Fiets met blauwe voorband: de Swapfiets

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Al eens een fiets met blauw voorwiel gezien? Het gaat hier om de zogenaamde Swapfiets. Deze fiets is in bruikleen en je bent altijd verzekerd van directe reparatie. Voordeel van een fiets met blauwe band is dat je tegen een laag bedrag de hele stad doorfietst, elke dag weer. Je komt de Swapfiets dan ook voornamelijk in studentensteden tegen.

Steden waar de Swapfiets beschikbaar is

In de meeste grote steden kun je gebruik maken van een Swapfiets. Dit zijn onder andere in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Leiden. Maar ook in Groningen, Enschede, Delft of Wageningen.

Woon je in een andere stad of dorp? Het is de bedoeling dat de bekende fiets met blauwe voorband uiteindelijk (bijna) overal beschikbaar is. Dit project is in 2016 opgezet en tot nu toe een groot succes.

Zo werkt de Swapfiets

Een fiets met blauwe voorband, waarom is dit eigenlijk? De kleur heeft niets met de wetgeving te maken. Het bedrijf heeft zelf deze kleur verzonnen, je kunt het als een handelsmerk zien. Overigens ben je er vrij in om zelf een blauwe voorband te kopen en op je fiets te monteren. Die zijn gewoon verkrijgbaar, van geheel blauw tot een zwarte band met blauwe accenten.

Bekijk blauwe buitenbanden

Hoe werkt de Swapfiets? Eenvoudig, je meld je aan en sluit een serviceabonnement af. Binnen dit serviceabonnement zit het gebruik van de leenfiets en bij defect een snelle reparatie of vervanging.

Binnen 12 uur gerepareerd

Een fiets kan altijd kapotgaan. Bijvoorbeeld door een valpartij, aanrijding of te intensief gebruik. De Swapfiets met serviceabonnement biedt veel voordelen. Wanneer de fiets kapot is komt een monteur hem binnen 12 uur repareren. Is het niet mogelijk om de fiets binnen deze periode te repareren? Dan ontvang je een vervangende fiets. Dit gebeurt binnen twee dagen, zodat je niet al te lang zonder zit.

Dit alles zit bij je abonnementskosten inbegrepen. Je betaalt dus niets extra’s voor reparatie of vervanging. Dingen die voor reparatie in aanmerking komen zijn een lekke band, een slag in het wiel, de ketting die eraf is, een gebogen frame, kapot zadel of andere mankementen.

De prijzen

De fiets met blauwe voorband is niet heel duur. Afhankelijk van het model betaal je tussen je € 15 en € 20 per maand. Je krijgt dan een omafiets met terugtraprem (het goedkoopst) of een fiets met 6 versnellingen (iets duurder).

Je kan ook voor meer luxe gaan. Bijvoorbeeld de e-bike tegen een bedrag van ongeveer € 75 per maand. Of een zeer luxe e-bike voor € 99 per maand. Het contract is maandelijks opzegbaar maar dan moet je wel eenmalig € 19,50 betalen. Ga je voor een abonnement van zes maanden dan betaal je geen eenmalige kosten. Na zes maanden is dit contract wel weer maandelijks opzegbaar.

Ben je student, dan betaal je wat meer voor de Swapfiets. Zo is de goedkoopste fiets verkrijgbaar voor € 16,90 per maand maar wanneer je aangeeft dat je student bent dan betaal je € 19,90 per maand. Blijkbaar vormen studenten toch een hoger risico.

Populariteit van fiets met blauwe voorband

Het leuke is dat de fiets met blauwe voorband in steeds meer steden verschijnt. Niet alleen in Nederlandse maar ook in Belgische, Duitse en zelfs in Deense steden. Het zijn vooral studenten die voor de Swapfiets kiezen. Hartstikke praktisch want juist in een studentenstad worden er heel wat fietsen gestolen.

Wanneer een Swapfiets gestolen wordt dan ontvang je een nieuwe fiets. Wel moet je aangifte doen van diefstal. Ook betaal je een eigen risico van € 40 of € 60, afhankelijk van het abonnement.

De fiets (en de kosten) met een ander delen

Voor sommige mensen is die € 16,90 (vanaf prijs) nog steeds te duur. Logisch want per jaar kom je op een minimale prijs van € 202 uit. Heb je de fiets niet dagelijks nodig, dan zou je hem met iemand anders kunnen delen. En dus ook de kosten.

Is dit toegestaan? Volgens de Algemene Voorwaarden van het bedrijf mag dit niet. De Swapfiets is alleen voor persoonlijk gebruik waarbij je hem dus niet mag inzetten voor zakelijke of commerciële doeleinden of het uitlenen aan iemand anders. Toch zullen ze er niet achter komen wanneer je partner, kamergenoot, vriend of familielid een ritje op de fiets maakt.

Laat op want wanneer iemand anders een ongeval krijgt met jouw leenfiets dan komt het bedrijf hier wel achter. Je kunt dan een boete van het bedrijf verwachten. Lees daarom de Algemene Voorwaarden altijd goed door en bedenk of het wel verstandig is om de fiets met blauwe band aan iemand anders uit te lenen.

Swapfiets versus OV-fiets

Is er een verschil tussen de Swapfiets en de OV-fiets? Ja, de OV-fiets is meer geschikt voor incidenteel gebruik. Dus wanneer je af en toe een fiets nodig hebt. Praktisch wanneer je het laatste stukje van je reis fietsend moet voortzetten. De OV-fiets vind je op treinstations, bij bushaltes, metrohaltes en bij P+R parkeerlocaties.

Voor het gebruik van een OV-fiets € betaal je € 3,95 per keer. Je kunt de fiets dan maximaal 24 uur in bruikleen hebben. Stel dat je de OV-fiets vijf dagen per week inzet. Dan ben je in totaal € 79 per maand kwijt. In dat opzicht is het gebruik van een fiets met blauwe voorband (Swapfiets) veel voordeliger.

Maak je amper gebruik van een fiets? Wanneer je minder dan vier keer per maand een leenfiets nodig hebt dan kun je beter voor de OV-fiets gaan.

Een goedkope fiets kopen

Niet iedereen heeft een groot budget. De fiets met blauw voorwiel is dan een prima alternatief voor zelf een fiets kopen. Heb je toch liever een eigen fiets? Ga dan voor een goedkoop model. De omafiets is een goedkope fiets, verkrijgbaar vanaf € 179. Deze fiets is van een uitstekende kwaliteit en gaat jarenlang mee.

Bekijk omafietsen

Een stadsfiets is een iets ander model. Iets degelijker maar ook een stuk duurder. De stadsfiets is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 300 maar loopt al snel op tot € 700 of meer.

Dan heb je nog de elektrische fiets. Geen goedkoop model want je moet rekenen op een minimale aanschafprijs van € 1000. Ga je voor een goede elektrische fiets dan ben je al snel € 2500 of meer kwijt. Als studentenfiets of goedkope fiets niet echt een goed alternatief.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Fiets met blauwe voorband: de Swapfiets
Schuiven naar boven