Is elektrisch douchen goedkoper dan gas

Bijgewerkt: 1 januari 2023

Stroom is al enige tijd goedkoper dan gas. Wanneer je elektrische douchet dan zou je dus voordeliger uit moeten zijn. Helaas klopt dit niet helemaal. Voor het verwarmen van water gebruik je naar verhouding meer stroom. Op de eindstreep maakt het dus niet zoveel verschil. Wel gaat het om de zuinigheid van het systeem dat je gebruikt.

Warm water via een instant heater

Er zijn verschillende manieren om elektrisch te douchen. Een van die methoden is een elektrische geiser of instant heater. Met behulp van elektriciteit wordt het water verwarmd. Meestal wordt dit in de badkamer en in de keuken gebruikt. De elektrische geiser is niet geschikt voor de centrale verwarming.

Een elektrisch geiser er is wel wat anders dan een boiler. Er is geen water op voorraad. Pas wanneer er warm water wordt gevraagd dan begint dit toestel met het verwarmen hiervan. Ondanks het hoge vermogen verbruikt hij niet zoveel energie als gedacht. Wanneer je van een instant heater gebruik gemaakt dan kan elektrisch douchen zeker goedkoper zijn.

De warmtewisselaar bespaart geld

Ga je binnenkort de badkamer renoveren of opnieuw inrichten? Overweeg dan zeker de installatie van een warmtewisselaar. Dit staat ook wel bekend als een warmteterugwin unit voor de douche. Deze installatie verzamelt warmte uit de douche afvoer. Hiermee wordt het oude water opnieuw verwarmd.

De warmtewisselaar kan ongeveer 45% van de warmte uit douchewater terugwinnen. Het is logisch dat je zeep en shampoo niet opnieuw in je douchewater tegen wil komen. Daarom laat je aan het begin of het einde van de douchebeurt het water weglopen. Pas wanneer je klaar bent met het wassen van je haar (of huid) schakel je over op de cyclusdouche.

De WTW- douchegoot wordt steeds vaker bij inloopdouches gebruikt. Na montage zie je helemaal niet dat de warmtewisselaar aanwezig is.

Een thermostaatkraan installeren

Elektrisch douchen kan goedkoper zijn dan gas wanneer je een thermostaatkraan in de douche installeert. Hierdoor is het douchewater sneller op temperatuur. Die temperatuur blijft gedurende de douchebeurt gelijk. Dat is natuurlijk hartstikke fijn, maar je bespaart ook gemiddeld 1000 liter water per jaar.

Bekijk de thermostaatkraan

Een thermostaatkraan kost tussen de 50 en 200 euro. Het is een kleine investering waarmee je veel geld bespaart.

Gebruik water spaarzaam

De bekende regendouches zijn de grootste verbruikers van warm water. Beperk het waterverbruik door te kiezen voor een waterbesparende regendouche. Deze heeft een volumestroom die onder de 20 liter per minuut ligt. Let hier bij de aanschaf altijd goed op.

Opvallend is dat veel mensen met een luxe douche nauwelijks gebruik maken van het extra kopstuk. Je moet je dus ook afvragen of dit wel een nuttige investering is. Kijk ook even naar het totaalplaatje want tegenwoordig worden regendouches compleet met thermostaat verkocht. Hiervoor betaal je tussen de 250 en 300 euro.

Naar regendouches

Het is aan te raden om een regendouche te gebruiken in combinatie met een warmtewisselaar. Hiermee bespaar je nog eens extra veel geld. Wanneer je daar ook nog eens een elektrische geiser bij doet dan is elektrisch douchen absoluut goedkoper dan gas.

Kies een douchekop die bij je past

Misschien heb je helemaal geen behoefte aan de luxe van een regendouche. Er zijn meer dan voldoende waterbesparende douchekoppen verkrijgbaar. Die koop je bij bouwmarkten of sanitairzaken. Je hebt keuze uit de stand-alone hand-/hoofddouches of als onderdeel van een doucheset.

Kijk altijd op de verpakking of in de omschrijving van de douchekop. Hier moet opstaan hoe water zuinig deze is en hoeveel liter water per minuut erdoorheen stroomt.

Waarom zou je voor een energiezuinige douchekop kiezen? Deze zorgt ervoor dat je tijdens het douchen minder water en energie verbruikt. Er zit een stroombegrenzer op waardoor er minder water uit de douchekop komt. Aan de andere kant komt er nog steeds een mooie waterspray uit om te genieten van een lekkere douchebeurt.

Een waterbesparende douchekop is beter voor het milieu

Naast duurzaamheid moet je ook een goed gevoel hebben bij het kopen van een douchekop. Vaak wil je een voldaan gevoel hebben. Veel mensen gebruiken hierdoor veel meer water dan gewenst. Daarom is het goed om te kijken hoeveel liters water je per minuut daadwerkelijk gebruikt. Bedenk dat een waterbesparende douchekop niet alleen beter is voor je portemonnee maar ook voor het milieu.

Let goed op de verschillende technologieën en termen die gebruikt worden. Je ziet vaak iets als energiezuinige douche of mistdimmer voorbijkomen. Laat je niet door de benaming om de tuin leiden, het gaat er echt om hoeveel je aan water kunt besparen. Maar ook aan energie.

Gebruik een niet-giftige shampoo en conditioner

Met elektrisch douchen bespaar je op de hoge gasprijs. Door ook nog eens zuinig met water om te gaan sla je twee vliegen in één klap. Je moet het niet alleen voor jezelf maar ook voor het milieu doen. Maak daarom altijd gebruik van natuurlijke shampoo, conditioner en douchegel. Dit brengt minder vervuiling met zich mee.

Je hoeft geen vreemde merken te kopen. Tegenwoordig besteden ook de grote en bekende merken doucheproducten veel aandacht aan natuurlijke ingrediënten. Deze producten zijn vrij van microplastics, minerale olie, parabenen en siliconen.

Het grote voordeel van een eco-shampoo is dat het in de natuur afbreekt zonder dat zich gevaarlijke chemicaliën over de planeet verspreiden. Dit geldt uiteraard ook voor alle andere natuurlijke zepen die uit natuurlijke oliën bestaan.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Is elektrisch douchen goedkoper dan gas
Schuiven naar boven