is het biljet echt. Kijk niet alleen naar het papier (of het wel of niet blauw oplicht). Vroeger kregen vervalsingen een blauwe kleur onder invloed van UV-licht, maar moderne valse biljetten weten dit te omzeilen.

Bekijk UV-lampen

Zo herken je een echt biljet

De beste valsgelddetector toont of het biljet echt of nep is. Maar hoe herken je een echt biljet zonder bovenstaande hulpmiddelen? Dat is tegenwoordig een stuk lastiger dan vroeger. Ten eerste is het belangrijk om aan het biljet te voelen. Het moet stevig aanvoelen en vooral niet slap. Ook mag het niet vettig aanvoelen. Een nieuw biljet zal vaak knisperen.

Kijk naar het watermerk dat in het papier zit. Dit hoort echt in het papier te zitten en niet erop gedrukt zijn. Kantel het biljet een beetje en kijk of in de zilverkleurige streep de waarde en het euroteken staan. Het hologram moet er glanzend, glad en gedetailleerd uitzien. Let op met een verdikking, dit kan erop duiden dat het hologram op het biljet is geplakt (en dus vals is).

Probeer het biljet altijd te vergelijken met een biljet waarvan je zeker weet dat het echt is. Door deze twee naast elkaar te leggen, te bekijken en te voelen merk je verschillen beter op.

Wat moet je doen als je vals geld ontdekt?

Heb je per ongeluk vals geld aangenomen? Wanneer je weet dat het vals is mag je dit niet in de handel brengen. Je mag er dus niet ergens mee betalen, want dan valt dit onder een misdrijf.

Vals geld moet je altijd naar de plaatselijke bank, de nationale centrale bank of de politie brengen. Wanneer achteraf blijkt dat het geld echt is, dan krijg je dit terug. Is het nep, dan krijg je de waarde helaas niet vergoed. Dat risico is voor de ondernemer.

Wat moet je doen wanneer je als particulier vals wisselgeld van een winkelier hebt gekregen? Ga hiermee terug naar de winkel. De winkelier moet het vals geld omruilen voor echt geld. Doet de winkelier dit niet, ga dan naar de politie. Een bedrijf is namelijk strafbaar wanneer het vals geld uitgeeft.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Check geld met de beste valsgelddetector
Schuiven naar boven