Houten letters kinderkamer of babykamer: de leukste ideeën

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Personaliseer de kinderkamer of babykamer met houten letters. Hiermee spel je de naam van je kindje of toon je een boodschap. Houten letters voor kinderkamer of babykamer zijn ook leuk om cadeau te geven. Benieuwd wat allemaal mogelijk is? Bekijk de leukste ideeën en lees meer over de prijs. Kinderkamerdecoratie hoeft namelijk niet duur te zijn.

Letters van hout

Het ABC leren, voor jonge kinderen best wel moeilijk. Rond de leeftijd van zes jaar worden de eerste woordjes aangeleerd. Voor die tijd kunnen veel kinderen al hun eigen naam schrijven. Bedenk dat dit geen vereiste is! Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier.

Letters van hout zijn een leuke methode om met taal om te leren gaan. Maar ook om de kinderkamer of babykamer te personaliseren. Houten letters zijn in verschillende kleuren, varianten en afmetingen verkrijgbaar. Het is zelfs mogelijk om de letters zelf te beschilderen of te versieren.

Kies het juiste materiaal

Je hebt houten letters van MDF, spaanplaat of een van de andere materialen. De houten letters van MDF worden het vaakst verkocht. Deze zijn namelijk van een goede kwaliteit. MDF is een plaatmateriaal dat uit kleine houtvezels bestaat. Deze houtvezels worden samengeperst. Vervolgens worden de houtvezels middels hars aan elkaar gebonden. Dit materiaal wordt veel gebruikt voor het maken van meubels en houten decoratie.

Houten letters van MDF heeft een aantal voordelen. Het zal niet splinteren, iets dat wel zo prettig is bij gebruik in je babykamer of de kinderkamer. Bovendien trekt MDF houdt niet krom. Het maakt dus niet uit wanneer het wat warmer of vochtiger op de kamer is: de houten letters blijven hun vorm behouden.

De MDF letters zijn verkrijgbaar als ongelakte maar ook als gelakte variant. De prijs begint vanaf ongeveer € 4 per letter.

Bekijk houten letters (MDF)

Liever geen ander plaatmateriaal

Wees voorzichtig met letters van hout die van een ander materiaal zijn gemaakt, bijvoorbeeld spaanplaat. Dit materiaal kan vreselijk gaan splinteren of splijten. Dit is gevaarlijk bij gebruik op de kinderkamer. Dan kunnen er splinters in de huid of misschien wel in de mond terechtkomen.

Een aantal leuke ideeën met houten letters

Weet je niet wat je met houten letters aan moet? Geen probleem, hieronder vind je een aantal leuke ideeën. Laat je inspireren of verzin zelf iets.

De naam van je kindje spellen

Houten letters worden gebruikt om de naam van een kind te spellen. Zet de letters op de juiste volgorde op een wandplankje of bovenop een kast. Je kunt ze ook op of boven de commode plaatsen. Daarnaast is het mogelijk om de letters aan de wand te bevestigen. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld middels een haakje, dubbelzijdig tape of een speciale lijm.

Waar je ook voor kiest, zorg dat de letters veilig staan of hangen. Ze mogen niet kunnen gevallen waardoor je kindje erbij kan.

Een bijzondere boodschap

Je kunt van de houten letters op de kinderkamer ook een bijzondere boodschap maken. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Lieverd
  • I Love You
  • Slaap lekker
  • Goedemorgen
  • Zonnetje
  • Schatje

Bij het thema van de kinderkamer passend

Heb je de kinderkamer of babykamer in een bepaald thema ingericht? Dan kunnen de houten letters hier prima op aansluiten. Bijvoorbeeld wanneer je voor jungle-inrichting en decoratie hebt gekozen. Spel met de houten letters woorden zoals jungle, oerwoud, regenwoud, avontuur of paradijs. Heeft je zoon een kinderkamer die volgens het voetbalthema is ingericht? Bijpassende woorden zijn wedstrijd, voetbal, team, stadion, sport of de naam van de favoriete club.

Je ziet, er is best veel mogelijk met houten letters. Het leuke hieraan is dat je oneindig kunt wisselen en combineren. Koop wat letters erbij en vorm weer nieuwe woorden.

Alternatief: letters van karton

Houten letters zijn zeker aan te raden, ze zien er leuk uit en hebben een lange levensduur. Vind je houten letters op de kinderkamer net wat te duur in aanschaf? Kies dan voor kartonnen letters. Deze letters en cijfers zijn gemaakt van duurzaam karton. Je hebt keuze uit verschillende afmetingen waarbij je vaak het hele alfabet ontvangt. Het is ook mogelijk om vooraf aan te geven welke letters je nodig hebt.

Waarom kiezen voor kartonnen letters? Omdat je deze heel makkelijk kunt schilderen of versieren. Bovendien zijn ze een stuk goedkoper. Aan de andere kant hebben letters van karton een minder lange levensduur. Ze kunnen slechter tegen vocht of kou. Houd er rekening mee dat kartonnen letters vroeg of laat aan vervanging toe zijn.

Naar kartonnen letters

Houten letters kinderkamer/babykamer: dit moet je nog weten

Beschilder je de houten letters voor de kinderkamer zelf? Gebruik altijd een veilige verf op waterbasis. Zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn met het schilderen of verven van decoratie aan de babykamer. Sommige verfdampen kunnen giftig of schadelijk zijn.

Controleer vooraf of de letters niet splinteren. Is dit het geval, gebruik ze dan liever niet. Zelf houten letters maken? Vaak kom je dan bij spaanplaat of een ander materiaal uit. In dit geval moet je de letters zeer goed gladschuren. Blijf in je achterhoofd houden dat dit materiaal minder veilig in gebruik is. Jonge kinderen mogen dan ook niet met deze letters spelen.

Leuk om cadeau te geven

Iemand in je omgeving is zwanger of er is een kindje jarig. Denk er eens over na om houten letters voor de kinderkamer cadeau te geven. Overigens zijn deze letters ook leuk voor een jubileum, verjaardag van een volwassene, huwelijk of andere bijzondere gelegenheden.

Bestel de letters op tijd, dan weet je zeker dat je ze ook tijdig binnen hebt. Verpak de letters op een leuke manier, bijvoorbeeld in letter cadeaupapier. Hiermee geef je al gelijk een stille hint, al zal de ontvanger dit achteraf pas begrijpen. Alfabet cadeaupapier bestel je net als de houten letters gewoon online.

Bekijk alfabet cadeaupapier

Veel plezier met het inrichten van de kinderkamer/babykamer of het verpakken van dit mooie cadeau.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Houten letters kinderkamer of babykamer: de leukste ideeën
Schuiven naar boven