Displayport kabel – de beste voor perfect beeld

Bijgewerkt: 8 april 2022

Let op met het verschil tussen een HDMI en displayport aansluiting. Display is geschikt voor meerdere 4K monitoren en ook om een computer op een monitor aan te sluiten voor gaming. De beste displayport kabel ondersteunt 8K waardoor je van de hoogste beeldkwaliteit geniet.

Hier gebruik je DisplayPort voor

Voordat je overgaat tot de aanschaf van de beste DisplayPort kabel, moet je wel weten of dit een geschikte keuze is. Display wordt gebruikt voor de overdracht van beeld, vaak tussen een computer en beeldscherm.

Dit lijkt heel veel op de HDMI-poort, maar er zijn wel degelijk wat verschillen. Dankzij een displayport kun je meerdere 4K monitoren aansluiten, en hij is ook geschikt voor gaming. Dit kan met een HDMI-aansluiting niet. Bovendien biedt het laatste model 8K ondersteuning en beschikt over een dynamische verversingsnelheid.

DisplayPort kabel 2.0

  • Ondersteunt resolutie van 7680×4320 en hoger
  • Bandbreedte 80 GB/s

De beste DisplayPort kabel is van het type 2.0. Dit is de nieuwste standaard en biedt verschillende mogelijkheden. Je sluit er verschillende 4K monitoren op aan en hij biedt ook 8K ondersteuning tot 120 Hz. Dit is uitmuntend want zelfs bij de beste HDMI (2.1) is er ondersteuning tot slechts 60 Hz.

Zoek je de beste displayport kabel voor gaming? Dan heb je sowieso de 2.0 versie nodig. Deze beschikt namelijk over een dynamische verversingssnelheid en is hierdoor zeer geschikt voor de PlayStation 5 of de XsX. Geschikt voor een gigasnelle bandbreedte van 80 GB/s.

Veel van deze kabels hebben 2 verschillende aansluitingen, bijvoorbeeld USB-C naar DisplayPort (smartphone aansluiten op een monitor) of HDMI naar DisplayPort (computer of laptop naar monitor). Bekijk de mogelijkheden en prijzen.

Naar DisplayPort kabels 2.0

DisplayPort 1.4

  • Ondersteunt resolutie tot en met 7680×4320
  • Bandbreedte 32,4 GB/s

Het voordeel van DisplayPort 1.4 is dat er met betrekking tot kabels ontzettend veel keuze in is. Je sluit een of meerdere Full HD- monitoren aan, of meerdere 4K monitoren. Let op want 1.4 biedt geen ondersteuning voor 8K. Wel is het geschikt voor gaming, want het heeft een dynamische verversingssnelheid. Maar wil je in 8K gamen dan is de DisplayPort kabel 1.4 geen goede keuze.

Het is net als bij alle andere DisplayPort kabels niet mogelijk om een dvd- of Blu-rayspeler op de tv aan te sluiten. Hier heb je toch echt een HDMI-kabel voor nodig. Ook kun je geen gameconsole op de tv aansluiten. Maar de computer op de monitor aansluiten voor gamen, dat kan gewoon. Wel is de overdracht wat trager dan bij de 2.0 versie, maar soms is het toch beter om voor 1.4 te gaan. Bijvoorbeeld bij een verouderde monitor.

Bekijk DisplayPort kabels 1.4

DisplayPort 1.3

  • Ondersteunt resolutie tot en met 3840×2160
  • Bandbreedte 32,4 GB/s

Sluit je PC, notebook of laptop aan op een ultra High Resolutie monitor of een ander apparaat.  Versie 1.3 ondersteunt 4K maar geen 8K, dit is wel iets om rekening mee te houden. Hij is uiteraard geschikt voor een of meerdere full HD- of 4K monitoren. Deze sluit je eenvoudig aan op de computer voor gaming, maar ook om video’s of series te kijken.

Versie 1.3 is lichtverouderd en hierdoor niet de beste DisplayPort kabel. Dit model kun je dan ook beter links laten liggen.

DisplayPort 1.2

  • Ondersteunt resolutie tot aan met tot en met 3840×2160
  • Bandbreedte 17,28 GB/s

Dan is er nog de sterk verouderde versie 1.2. Deze biedt dezelfde mogelijkheden maar in een lagere resolutie. 8K ondersteuning is niet aanwezig. De bandbreedte is een stuk lager dan bij anderen DisplayPort kabels. Sla ook dit soort kabels liever over.

Hoe herken je een DisplayPort?

Niet iedereen herkent het verschil tussen een DisplayPort en HDMI. Zo op het eerste oog lijkt een DisplayPort kabel namelijk heel erg op een HDMI-kabel. Toch is er wel degelijk een verschil, en hiervoor moet je naar de ‘stekkers’ kijken.

Bij een DisplayPort kabel is het stekkertje recht, eigenlijk zoals je van USB gewend bent. Bij een HDMI-kabel zie je dat aan één zijde van het stekkertje twee hoekjes eruit zijn gehaald. Hierdoor is het stekkertje een beetje driehoekig.

Een DisplayPort aansluiting herken je op dezelfde manier. Rechthoekig is een DisplayPort-aansluiting, met twee hoekjes eruit is een HDMI-aansluiting.

Wanneer dit de beste optie is

Veel monitoren kun je zowel middels HDMI als DisplayPort op de computer, laptop of een ander apparaat aansluiten. Waarom voor een DisplayPort kabel kiezen? Over het algemeen hebben deze kabels een hogere bandbreedte. Hierdoor geven ze meer signalen tegelijkertijd door. Dit is vooral in je voordeel wanneer je meerdere monitoren aansluit. Maar ook wanneer je in de beste beeldkwaliteit op de computer wil gamen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Displayport kabel – de beste voor perfect beeld
Schuiven naar boven